autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Kilometerverzekering auto: alle informatie en voorwaarden

Geactualiseerd op
minuten lezen
kilometerverzekering

Om een groot publiek aan te kunnen spreken, bieden de verzekeraars allerlei autoverzekeringen aan, zoals de kilometerverzekering. Deze is ideaal voor bestuurders die op jaarbasis weinig kilometers rijden. Met de kilometerverzekering zijn ze beschermd tegen een lagere prijs. Bekijk op deze pagina alle informatie over de kilometerverzekering.

Wat is een kilometerverzekering?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de kilometerverzekering een verzekering waarvan de premie afhankelijk is van het aantal gereden kilometers per jaar. Hoe minder u rijdt, hoe minder u betaalt. Daarom is dit type verzekering aan te raden aan chauffeurs die korte afstanden afleggen. Op het gebied garanties werkt de kilometerverzekering op dezelfde manier als een klassieke autoverzekering.

U heeft voor de kilometerverzekering opnieuw de keuze tussen drie opties: burgerlijke aansprakelijkheid, mini-omnium en full-omnium. Dit is ook het geval bij een klassieke autoverzekering. Met de burgerlijke aansprakelijkheid bent u slechts in enkele gevallen gedekt, met de omnium daarentegen bent u in de meeste situaties beschermd. Qua dekking is er dus geen verschil tussen een kilometerverzekering en een klassieke autoverzekering.

Kilometerverzekering niet overal beschikbaar

In België bieden slechts enkele verzekeringsmaatschappijen een echte kilometerverzekering aan. Sterker nog, de meeste bedrijven bieden enkel een korting op de premie aan als u minder dan 10.000 km of 15.000 km per jaar rijdt. Vergelijk dus zeker deze kortingen en controleer het maximum aantal kilometers dat u per jaar mag rijden.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Twee soorten kilometerverzekeringen

Tijdens uw zoektocht naar een voordelige kilometerverzekering, zult u ontdekken dat er twee soorten kilometerverzekeringen bestaan. Hieronder vindt u de kenmerken van beide verzekeringen zodat u de formule kan kiezen die het beste bij u past.

1. Kilometerverzekering met forfaitaire vergoeding

Bij deze verzekering wordt de premie berekend aan de hand van een vastgelegde jaarkilometrage. Om dit te bepalen, moet u een schatting maken van het maximum aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Op basis van dat cijfer zal de verzekeraar uw premie berekenen. De verzekeraar zal bij het ondertekenen van het contract uw kilometerstand noteren en zal gedurende het jaar enkele controles uitvoeren.

Uiteraard kunt u de kilometrage ook zelf voor het einde het van contract doorgeven aan de verzekeraar. Als u meer kilometers rijdt dan u vooraf ingeschat had, dan zal u moeten bijbetalen. Om onaangename verrassingen te vermijden, vraagt u best eens aan de verzekeraar hoeveel het u zal kosten als u over uw limiet gaat. Als u minder kilometers rijdt dan u vooraf ingeschat had, dan zijn deze twee situaties mogelijk:

  1. Uw verzekeraar betaalt u terug
  2. Uw verzekeraar zet de kilometers over op het volgende jaar

2. Pay As You Drive kilometerverzekering

De “Pay as you drive” kilometerverzekering is een autoverzekering waarvan de premie wordt berekend op basis van het werkelijk aantal gereden kilometers. Om de exacte afstand te weten, is het mogelijk dat de verzekeraar een gratis GPS-apparaat in uw auto plaatst. Die GPS zal dan de afstand bijhouden en doorgeven aan de verzekeraar.

De vraag is hoeveel u met een dergelijke formule zal moeten betalen. U zult eerst een vaste jaarlijkse premie moeten betalen voor het afsluiten van een verzekering. Daarna wordt het resterende bedrag van uw premie bepaald op basis van het aantal kilometers dat u gereden heeft, de bonus-malus, etc.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Niet tevreden met uw huidige autoverzekering? Bekijk hoe u kunt veranderen van autoverzekering of de autoverzekering kunt opzeggen.

Wanneer is de kilometerverzekering interessant?

Zoals gezegd, is de kilometerverzekering enkel voordelig voor mensen die weinig rijden of korte afstanden afleggen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien u:

  • regelmatig gebruik van het openbaar vervoer, met name om te gaan werken;
  • regelmatig de fiets neem (om bijvoorbeeld in de zomer naar het werk te gaan);
  • carpoolt;
  • een bedrijfswagen heeft en u uw eigen auto weinig gebruikt.

Het voordeel van dit type verzekering? Met een kilometerverzekering is het perfect mogelijk om te besparen op uw autoverzekeringspremie! De kortingen die u krijgt en het maximum aantal kilometers zijn sterk afhankelijk van de verzekeraar, dus vergelijk de clausules en voorwaarden met elkaar zodat u de beste vindt.

Nadelen kilometerverzekering België

Hoewel de kilometerverzekering in vele gevallen voordelig zal zijn, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan dit soort autoverzekering. Dat is vooral het geval bij de kilometerverzekering met een forfaitaire vergoeding. Als u uw jaarkilometrage onderschat, dan moet u immers bijbetalen. Afhankelijk van de verzekeraar kan die verkeerde inschatting u duur komen te staan.

Daarom is het beter om uw kilometrage te overschatten als u niet zeker bent van het aantal kilometers. Het bedrag dat u dan te veel betaalt, gaat immers niet verloren: ofwel zal de verzekeraar u terugbetalen ofwel worden de kilometers die u niet gereden heeft, overgezet naar het volgende jaar.

Een ander negatief punt: de mogelijke installatie van het GPS-apparaat. Dit apparaat houdt niet alleen het aantal kilometers bij, maar geeft de verzekeraar ook veel bijkomstige informatie over uw rijgedrag, zoals uw rijtijd, gemiddelde snelheid, het remmen en optrekken, de exacte locaties waar u naartoe gaat, het aantal stops, etc. In overleg met de Commissie van de bescherming van de privacy werd beslist dat de verzekeraar deze gegevens niet kan gebruiken om u te straffen, maar als u deze gegevens liever niet deelt, dan is dit soort verzekering geen goede keuze voor u.

Kilometerverzekering met een normale verzekering vergelijken? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 41 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over contracten van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.