Zichtrekening en lopende rekening: informatie en aanbod

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zichtrekening

Een zichtrekening is een bankrekening die wordt gebruikt voor dagelijkse financiële transacties, zoals het ontvangen van salarissen, het betalen van rekeningen en het uitvoeren van geldoverboekingen, met gemakkelijke toegang tot het geld. Het merendeel van de Belgen heeft dit type rekening, maar let wel op de beperkingen van een zichtrekening.

Wat is een zichtrekening?

Een zichtrekening is een betaalrekening die je gebruikt voor alle dagelijkse transacties. Dit type rekening wordt in sommige gevallen ook wel een lopende rekening of betaalrekening genoemd.

Dit type rekening heeft bijna iedereen en is er om geld te ontvangen en uit te geven, zonder dat er een limiet zit op het aantal transacties. Geld op een zichtrekening is er om uit te geven en niet om te sparen. De condities voor sparen met dit type rekening zijn namelijk minder aantrekkelijk.

De belangrijkste kenmerken van een zichtrekening zijn:

  • Toegankelijk: geld op een zichtrekening is gemakkelijk toegankelijk. Je kunt het op ieder moment gebruiken om rekeningen te betalen, aankopen te doen of geld mee op te nemen.
  • Transacties: het aantal transacties op een zichtrekening is niet gelimiteerd. Je kunt zoveel transacties uitvoeren als je zelf wilt, zolang dit natuurlijk wel binnen je eigen vastgestelde limiet valt.
  • Rente: over het algemeen is de rente die je ontvangt op zichtrekeningen laag. Dit type rekening is namelijk niet bedoeld om te sparen, maar voor je dagelijkse uitgaven.

Soorten zichtrekeningen

Zichtrekeningen kunnen verschillende vormen en functies hebben, afhankelijk van de behoeften van de rekeninghouder. De grootste verschillen zijn te vinden in de diensten die de bank aanbiedt en de kosten. Enkele voorbeelden zijn:

  • De standaard zichtrekening
  • Uitsluitend online zichtrekening
  • Zichtrekening voor jongeren
  • Zakelijke zichtrekening
  • Zichtrekening voor senioren

Het is belangrijk om de voorwaarden van verschillende banken te vergelijken om een zichtrekening te vinden die het beste bij je financiële behoeften past. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar eventuele promoties of speciale aanbiedingen die banken kunnen hebben voor nieuwe klanten.

Op zoek naar een nieuwe bank?

Bekijk alle banken in België.

Kosten zichtrekening banken in België

De kosten van een zichtrekening in België kunnen verschillen per aanbieder. Daarnaast kunnen de banken ook verschillende soorten kosten aanrekenen. De drie belangrijkste kosten die je kunt tegenkomen bij het afsluiten van een zichtrekening in België zijn:

  1. Jaarlijkse beheerkosten: een vaste prijs voor het gebruik van de diensten van je bank.
  2. Kosten voor de betaalkaart: in sommige gevallen dien je te betalen (maandelijks of jaarlijks) voor de betaalkaarten die je gebruikt.
  3. Geld opname: als je geld opneemt bij een automaat die niet binnen de dekking van je bank valt, moet je hier mogelijk transactiekosten voor betalen. Dit is veel het geval in het buitenland.

De kosten van een zichtrekening zijn ook afhankelijk van het type rekening dat je afsluit. Zo heb je een standaard rekening, maar kan je ook kiezen voor een ‘premium’ versie. Hierbij ontvang je bijvoorbeeld een verzekering, hogere limieten, kredietkaarten, etc. De kosten liggen in dit geval uiteraard hoger.

Gratis zichtrekening België

Er zijn een aantal banken in België waar je een gratis zichtrekening kunt afsluiten. Let er echter wel op dat er mogelijk enkele beperkingen worden opgesteld, zoals een maximum aantal transacties. Gratis zichtrekeningen worden bijvoorbeeld aangeboden voor studenten en jongeren om deze groep op jonge leeftijd aan een bank te verbinden. Na een aantal jaar of vanaf een bepaalde leeftijd kan het zijn dat je alsnog een vast bedrag moet betalen voor de rekening.

In sommige gevallen wordt men aangetrokken door advertenties van gratis zichtrekeningen, maar let op dat ze niet altijd gratis zijn. De rekening is soms alleen gratis als je ook beleggingen of verzekeringen hebt afgesloten bij de bank.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 104 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over rekeningen: