energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe besparen op verwarming? Onze gids!

Geactualiseerd op
minuten lezen
besparen op verwarming

De afgelopen jaren zijn de gasprijzen behoorlijk gestegen. Zonder aanpassingen in je gasverbruik kan dit leiden tot aanzienlijk hogere energierekeningen. Daarom is het slim om efficiënter te verwarmen. In dit artikel verkennen we welke soorten verwarming het meest kosteneffectief zijn en beantwoorden we veelgestelde vragen over hoe je kunt besparen op je verwarmingskosten.

Hoe besparen op de verwarming?

Er zijn drie belangrijke factoren die een cruciale rol spelen in de hoogte van je verwarmingskosten. Deze zijn als volgt te definiëren:

 • Het soort verwarming dat in je huis geïnstalleerd is.
 • De momenten waarop je besluit de verwarming aan te zetten.
 • De specifieke ruimtes in je woning die je kiest om te verwarmen.

In dit artikel zullen we elk van deze punten gedetailleerd bespreken. We geven je praktische adviezen en inzichten om je te helpen slimme beslissingen te nemen over je verwarming. Zo kun je niet alleen besparen op je verwarmingskosten, maar draag je ook bij aan een duurzamere leefomgeving.

Wat is de goedkoopste verwarming?

Welk type verwarming het meest voordelig is, kan sterk variëren afhankelijk van de periode. Gas is vaak een goedkopere optie, maar dit is niet altijd het geval. In de tabellen hieronder presenteren we een overzicht van diverse verwarmingsmethoden, inclusief de gemiddelde kosten voor installatie, een schatting van het jaarlijkse energieverbruik en de bijbehorende uitgaven.

Welk type verwarming kiezen in 2023?
 InstallatiekostenEnergieverbruik / jaarEnergiefactuur / jaarBeschikbaarheid premies
Aardgas€ 2.000 - € 4.50020.000 kWh€ 2.000
Mazout€ 5.000 - € 8.0002.500 liter€ 2.250
Elektrisch€ 8.000 - € 15.00010.000 kWh€ 4.000
Warmtepomp (lucht-water)€ 8.000 - € 13.0003.000 kWh€ 1.200✔️
Warmtepomp (geothermisch)€ 10.000 - € 20.0002.600 kWh€ 1.040✔️
Pellets€ 1.500 - € 2.5001.500 kg€ 2.250

Bovenstaande kosten zijn enkel een schatting, gebaseerd op de volgende prijzen:

 • Een gasprijs van € 0,10 per kWh;
 • Een mazoutprijs van € 0,90 per liter;
 • Een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh;
 • Een pellet prijs van € 1,50 per kg.

Verwarmingspremie aanvragen

De Vlaamse regering biedt verschillende subsidies aan voor milieuvriendelijke verwarmingssystemen. Zo stimuleren ze de transitie naar duurzame energie. Gebruik de Vlaamse premiezoeker om te zien hoeveel subsidie je kunt krijgen voor duurzame verwarming.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe verwarm je jouw huis het voordeligst in 2024?

Verschillende elementen spelen een rol in de totale verwarmingskosten. Hier is een uitgebreider overzicht van wat men in 2024 kan verwachten van verschillende verwarmingsmethoden:

 • Aardgas. De gasprijs is onderhevig aan flinke schommelingen. Met de huidige trends verwachten experts dat de prijzen in het komende jaar verder zullen stijgen, waardoor aardgas mogelijk minder aantrekkelijk wordt als kosteneffectieve verwarmingsbron.
 • Mazout. De prijs van mazout is afhankelijk van de wereldolieprijzen. Het is moeilijk om hier een voorspelling over te maken. Wel is mazout minder milieuvriendelijk, waardoor in de toekomst de prijzen mogelijk zullen stijgen.
 • Elektrisch. Een zuinige elektrische verwarming is een aantrekkelijke optie, vooral als de elektriciteitsprijzen stabiel blijven of dalen. Het is belangrijk om de huidige energietarieven in de gaten te houden bij het overwegen van zuinige elektrische verwarming.
 • Warmtepomp. Warmtepompen vereisen een initiële investering die hoger kan zijn dan andere verwarmingssystemen. Echter, op de lange termijn zijn ze vaak goedkoper vanwege hun energie-efficiëntie.
 • Pellets. Pelletkachels zijn een economisch alternatief, vaak goedkoper dan het gebruik van elektriciteit voor verwarming. Ze bieden een duurzamere optie en kunnen op lange termijn kostenvoordelen bieden.

Een lagere energiefactuur?

Energie vergelijken doe je met KillMyBill.

De hybride warmtepomp als oplossing

Een hybride warmtepomp biedt een alternatieve verwarmingsmethode om het gasverbruik drastisch te verminderen, met een potentiële besparing van ongeveer 75%. Het systeem is vooral gericht op elektrisch verwarmen, gedurende het overgrote deel van het jaar. Alleen wanneer het buiten uitzonderlijk koud wordt, schakelt de installatie over op de gasgestookte centrale verwarmingsketel. Alhoewel je dus nog steeds af en toe gas zult gebruiken, is je gasverbruik veel lager.

Deze besparing wordt nog versterkt door een hybride warmtepomp te koppelen aan zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen een aanzienlijk deel van de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp leveren, waardoor je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet afneemt. Dit zorgt voor een duurzame energievoorziening, en vermindert tevens je energieverbruik en elektriciteitsrekening.

Vraag een offerte voor een warmtepomp aan

Benieuwd naar de kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Wanneer moet je de verwarming aanzetten?

De beslissing om de verwarming aan te zetten is persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren, zoals het comfort. In alle gevallen is het vaak verstandig een minimum temperatuur in huis aan te houden van 15 graden celcius. Een temperatuur die lager ligt kan als oncomfortabel worden beschouwd en soms zelfs zorgen voor gezondheidsproblemen.

Welke minimumtemperatuur in huis aanhouden?

Hoewel het gebruikelijk is om 's avonds de verwarming lager te zetten, is het dus aanbevolen om deze niet volledig uit te schakelen. Dit geldt tevens voor tijden dat een huis niet bewoond is. Het is verstandig om de temperatuur in een woning nooit te laten dalen tot onder 15 graden Celsius. De reden hiervoor is dat een temperatuur onder de minimum temperatuur in huis slecht kan zijn voor de leidingen.

Bevroren leidingen kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken. Zo kunnen ze leiden tot blokkades in de watertoevoer. In het ergste geval barsten of breken de leidingen, met als gevolg waterschade in de woning.

De verwarming ‘s nachts lager zetten

Als je besluit om overdag de verwarming aan te hebben, hoeft dit niet per se te betekenen dat deze ook 's avonds of 's nachts aan moet blijven. Het aanpassen van de verwarmingsinstellingen 's avonds kan een aanzienlijke impact hebben op je jaarlijkse energiekosten.

Gemiddeld kan het verlagen van de temperatuur 's avonds dit een besparing opleveren van ongeveer 45 euro per jaar, hoewel dit bedrag kan variëren afhankelijk van de huidige gasprijzen en het specifieke energieverbruik van je woning.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Moet je alle kamers verwarmen of niet?

Om effectief te besparen op je energierekening, is het aan te raden om de verwarming in kamers die je weinig gebruikt, zoals een logeerkamer of opslagruimte, enkel te verwarmen tot de minimumtemperatuur. Zorg ervoor dat je zowel de kamers die je wel en niet verwarmt, beide voldoende blijft ventileren om eventuele schimmelvorming tegen te gaan.

Daarnaast hebben we nog de volgende tips om je energieverbruik op de verwarming te verminderen:
 

 • Stel de thermostaat in op 15 graden wanneer je niet thuis bent. Dit voorkomt onnodig energieverbruik terwijl het huis toch op een basisniveau warm blijft.
 • Houd de deuren gesloten van de kamers die je verwarmt. Dit helpt om de warmte in deze ruimtes te behouden, waardoor je verwarmingssysteem efficiënter werkt.
 • Investeer in slimme thermostaten, zodat je in staat bent de verwarming efficiënt en per ruimte te reguleren.
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 41 stemmen vond de informatie nuttig.