Spaarrekeningen België vergelijken: actueel overzicht 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen

Wilt u een som geld aan de kant leggen zodat het kan groeien? Dan is een spaarrekening vaak de juiste keuze. De vraag is, hoe kiest u een spaarrekening die goede voorwaarden aanbiedt en past bij uw situatie? U ontdekt het in onze gids. Wij bieden u in deze praktische gids een overzicht aan van de verschillende spaarrekeningen, hun voorwaarden en functies. Wij proberen u vervolgens te helpen bij het kiezen van een spaarrekening kiezen die past bij uw wensen en behoeften. Een spaarrekening is verschillend van een zichtrekening. Het is een rekening waar u uw spaargeld op stort zodat het kan groeien. Over leningen zegt men altijd ‘let op: geld lenen kost ook geld’, over spaarrekeningen zou men dus kunnen zeggen ‘let op: geld sparen kan meer geld opbrengen’. Natuurlijk is ‘meer geld’ afhankelijk van de rente, de economische omstandigheden, etc. Bovendien is het ook afhankelijk van het type spaarrekening dat u opent. Aan de hand van de volgende vragen kunt u de spaarrekening kiezen die het best bij u past.

Een gereglementeerde of niet-gereglementeerde spaarrekening?

Er bestaan twee verschillende soorten spaarrekeningen: gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Om de gemiddelde Belg aan te moedigen om zijn of haar geld te sparen, werden er fiscale voordelen verbonden aan het openen van een spaarrekening. Daarna werden deze fiscale voordelen vastgelegd voor elke bank. De spaarrekeningen werden dus gereglementeerd. De fiscale voordelen die banken aanbieden voor een gereglementeerde spaarrekening zijn de basisrente en de getrouwheidspremie. Daarnaast betaalt u een belasting op uw spaarrekening. Er is echter ook goed nieuws: alleenstaanden betalen geen belasting op de eerste €1880, koppels op de eerste €3760. Daarna wordt er 15% belast bij een gereglementeerde spaarrekening en 25% bij een niet-gereglementeerde spaarrekening. Het lijkt dus alsof een gereglementeerde spaarrekening ongetwijfeld uw voorkeur moet krijgen, maar ook niet-gereglementeerde spaarrekeningen hebben hun pluspunten. Een niet-gereglementeerde spaarrekening is interessant als u meerdere spaarrekeningen wilt openen en als het startbedrag (het bedrag dat niet belast wordt) al overschreden werd.

Hoeveel geld zet u op de spaarrekening?

Dit is een tweede belangrijke vraag. U moet geen specifiek bedrag kennen maar u moet wel een idee hebben van het percentage dat uw spaargeld uitmaakt van uw totaal vermogen. Het vermogen is het totale bedrag dat u bezit min uw schulden. Het is belangrijk om een “hoofdspaarrekening” te creëren waarop u het grootste deel van uw totaal vermogen stort. Dat zal u op termijn het meeste geld opbrengen zoals we later in deze praktische gids nog zullen zien. Een van de redenen voor deze keuze is dat zo’n spaarrekening veel garanties biedt. Zo zal u er zeker van kunnen zijn dat het ‘geïnvesteerde bedrag’ (het bedrag dat u stortte) zal renderen. Aan de andere kant hebben ook kleinere bedragen zo hun voordelen. Zo kunt u speciale spaarrekeningen openen die geschikt zijn voor het beleggen van geld op een korte termijn.

Een spaarrekening met een hoge basisrente of getrouwheidspremie?

Het is uiteraard ook belangrijk dat u weet wat bedoeld wordt met basisrente en getrouwheidspremie alvorens u een keuze maakt. Sommige banken zetten immers sterker in op de basisrente, andere op de getrouwheidspremie. Let op: de combinatie van deze twee fiscale voordelen geldt enkel voor gereglementeerde spaarrekeningen. Bij niet-gereglementeerde spaarrekeningen krijgt u geen getrouwheidspremie. De basisrente is de rente die u ontvangt op uw geld wanneer u voor het de spaarrekening opent, vandaar de naam. De getrouwheidspremie aan de andere kant beloont trouwe klanten. De premie is enkel van toepassing wanneer het geld ten minste 12 opeenvolgende maanden op de spaarrekening staat. Beide fiscale voordelen kunnen op elk moment gewijzigd worden door de bank. Deze wijziging kan voor de getrouwheidspremie echter in werking treden in het volgende jaar. De bank kan dus bijvoorbeeld niet in de 11de maand beslissen om de getrouwheidspremie te verlagen. Om te weten welke van de twee het meest interessant is voor u, moet u dus weten hoe lang u uw geld wilt investeren:

U laat uw geld minder dan een jaar op de spaarrekening staan

In dit geval krijgt de basisrente de voorkeur ten nadele van de getrouwheidspremie. Die premie wordt immers enkel toegereikt wanneer het geld 12 opeenvolgende maanden op de spaarrekening blijft staan. Als u een bepaald “slapend” bedrag heeft dat op uw zichtrekening staat, is het beter om dit bedrag over te zetten op de spaarrekening! Dat geld brengt u immers niets op als u het op uw zichtrekening laat staan.

U laat uw geld langer dan een jaar op de spaarrekening staan

Omgekeerd, als u uw geld langer dan een jaar laat staan, geeft u best voorrang aan een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie. Wees echter voorzichtig dat u het geld dat u op deze spaarrekening staat niet afhaalt. De getrouwheidspremie geldt enkel op een som geld die 12 opeenvolgende maanden niet aangeraakt werd. Nieuwe stortingen moeten ook 12 maanden wachten voordat een de premie wordt toegekend op dat geld. Opnieuw raden wij u aan om zoveel mogelijk geld van uw zichtrekening op uw spaarrekening te storten. Op een zichtrekening brengt uw geld immers niets op. Zorg er wel voor dat u over voldoende geld beschikt op uw zichtrekening om allerlei onkosten te betalen. Als u niet genoeg heeft en geld afhaalt van uw spaarrekening, loopt u mogelijk de getrouwheidspremie mis.

Wilt u een traditionele of online bank?

De laatste jaren zijn online banken zeer sterk opgekomen, maar wat is het nu juist? Het woord zegt het zelf: een online bank is een bank waarbij alles (het openen, beheren, sluiten van rekeningen) digitaal verloopt. Het biedt exact dezelfde diensten aan als een traditionele bank. Het enige verschil is dat u niet naar een lokaal kantoor kan lopen om een vraag te stellen of om advies te vragen. Dat kan een nadeel zijn als u graag een persoonlijke begeleiding heeft. Het voordeel van een online bank is dat ze vaak lagere tarieven of betere fiscale voordelen kunnen aanbieden omdat ze hun kosten kunnen drukken. Er is immers niet veel kantoorruimte, drukwerk, etc. nodig bij een online bank. Wilt u graag de mogelijkheid hebben om een adviseur te spreken maar wilt u ook online uw spaarrekening beheren? Geen probleem. Er zijn verschillende traditionele banken die nu ook online diensten hebben waarmee u dus zonder probleem uw geld kan beheren. Zoals u ziet: er is voor iedereen wat wils. Ga bij uzelf na welke keuze uw voorkeur geniet en ga ervoor! Een spaarrekening kiezen werd eenvoudig gemaakt door KillMyBill. Wilt u nog andere tips buiten een spaarrekening kiezen? Neem dan zeker eens een kijkje in ons overzicht waar u zeker nog tal van nuttige praktische gidsen terugvindt.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 11 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over rekeningen: