autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Full-omniumverzekering auto: vergelijken en dekking

Geactualiseerd op
minuten lezen
full-omnium

Een full-omnium autoverzekering is een uitgebreide verzekering die je auto beschermt bij ongevallen, diefstal, brand, glasbreuk en schade aan je eigen voertuig, zelfs als jezelf het ongeval hebt veroorzaakt. De full-omnium autoverzekering is echter niet verplicht en wordt vooral afgesloten als de BA-verzekering als ontoereikend wordt beschouwd. Bekijk op deze pagina alle informatie over de full-omnium autoverzekering in België.

Wat is een full-omnium autoverzekering?

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen en ben je op zoek naar een autoverzekering? Dan heb je zeker al gehoord van de full-omnium. Deze verzekering staat bekend om haar uitgebreide dekking, wat veel bestuurders aanspreekt. Om te weten of deze autoverzekering bij jou past, moet je goed op de hoogte zijn van de voor- en nadelen en natuurlijk ook van de kosten die eraan verbonden zijn.

De full-omnium is een autoverzekering die jouw auto beschermt tegen alle mogelijke risico’s. Dat is althans de theorie. In de praktijk zullen we zien dat dit niet noodzakelijkerwijs het geval is.

In België ben je als bestuurder verplicht om een BA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je beschermd bent in het geval dat je betrokken raakt bij een ongeval waar je niet verantwoordelijk voor was. Omgekeerd geldt ook: als je een ongeval veroorzaakt, zal jouw BA-verzekering inspringen om de schade aan mogelijke betrokken partijen te dekken. De BA-verzekering is dus verplicht.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Full-omnium is uitgebreider, maar niet verplicht

De full-omnium autoverzekering is niet verplicht, maar wel een stuk uitgebreider. Deze verzekering sluit je enkel af als je vindt dat de BA-verzekering niet voldoende dekking of bescherming biedt. Het grote voordeel van een omnium? Het dekt de schade die je zelf hebt toegebracht aan je eigen voertuig. We bedoelen hiermee: als je een ongeval veroorzaakt en botst met een andere auto, dan ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto.

Dat is niet het geval bij een BA-verzekering. Als je het ongeval niet zelf hebt veroorzaakt, wordt de schade aan je eigen auto gedekt door de BA-verzekering van de derde partij. Om dat mogelijk te maken, moet je een franchise betalen en wordt er vaak een plafond ingesteld door de verzekeraar.

Naast de BA-verzekering en de full-omniumverzekering kun je ook een mini-omniumverzekering afsluiten. Deze dekking is iets minder uitgebreid, maar wel beter dan de standaard BA-verzekering. Bekijk onze pagina over contracten autoverzekering voor een volledig overzicht.

Full-omnium dekt alleen schade aan de auto Als je een ongeval veroorzaakt en lichamelijke letsels oploopt, zullen je medische of ziekenhuiskosten niet worden terugbetaald door de verzekeraar. Enkel je passagiers worden beschermd. Als je als bestuurder altijd verzekerd wilt zijn, moet je kiezen voor een extra waarborg, i.e. de bestuurdersverzekering. Deze extra verzekering is mogelijk inbegrepen in de full-omnium, maar dat is zeker niet standaard.

Dekking full-omnium: wat is niet inbegrepen?

In tegenstelling tot wat je zou denken, dekt de full-omnium niet alle schade. Er zijn enkele uitzonderingen, situaties die opgenomen zijn in je contract waar je geen compensatie voor kunt vragen. Zoals gezegd, worden deze vermeld in het contract. Het is dus belangrijk dat je alle voorwaarden en clausules van het contract voor de autoverzekering naleest alvorens je ondertekent.

Om welke situaties gaat het? Veel verzekeringsmaatschappijen zullen je niet vergoeden als de schade een gevolg is van een technische storing of een direct gevolg van de leeftijd van het voertuig. Mogelijke ongevallen worden in die situaties veroorzaakt door nalatigheid van jouw kant waardoor je dus geen compensatie ontvangt.

Ook als je onder invloed of zonder rijbewijs rijdt, zal je niet beschermd worden door je verzekeraar. In dergelijke situaties is het dus aan jou, de klant, om schade te herstellen en op te draaien voor alle kosten.

Let op de franchise bij een full-omnium autoverzekering

De dekking en de verschillende waarborgen zijn niet het enige waar je op moet letten bij het vergelijken van autoverzekeringen. De franchise is een ander en zeer belangrijk element dat aandacht vereist. Wij herinneren je eraan dat de franchise het bedrag is dat je zelf betaalt. Als je zelf een ongeval veroorzaakt, zal de verzekeraar immers niet alle kosten op zich nemen. Hij zal aan jou vragen om een deel zelf te betalen, i.e. de franchise.

Wetende dat dat bedrag afhankelijk is van de verzekeraar, is het een belangrijk criterium bij het kiezen van een autoverzekering. Voor meer informatie over de franchise, kun je terecht bij onze praktische gids. Daarnaast moet je ook aandacht besteden aan het plafond dat ingesteld wordt door de verzekeraar. Dit is het maximumbedrag waarvoor je vergoed kunt worden. Als het meer kost om de schade te herstellen, zal je de rest zelf moeten betalen.

Nieuwe autoverzekering afsluiten? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Wanneer kiezen voor een full-omnium autoverzekering?

Heb je een lening aangevraagd voor de aankoop van het voertuig? Weet dan dat de full-omnium aanbevolen wordt. In het geval van een perte totale zal je niet verder moeten blijven betalen voor een auto die je niet langer hebt. Dit geldt enkel in het geval dat je geen compensatie kunt ontvangen van de verzekeraar, bijvoorbeeld als het ongeval zelf veroorzaakt.

Als je geen lening hebt, is het aangeraden om de eerste 3-4 jaar een omnium te nemen. Tijdens die periode is je auto nog steeds veel geld waard aangezien het om een nieuwe auto gaat. Dit is belangrijk als je auto bijvoorbeeld gestolen wordt en de verzekeraar je de waarde van de auto moet terugbetalen. Zodra de auto 4-5 jaar oud is, kun je overschakelen naar een minder dure autoverzekering.

Kosten full-omniumverzekering auto

De prijs van de full-omnium hangt af van verschillende factoren. Zo wordt de prijs mede bepaald door het profiel van de bestuurder. Er wordt rekening gehouden met je leeftijd, de locatie van je huis, je rijervaring, het aantal ongevallen waarvoor je verantwoordelijk bent geweest, etc.

Daarnaast spelen er nog andere factoren mee zoals de franchise, de prijs van het voertuig, etc. Om minder te betalen voor je omnium is het beter om de verzekeringspolissen te vergelijken. Lees de bijzondere voorwaarden van het contract steeds goed na!

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Compensatie bij een full-omnium autoverzekering

Om de compensatie van een full-omnium autoverzekering te achterhalen, moeten we jouw aandacht vestigen op de voorwaarden van je verzekering. Die bepalen hoe je verzekeraar het bedrag van de compensatie vaststelt na een auto-ongeval. Om te begrijpen welke compensatie je zal ontvangen, moeten we twee situaties onderscheiden:

1. De schade kan worden hersteld

In dit geval berekent een expert de herstelkosten. De verzekeraar betaalt het bedrag op de factuur terug. Als je verantwoordelijk was voor het ongeval, wordt de franchise van dit bedrag afgetrokken.

2. Schade die niet hersteld kan worden: totale schade

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten totale schade:

  1. Technisch gezien is uw auto herstelbaar, maar de reparatiekosten zijn hoger dan de waarde van het voertuig. In dit geval spreekt een expert van economische totale schade.
  2. Uw auto is zodanig beschadigd dat reparatie onmogelijk is. Dit wordt beschouwd als technische totale schade.

Verzekeraars hanteren verschillende methoden om de vergoeding te berekenen in het geval van totale schade. Het is aan jou om te kiezen welke methode je verkiest bij het afsluiten van de verzekering. Onthoud dat de premies variëren afhankelijk van de gekozen formule. Hier zijn de twee meest voorkomende methoden om het bedrag van de schadevergoeding te bepalen:

  1. De werkelijke waarde: de verzekeraar biedt een vergoeding op basis van de werkelijke waarde van het voertuig vóór het ongeval. Een expert berekent deze waarde op basis van de aankoopprijs van de auto, de staat en de kilometerstand.
  2. Overeengekomen waarde: in overleg met je verzekeraar bepaal je de waarde van de auto op het moment van ondertekening van het contract, op basis van de catalogusprijs. Vervolgens past de verzekeraar een formule toe waarbij de waarde van de auto elk jaar afneemt. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen formule, waardoor de vergoeding kan variëren van verzekeraar tot verzekeraar.

Over het algemeen is de overeengekomen waarde gunstiger voor de klant, zelfs als de premie iets hoger is dan bij een vergoeding op basis van de werkelijke waarde.

Overstappen naar een andere full-omnium autoverzekering? Ontdek hoe en wanneer je kunt overschakelen naar een andere autoverzekering.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 27 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over contracten van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.