energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Prijs elektriciteit per kWh België juli 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen
prijs elektriciteit

De elektriciteitsprijs ligt in juli 2024 in Vlaanderen op ongeveer 8.15000 €cent per kWh. De prijs van elektriciteit is afhankelijk van een groot aantal factoren en kan sterk verschillen per energieleverancier. Op deze pagina vind je alle informatie over de elektriciteitsprijs in België, waaronder de evolutie van de prijzen en de factoren die de prijs beïnvloeden.

Huidige prijs elektriciteit per kWh

De elektriciteitsprijs per kWh kan sterk verschillen per energieleverancier en contract. Om deze reden is het belangrijk om alle contracten met elkaar te vergelijken voordat je gaat veranderen van energieleverancier. Zo ben je er zeker van dat je niet een onnodig duur contract afsluit. Het vergelijken van alle energiecontracten in België kan met de KillMyBill energievergelijker.

In de onderstaande tabel zijn de elektriciteitsprijzen per kWh voor alle energieleveranciers in België weergegeven.

Elektriciteitsprijs in €cent per kWh
EnergieleverancierContractnaamElektriciteitsprijs per kWhInfo elektriciteitsprijs
Logo Bolt Energie Bolt Variabel Go € 11,28
Logo Dats24 DATS 24 Groen Variabel € 11,44
Logo EBEM Ebem Groen Dyn@mic € 11,46
Logo Elegant Elegant BUDGETair € 11,70
Logo Eneco Eneco Zon & Wind Dynamisch € 11,19
Logo Energie.be Energie.be Elektriciteit Variabel € 10,70
Logo ENGIE ENGIE Dynamic € 10,99
Logo Frank Energie Frank Energie Variabel € 11,32
Logo Luminus Luminus BasicFlex € 11,54
Logo Mega Mega Smart Green Flex € 14,02
Logo OCTA+ OCTA+ Dynamic € 9,65
Logo TotalEnergies TotalEnergies Pixel € 11,67

Logo KillMyBill
Logo KillMyBill

Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill om een vergelijking van alle leveranciers uit te voeren.

Logo KillMyBill
Logo KillMyBill

Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Contracten met laagte elektriciteitsprijs per kWh

De elektriciteitsprijs verandert constant en verschilt per energieleverancier. In juli 2024 biedt Mega Smart Green Flex tarief de laagste elektriciteitsprijs per kWh voor een variabel contract. In onderstaande tabel kun je meer lezen over dit contract.

Variabel contract met laagste elektriciteitsprijs per kWh: Mega Smart Green Flex

Het aanbod van Mega biedt deze maand het laagste variabele tarief voor elektriciteit. De geschatte kosten zijn volgens de KillMyBill vergelijker: € 1,024,44 per jaar voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 4.000 kWh.

Variabele elektriciteitsprijs per kWh (in €cent):

 • Dagtarief: € 15,39
 • Nachttarief: € 12,76

Abonnementskosten (in € per jaar):

 • Enkelvoudige meter: € 58,30
 • Tweevoudige meter: € 58,30

Mega klant worden:

Vandaag is er voor Mega Smart Green Flex een variabele korting "Korting per kWh (toegepast op het eerste jaar netto verbruik - verrekend op jaarlijkse afrekening)" van € 0,04 en een vaste korting "Cashback (toegepast op de jaarlijkse afrekening na één jaar onafgebroken klant te zijn geweest)" van € 68,90 beschikbaar bij KillMyBill.

In juli 2024 biedt het Mega Smart Green Fixed tarief de laagste elektriciteitsprijs per kWh bij een vast energiecontract. In de onderstaande tabel kun je meer lezen over dit contract.

Vast contract met laagste elektriciteitsprijs per kWh: Mega Smart Green Fixed

Het aanbod van Mega biedt deze maand het laagste vaste tarief voor elektriciteit. De geschatte kosten zijn volgens de KillMyBill vergelijker: € 1,231,32 per jaar voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 4.000 kWh.

Vaste elektriciteitsprijs per kWh (in €cent):

 • Dagtarief: € 17,23
 • Nachttarief: € 14,66

Abonnementskosten (in € per jaar):

 • Enkelvoudige meter: € 111,30
 • Tweevoudige meter: € 111,30

Kies je voor een vaste of variabele elektriciteitsprijs? Bekijk ons artikel over de verschillen tussen een vast en variabel energiecontract.

De elektriciteitsprijs en het type energiemeter

De kostprijs van elektriciteit per kWh hangt deels af van het type elektriciteitsmeter dat je hebt. Er wordt doorgaans een onderscheid gemaakt in drie type elektriciteitstarieven en de bijbehorende meters:

 • Enkelvoudig tarief: Een constant tarief per kWh, gekoppeld aan een enkelvoudige meter. De prijs wijzigt niet afhankelijk van het tijdstip.
 • Dag- en nachttarief: Een variabel tarief per kWh, afhankelijk van piek- en daluren. Dit tarief is altijd in combinatie met een tweevoudige meter.
 • Uitsluitend nachttarief: Een tarief dat alleen tijdens daluren geldt. Dit tarief is exclusief in combinatie met een nachtmeter.

Met de introductie van het capaciteitstarief, dat vanaf 1 januari 2023 van kracht werd, zijn het dag- en nachttarief en het uitsluitend nachttarief verdwenen. Netbeheerders maken nu geen onderscheid meer tussen piek- en daluren. Energieleveranciers kunnen echter wel nog steeds onderscheid maken in hun tarieven.

Evolutie prijs elektriciteit in België

De elektriciteitsprijs heeft door de energiecrisis van 2021 en 2022 veel toe- en afnames gezien. Sinds de piek in de zomer van 2022 is de prijs per kWh sterk afgenomen, maar ligt deze nog steeds boven de prijzen van voor de energiecrisis.

In de grafiek hieronder is de evolutie van de Belgische elektriciteitsprijs sinds 2021 weergegeven.

De grafiek is gebaseerd op de verbruikscijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Laag verbruik: 1.200 kWh - Gemiddeld verbruik: 1.600 kWh dag en 1.900 kWh nacht - Hoog verbruik: 3.600 kWh dag en 3.900 kWh nacht.

Elektriciteitsprijs Belpex markt

Een groot gedeelte van de variabele elektriciteitscontracten in België zijn gebaseerd op de Belpex markt, ook wel bekend als de European Power Exchange Belgium, afgekort EPEX SPOT BE (Belpex). Je kunt in de algemene voorwaarden of tariefkaart van je contract terugvinden welke beurs jouw leverancier gebruikt.

Op de Belpex beurs wordt elektriciteit in de Belgische biedzone verhandeld in blokken van een uur, voor de levering op de volgende dag. Deze verhandeling wordt aangeduid als “Day Ahead”, omdat de elektriciteit vandaag wordt gekocht om vervolgens morgen te gebruiken.

De gemiddelde dagelijkse elektriciteitsprijzen op de Belpex beurs zijn in de grafiek hieronder weergegeven.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn nu gesloten. Dien een terugbelverzoek in en een van onze medewerkers belt je op het gekozen tijdstip terug.

Wat beïnvloedt de prijs van elektriciteit?

De elektriciteitsprijs wordt bepaald door een groot aantal verschillende factoren. Vooral in 2022 werd duidelijk dat de prijs sterk beïnvloed kan worden door factoren van buitenaf. De belangrijkste factoren die een invloed hebben op de evolutie van de prijs elektriciteit in België zijn:

 1. Politieke keuzes
 2. Gebeurtenissen in de wereld
 3. Vraag en aanbod van energie
 4. Beschikbaarheid van grondstoffen
 5. Prijzen van grondstoffen

Politiek en gebeurtenissen in de wereld

De politiek heeft een grote invloed op de elektriciteitsprijs door het bepalen van beleid. Onder andere CO2-belastingen, het btw-tarief op energie en algemene energieheffingen worden door de overheid of instanties vastgelegd. Daarnaast speelt de overheid ook een grote rol in het goedkeuren van nieuwe locaties voor elektriciteitsproductie en investeringen in nieuwe energiebronnen.

Ook gebeurtenissen in de wereld, die vaak gerelateerd zijn aan politieke beslissingen, kunnen een groot effect hebben op de elektriciteitsprijzen. Dit was vooral zichtbaar bij de oorlog in Oekraïne, wat een onzekere situatie op de energiemarkt veroorzaakte en de leveringen van aardgas onzeker maakte.

Maar ook dichterbij in buurland Frankrijk hebben gebeurtenissen een effect op onze elektriciteitsprijzen. Door de problemen die de Fransen ervaren met hun nucleaire park en de aanhoudende stakingen in 2023 zijn de prijzen daar nog relatief hoog. Door de samenwerking tussen Europese landen op het gebied van energie, heeft dit een effect op de elektriciteitsprijzen in omliggende landen.

Vraag en aanbod

Het klassieke economische model van vraag en aanbod is ook van toepassing op de Belgische elektriciteitsmarkt. Elektriciteit kan vrij worden verhandeld op de groothandelsmarkt en de prijzen worden sterk beïnvloed door de vraag en aanbod.

Dit kan duidelijk worden gezien op de Belpex markt, waar de energieprijzen soms zelfs negatief zijn. Door een hoge productie van elektriciteit, met name met hernieuwbare energiebronnen, en een zeer lage vraag, neemt de prijs zo sterk af dat deze soms zelf negatief kan worden.

Beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen

Een groot gedeelte van de elektriciteit in Europa wordt geproduceerd met gascentrales. Verder wordt er in Duitsland en andere delen van de wereld, waaronder China en India, ook nog veel gebruik gemaakt van steenkool voor de productie van elektriciteit.

Er zijn grote hoeveelheden van deze twee grondstoffen nodig voor de productie van elektriciteit, waardoor de beschikbaarheid en de prijzen een direct effect kunnen hebben op de elektriciteitsprijs. Vooral een sterke stijging in de gasprijs kan een direct effect hebben op de prijs van elektriciteit op de groothandelsmarkten, zoals in 2021 en 2022.

Logo KillMyBill
Logo KillMyBill

Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill om een vergelijking van alle leveranciers uit te voeren.

Logo KillMyBill
Logo KillMyBill

Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 65 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energieprijzen: