autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Soorten autoverzekeringen: alle verschillende verzekeringen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Contract autoverzekering

In België kennen we een aantal verschillende soorten autoverzekeringen. Zo kun je kiezen uit de standaard BA-verzekering, maar zijn er ook autoverzekeringen met een uitgebreide dekking. Op deze pagina vind je alle informatie over de soorten autoverzekeringen en wat ze dekken.

Wat is het contract autoverzekering?

Een autoverzekeringscontract is een overeenkomst tussen de verzekeraar en een verzekerde. Het document stelt de rechten en plichten van zowel de verzekeraar als de verzekerde vast. Het bevat enerzijds de algemene voorwaarden, waaronder de rechten en verplichtingen die gemeenschappelijk zijn voor alle verzekerden voor hetzelfde product.

Anderzijds vinden we ook speciale voorwaarden en gegevens in het contract. Dit is informatie die specifiek verband houdt met de klant en het gedekte risico zoals de identiteit van de verzekerde, welke situaties verzekerd zijn en eventueel extra waarborgen aangevraagd door de verzekerde. Een gedetailleerd contract is belangrijk.

Voor de verzekerde is het van belang dat alle situaties die gedekt worden in het document staan. Zo kan discussie vermeden worden en ontvangt de verzekerde na een ongeval of incident de compensatie waar hij recht op heeft. Als beide partijen het eens zijn, wordt het contract getekend. Daarna heeft de verzekerde de verplichting de jaarlijkse premie te betalen.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Soorten autoverzekeringen: waar op letten?

Als u een autoverzekering af gaat sluiten is het aan te raden om goed te letten op de voorwaarden van het contract. De soorten autoverzekeringen verschillen namelijk sterk in de dekkingen. Als u de verzekering ooit nodig heeft, kan dit namelijk een groot verschil maken in de te betalen kosten. Vijf tips van KillMyBill voordat je de contracten vergelijkt:

 1. Lees alle risico's waarvoor en de situaties waarin u gedekt bent
 2. Controleer de gegevens: als er fouten zijn, moet u ze meteen corrigeren
 3. Lees de clausules (uitzonderingen) van het contract goed na
 4. Aarzel niet om extra informatie te vragen als er iets niet duidelijk is
 5. Wees ervan bewust dat alle voorwaarden die in contract vermeld worden, gerespecteerd moeten worden. Als u het niet eens bent met een bepaald punt, tekent u best niet.

De basis: BA-autoverzekering

Dit is de enige autoverzekering waar u niet zonder kan. De enige waar u niet zonder mag, moeten we eigenlijk zeggen. De BA-autoverzekering is immers verplicht in België, want onverzekerd rijden mag niet. Zonder deze autoverzekering mag u niet in uw auto rondrijden.

De BA-autoverzekering dekt bij een ongeval de schade aan derden wanneer u aansprakelijk bent voor het ongeval, vandaar de naam burgerlijke aansprakelijkheid. Als u aansprakelijk bent voor het ongeval, dan vergoedt de verzekeraar dus de betrokken derde partij. Als u niet in fout was en u dus ook niet verantwoordelijk was voor het ongeval, dan komt uw BA-autoverzekering niet tussen. Dit geldt ook voor situaties die buiten uw controle vallen, zoals bijvoorbeeld een auto-ongeval als gevolg van een hartaanval van de bestuurder.

De BA-verzekering dekt de schade aan de tegenpartij (dit kan gaan van een betrokken auto tot een gebouw, de openbare weg, enzovoorts); lichamelijke letsels van de tegenpartij en lichamelijke letsels van uw passagiers. De lichamelijke letsels van u als bestuurder en de schade aan uw eigen auto worden niet gedekt door de verzekering.

Mini-omnium verzekering: geschikt voor oudere en tweedehandswagens

Voor een tweedehandswagen of voor een auto ouder dan vier jaar raden we de mini-omnium autoverzekering aan. De waarde van de auto is dan niet hoog genoeg meer om een volledige omnium te nemen.

Deze autoverzekering is net als de full-omnium een versterking van de BA-autoverzekering. De mini-omnium dekt uw auto tegen:

 • diefstal: de verzekering vergoedt de schade aan uw auto. Het bedrag van de schade is bepaald in het verzekeringscontract. Het hangt onder andere af van de ouderdom van de wagen op het moment van de brand. Indien er geen waarde bepaald is in de mini-omnium, zal de schade bepaald worden door een expert.
 • brand: Het bedrag van de schade bij brand is bepaald in het verzekeringscontract en hangt onder andere af van de leeftijd van de wagen op het moment van de brand. Indien er geen waarde bepaald is in het contract, zal de schade bepaald worden door een expert.
 • glasbreuk: hiermee wordt een breuk in de voorruit en/of schade aan de zijruiten gedekt. De herstelwerken kunnen uitgevoerd worden bij een hersteller die door de verzekeraar erkend is.

Full-omnium verzekering: het beste voor een nieuwe wagen

Als u een nieuwe wagen hebt gekocht en een lening bent aangegaan voor deze auto, kiest u het best voor de full-omnium autoverzekering. Ook wanneer uw auto vier jaar of jonger is, is de omniumverzekering aan te raden.

Deze verzekering dekt in tegenstelling tot de BA-autoverzekering en de mini-omnium wel de schade aan uw eigen auto als u verantwoordelijk bent voor een ongeval. De omniumverzekering dekt:

 • schade aan uw auto als u die zelf veroorzaakt heeft, bijvoorbeeld wanneer u met uw auto tegen een paal bent gereden;
 • schade aan uw auto door een onbekende tegenpartij, bijvoorbeeld bij vluchtmisdrijf;
 • schade aan uw auto bij een betwist ongeval;
 • schade aan de auto als gevolg van een brand;
 • schade aan de auto als gevolg van diefstal;
 • glasbreuk.

Let op: de letsels die u als bestuurder zelf opgelopen heeft bij een auto-ongeval dat u veroorzaakt heeft, worden niet gedekt! Hiervoor heeft u een bestuurdersverzekering nodig.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Kilometerverzekering auto

Voor Belgen die per jaar maar weinig kilometers maken is het mogelijk om te kiezen voor een kilometerverzekering. In dit geval betaalt u de verzekering op basis van het aantal gereden kilometers. Om dit te bepalen, moet u een schatting maken van het maximum aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Op basis van dat cijfer zal de verzekeraar uw premie berekenen. De verzekeraar zal bij het ondertekenen van het contract uw kilometerstand noteren en zal gedurende het jaar enkele controles uitvoeren.

Deze soort autoverzekering komt echter vrij weinig voor, doordat er ook nadelen aan verbonden zitten.

Speciale autoverzekering: de jongerenverzekering

De jongerenverzekering is een autoverzekering waarbij jonge bestuurders (jonger dan 26 jaar) na een ongeval gedekt worden. Deze autoverzekeringen kunnen zeer hoog oplopen dus u baat er zeker bij om een vergelijking te maken tussen de jongerenverzekeringen die aangeboden worden door de verschillende verzekeraars.

Ook worden er enkele aanbevelingen gedaan in verband met het soort autoverzekering dat u het best neemt, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We kunnen zien dat er heel wat opties beschikbaar zijn voor u als bestuurder. En zoals het wel vaak gaat, betekent meer opties, meer kans op (grote)prijsverschillen. Vergelijk dus goed voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Nieuwe autoverzekering afsluiten? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Aanvullende autoverzekeringen en waarborgen

Er bestaan verschillende waarborgen waarmee u uw autoverzekering kan versterken, namelijk de waarborg brand, diefstal, glasbreuk, juridische bijstandsverzekering en bestuurdersverzekering. De eerste drie zijn inbegrepen in een omnium en mini-omnium en werden hierboven al toegelicht.

Juridische bijdstandsverzekering

Deze verzekering kan toegevoegd worden aan de BA-verzekering, de full-omnium en de mini-omnium en is zeker een extra die het overwegen waard is. De juridische bijstandsverzekering dekt bij een juridisch geschil de kosten en erelonen van de betrokken advocaat.

Wanneer is er sprake van een juridisch geschil? Wanneer er een auto-ongeval is gebeurd moet bepaald worden wie in de fout ging. Is de situatie duidelijk, dan is dit geen probleem. Is het niet duidelijk wie in fout was of raakt men het niet eens, dan wordt op basis van juridische argumenten bepaald wie in fout was. Het kan zijn dat hier een gerechtelijke procedure bij te pas komt. De verzekering zal dit proces dekken (samen met de kosten van de advocaat).

Andere situaties waarin een juridische bijstandsverzekering van pas komt:

 • een ongeval waar een fietser of voetganger bij betrokken was;
 • een ongeval in het buitenland;
 • een ongeval waar het openbaar vervoer (bus, tram) bij betrokken was;
 • een ongeval veroorzaakt door een chauffeur die onder invloed was;
 • een ongeval met tegenstrijdige versies van de betrokken partijen;
 • een meningsverschil over bv. de waarde van de auto na het ongeval of de vergoeding voor lichamelijk schade van de betrokken derde partij.

Als u niet over een juridische bijstandsverzekering beschikt, moet u zelf een advocaat contacteren en de kosten van het proces betalen. Deze verzekering is dus zeker iets om over na te denken. Gemiddeld kost deze verzekering €50 per jaar. De prijzen verschillen afhankelijk van de verzekeraar.

Bestuurdersverzekering

De bestuurdersverzekering dekt uw lichamelijke schade die u mogelijk oploopt bij een auto-ongeval waarbij u in fout bent. U wordt gedekt wanneer:

 • u naar het ziekenhuis gestuurd wordt: de verzekering komt tussen in de kosten die niet door uw ziekenfonds gedragen worden;
 • u als gevolg van het ongeval een tijd of voor altijd arbeidsongeschikt bent;
 • u komt te overlijden: uw nabestaanden ontvangen in dat geval een uitkering.

Niet tevreden met je huidige autoverzekering? Bekijk hoe je kunt veranderen van autoverzekering of een autoverzekering kunt opzeggen.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 45 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over contracten van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.