autoverzekering
autoverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen. (Gratis dienst)

Brandverzekering voor eigenaars van een woning: alle info

Geactualiseerd op
minuten lezen
Brandverzekering

U staat op het punt om eigenaar te worden. U heeft geld geïnvesteerd in uw huis of appartement en wilt deze natuurlijk verzekeren. Om dit te doen, heeft u een brandverzekering nodig. De naam is wat verwarrend want deze verzekering beschermt u in verschillende situaties, niet alleen bij brand. Op deze pagina vind je alle informatie over de brandverzekering.

Wat is een brandverzekering?

Een brandverzekering, ook wel woonverzekering genoemd, kan in veel situaties een groot voordeel zijn. Met een brandverzekering beschermt u uw huis en inboedel tegen meerdere risico's. Aanvankelijk kreeg u enkel een compensatie in geval van een brand, maar door de jaren heen zijn de gedekte risico’s uitgebreid.

Als u vandaag een brandverzekering ondertekend, wordt u gecompenseerd voor materiële schade veroorzaakt door:

 • brand;
 • explosie en implosie;
 • bliksem;
 • ongevallen als gevolg van werkzaamheden;
 • een botsing met elk vervoermiddel;
 • een boom die op uw woning valt;
 • hagel, storm en natuurrampen;
 • de druk van sneeuw of ijs op het dak.

Aanvullende dekkingen brandverzekering

Afhankelijk van uw behoeften en uw budget kunt u voor extra garanties kiezen. Over het algemeen bieden verzekeringsmaatschappijen garanties aan tegen diefstal, voor de bescherming van uw tuin en terras, etc.

Daarnaast kunt u ook een extra verzekering nemen. Voorbeelden hiervan zijn de familiale verzekering, die u beschermt wanneer een lid van uw gezin per ongeluk schade veroorzaakt aan het huis van uw buren, of de rechtsbijstand familie, die elk lid van uw gezin bijstaat bij een gerechtelijk proces. Voordat u een contract ondertekent, is het uiterst belangrijk dat u goed controleert welke risico’s en situaties gedekt zijn en welke niet.

autoverzekering
autoverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen. (Gratis dienst)

Belang afsluiten brandverzekering

Het belang van de brandverzekering lijkt dus voor de hand liggend aangezien de bedragen snel kunnen stijgen bij een ongeluk of incident. Vooral omdat dit contract ook een extra contractuele aansprakelijkheidsdekking bevat waarmee u beschermd bent in geval van schade aan derden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de brand- of waterschade in uw huis ook schade teweeg brengt bij uw buurman.

Let op: het is belangrijk om uw woning en inboedel te verzekeren voor hun reële waarde om een volledige en correcte vergoeding te krijgen als er een ramp plaatsvindt. Om dit te doen, moet u een beoordelingsrooster invullen die door uw verzekeraar is opgesteld.

Is het afsluiten van een brandverzekering verplicht?

Nee, in België is de brandverzekering niet verplicht, maar 95% van de huishoudens zou er één hebben afgesloten. Om deze reden heeft de wetgever besloten het te verbinden met een aantal verplichte dekkingen, die hierboven vermeld werden.

In bepaalde omstandigheden is het mogelijk dat u gevraagd wordt om een brandverzekering af te sluiten. Of dat wel of niet van u gevraagd wordt, hangt af van de manier waarop u uw woning financiert.

1. U koopt met eigen geld

U hoeft geen woonverzekering af te sluiten. Aan de andere kant betekent dit dat u in geval van een ramp alle schade aan uw woning zelf moet betalen, evenals mogelijk verlies van inboedel. Daarom wordt het sterk aanbevolen dat u er één hebt. Het vervangen van een glas is niet zo duur, maar het repareren van uw dak vereist een hoger budget.

2. U sluit een hypotheek af

Bij het afsluiten van een hypotheek kan uw bank u vragen om een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering te nemen. Dit verzoek van de bank mag niet verbazen. Uw huis is voor hen een garantie dat de lening terugbetaald kan worden. Het is daarom belangrijk dat de woning in geval van schade hersteld kan worden.

U kunt kiezen bij welke organisatie u uw brandverzekering wilt afsluiten: bij een verzekeraar, een makelaar of uw bank indien het verzekeringsproducten aanbiedt. In het laatste geval zal u in de meeste gevallen kunnen profiteren van een korting op het kredietpercentage.

Voordat u zo’n verzekering neemt, vergelijkt u wel best alle brandverzekeringen van verschillende instanties. Zo krijgt u een volledig overzicht van wat er op de markt beschikbaar is en vindt u de brandverzekering tegen de beste voorwaarden.

autoverzekering
autoverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen. (Gratis dienst)

Hoeveel kost een brandverzekering?

De premie van de brandverzekering varieert. De prijs is afhankelijk van de volgende elementen:

 • uw woning: de prijs hangt af van het gebied, het bouwjaar en de geschatte waarde van de woning en het meubilair.
 • uw profiel: eigenaar, huurder, verhuurder
 • de risicofactoren: hoe hoger de risicofactoren van uw woning voor brand, inbraak en overstroming, hoe hoger de premie.
 • de gekozen dekkingen: als u uw verzekering aanvult met optionele garanties, betaalt u meer.
 • de franchise

Over het algemeen is het mogelijk om de premie te betalen op maandelijkse, kwartaal-, halfjaar- of jaarbasis.

Om erachter te komen wat de prijs van een brandverzekering voor uw woning is, is het aan te raden om een simulatie uit te voeren op basis van uw gegevens.

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.

Brandverzekering voor woning in appartementencomplex

Bent u eigenaar van een woning in een appartementencomplex? U kunt dan kiezen voor een collectieve polis brandverzekering waarvoor alle mede-eigenaren een premie betalen. In een gemeenschappelijk eigendom moeten zowel de privé als de gemeenschappelijke ruimten beschermd worden. Een collectieve polis kan dat doen, maar dat is niet automatisch het geval.

Als u van mening bent dat de dekking en voordelen die door de collectieve polis worden aangeboden, ontoereikend zijn, kunt u zelf een brandverzekering afsluiten. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van uw appartement beschermd is, evenals uw aansprakelijkheid. Wees echter voorzichtig en vermijd een dubbele dekking! Het zou jammer zijn om twee keer te betalen voor dezelfde dekking. Zorg dus dat u de voorwaarden van de verschillende contracten zorgvuldig doorleest.

Brandverzekering voor verhuurder woning

Als verhuurder vraagt u best aan uw huurder om een brandverzekering af te sluiten. Deze verzekering zal niet alleen de schade dekken, maar ook in principe ook de burgerlijke aansprakelijkheid van de huurder. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer een brand veroorzaakt door uw huurder overslaat op een andere woning.

Daarnaast bieden de meeste verzekeraars ook een verzekering aan voor verhuurders. Met dit soort verzekering ontvangt u een vergoeding voor schade waar uw verhuurder niet verantwoordelijk voor is. Denk bijvoorbeeld aan een brand als gevolg van een blikseminslag. Met zo'n contract beschermt u ook de inboedel die u bezit en uw aansprakelijkheid voor schade aan derden en buren.

Bekijk onze pagina over de brandverzekering voor huurders voor meer informatie.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 75 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over brandverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.