Verzekeren smartphone: waar moet je op letten?

Geactualiseerd op
minuten lezen
gsm verzekeren

Een smartphone kopen lijkt steeds meer op een investering. Om die investering te beschermen, denkt u er misschien aan om uw smartphone te laten verzekeren in geval van schade of diefstal. Is zo’n verzekering de moeite waard of is het weggegooid geld? Op deze pagina vindt u alle informatie over de verzekering voor smartphones.

Verzekering smartphone: waar moet u aandacht aan besteden?

Als u een verzekering voor uw smartphone wilt afsluiten, is het belangrijk om goed te letten op een aantal zaken betreffende het verzekeringscontract. KillMyBill geeft je vier tips waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering voor je smartphone.

Pas op voor beperkte dekking

Smartphones worden elk jaar verbeterd en technologisch geavanceerd, maar ze zijn ook kwetsbaar. Zelfs een nieuwe smartphone is meestal niet waterbestendig, is vaak bijzonder gevoelig voor oxidatie en is niet bestand tegen schokken. En wanneer u de gsm laat vallen en de camera geraakt wordt, moet u niet verbaasd zijn als blijkt dat de lens gebroken is.

Al deze zorgen kunnen u ertoe aanzetten om uw smartphone te laten verzekeren. Dat is allemaal goed en wel totdat er problemen opduiken. Als u uw verzekeraar contacteert, krijgt u vaak te horen dat uw situatie niet inbegrepen is in het contract. Dat is natuurlijk een onaangename verrassing die trouwens vaak voorkomt in geval van diefstal of het verliezen van de gsm. Maar hoe komt het nu?

Het probleem met de verzekeringen voor smartphones is dat er weinig risico’s of situaties gedekt worden. Dit varieert van contract tot contract dus het is belangrijk om het document goed te lezen voor u het ondertekent. Maak u echter geen illusies: elke verzekering heeft beperkende clausules, vooral als het gaat om een ​​ongeval of diefstal. Dus pas goed op en lees alle kleine lettertjes.

Beperkende clausules verzekering telefoon

In geval van diefstal of verlies van de smartphone moet u weten dat de terugbetalingsvoorwaarden bijzonder streng zijn.

  • Diefstal: de meeste verzekeringsmaatschappijen zullen enkel betalen wanneer uw smartphone tijdens een inbraak gestolen werd of dat er geweld bij te pas kwam. Als een overvaller de smartphone op straat uit uw handen rukt, is niet voldoende. In die situatie wordt u vaak niet gedekt door uw verzekeraar.
  • Het verliezen van de smartphone: als u uw smartphone bent kwijtgeraakt door eigen onoplettendheid zal u in de meeste gevallen niet gedekt worden door de verzekering.
  • Schade: ook hier zijn de verzekeraars bijzonder streng. Sommige verzekeraars zullen u enkel vergoeden wanneer de schade “veroorzaakt werd door een plotselinge situatie die onvoorspelbaar was voor de verzekerde." Kortom, u kunt niet rekenen op uw verzekering als u uw toestel per ongeluk in bad laat vallen.

Een ander belangrijk punt: in het contract wordt u vaak opgeroepen om de verzekering “in goed geweten” te gebruiken. De bedoeling is om klanten aan te zetten om eerlijk te zijn en geen situaties te verzinnen zodat ze geld kunnen opstrijken van de verzekering. Dit wil zeggen dat de verzekeraar uw verhaal of situatie goed zal uitpluizen om zeker te zijn dat u niet liegt. Wees dus voorzichtig.

Prijs verzekering smartphone

Als u de inhoud van het contract goed gecontroleerd heeft en denkt dat alles in orde is, moet u overgaan tot de prijs. Uiteraard is het belangrijk dat u niet te veel betaalt in vergelijking met de gedekte risico's en de kwaliteit van de service.

Let goed op want het kan gebeuren dat sommige verzekeraars te hoge prijzen aanrekenen voor een contract dat uiteindelijk niet voldoet aan uw verwachtingen. Zorg er ook voor dat de waarde van het apparaat gerespecteerd wordt. Als u tot 150 euro per jaar moet betalen voor een smartphone van 500 euro, dan kunt u best uw contract herzien.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de verzekering?

Heeft een andere persoon uw smartphone beschadigd? In dit geval zal die persoon, als hij of zij een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel familiale verzekering) bezit, voor de kosten opdraaien. We geven een voorbeeld: als uw manager uw mobiele telefoon laat vallen en het scherm breekt, dan zal zijn verzekering de kosten betalen. Dit gebeurt aan de hand van een franchise.

Verzekering smartphone bij telecomprovider of verzekeraar?

U kunt een verzekering afsluiten bij de meeste telecomproviders of bij een verzekeringsmaatschappij. U heeft dus twee mogelijkheden:

  1. Neem een contract bij een operator (Base, Proximus, Orange ...) of bij een verkooppunt (FNAC, Mediamarkt, Carrefour ...).
  2. Neem een contract bij een verzekeraar.

Verzekering telefoon bij provider Bekijk alle telecomproviders in België en neem contact op voor het afsluiten van een nieuw abonnement en/of verzekeringscontract voor je telefoon.

De eerste keuze wordt vaak afgeraden omdat u in die situatie meer geneigd zal zijn om een overhaaste beslissing te nemen. Laat u niet doen door de verkoper: neem gerust de tijd om uw opties te overwegen. U kunt later altijd teruggaan of een contract tekenen bij een echte verzekeraar.

Als u voor de professionele sector (banken en verzekeringen) kiest, dan is het soms ook mogelijk om meteen al uw toestellen (smartphone, tablet, laptop …) te laten verzekeren, ongeacht het merk of het aantal dat u heeft. In de meeste gevallen wordt een forfaitair bedrag bepaald afhankelijk van de leeftijd van de toestellen.