Spaarrekening België: alle informatie en vergelijken

Geactualiseerd op
minuten lezen
Sparen

Een spaarrekening is een type bankrekening waarop je geld kunt storten om te sparen. Het geld op deze rekening kan rente opleveren, wat betekent dat het bedrag op de rekening in de loop van de tijd kan groeien. Bij het vergelijken van spaarrekeningen zijn de belangrijkste factoren de rentevoet, eventuele kosten, toegankelijkheid van je geld en de betrouwbaarheid en voorwaarden van de bank.

Wat is een spaarrekening?

Een spaarrekening is een type bankrekening die vooral gebruikt wordt, zoals de naam al doet vermoeden, om mee te sparen. Het belangrijkste kenmerk van een spaarrekening is dat de rente doorgaans hoger is dan die van een normale betaalrekening. Het doel van een spaarrekening is vermogensgroei of financiële zekerheid op de lange termijn.

Een spaarrekening is vooral geschikt om mee te sparen en niet voor dagelijks gebruik. Een bank kan limieten stellen aan het aantal transacties of het maximale bedrag dat je kunt opnemen.

Spaargeld is beschermd tot € 100.000

Bij het faillissement van een bank zorgt de depositogarantieregeling ervoor dat klanten bij die bank hun geld terugbetaald krijgen, met een maximum van € 100.000 per persoon per bank. In sommige gevallen kan dit bedrag zelfs oplopen tot € 500.000.

Wat is een gereglementeerde spaarrekening?

In België heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een gereglementeerde spaarrekening. Dit type spaarrekening biedt een lager belastingtarief in ruil voor naleving van bepaalde regels. Gereglementeerde spaarrekeningen zijn bedoeld om langdurig sparen te stimuleren en zo beleggers te beschermen.

Bij deze rekeningen ontvang je een getrouwheidspremie, wat inhoudt dat je een hogere rente krijgt voor bedragen die langer dan twaalf maanden op de rekening staan. Deze premie wordt bij het openen van de rekening vastgelegd en blijft gedurende het eerste jaar ongewijzigd. Als beloning voor het sparen geniet je van belastingvoordelen. Zo is een deel van de jaarlijkse rente vrijgesteld van belasting, tot een bepaald plafond.

In 2024 is het belastingvrije plafond voor een gereglementeerde spaarrekening vastgesteld op €1.020 per persoon per jaar. Bedragen boven dit plafond worden belast tegen een verlaagd tarief van 15% roerende voorheffing.

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen voldoen niet aan deze specifieke regelgeving, maar dit betekent niet dat de bank ongereguleerd is of buiten toezicht van monetaire autoriteiten valt. Deze rekeningen hebben hun eigen voorwaarden en kenmerken, vastgelegd in het contract. Zo bieden ze geen getrouwheidspremie en leveren geen belastingvoordeel op. De rente op niet-gereglementeerde spaarrekeningen wordt belast tegen 30%.

Rente spaarrekening België

Het belangrijkste kenmerk van een spaarrekening is de rentevoet die van toepassing is op het kapitaal dat je bij de bank wegzet. De rente vertegenwoordigt de vergoeding die de bank betaalt in ruil voor de storting van je geld.

De rente wordt altijd uitgedrukt in een percentage van het geïnvesteerde kapitaal. We kennen twee verschillende soorten rente op spaarrekeningen:

  1. Basisrente: deze rente is van toepassing vanaf het moment dat er een bedrag op je rekening wordt gestort. De bank kan dit tarief op elk moment aanpassen, afhankelijk van de economische situatie of concurrentie.
  2. Getrouwheidspremie: deze rente is een beloning voor loyale spaarders. Enkel als je ten minste 12 opeenvolgende maanden geen geld van de spaarrekening hebt opgenomen, kun je deze getrouwheidspremie ontvangen. In tegenstelling tot de basisrente mag deze rentevoet niet aangepast worden tijdens de eerste 12 maanden van het contract.

Huidige rente spaarrekening België

De huidige basisrente op een spaarrekening in België ligt tussen de 0,25 % en 2 %. Ga de voorwaarden van banken na om te achterhalen wat de exacte rentevoet is.

Berekening rente op spaarrekening

De rente op een spaarrekening wordt meestal dagelijks berekend, gebaseerd op het saldo van je spaargeld. In banktermen betekent dit dat het geld dat je stort niet meteen rente oplevert op de de dag van de storting zelf. Het kan één dag duren, maar soms zelfs langer, voordat de renteberekening start.

De rente wordt weliswaar dagelijks berekend, maar de uitbetaling ervan gebeurt niet elke dag. Over het algemeen vindt de rentebetaling plaats op 1 januari van elk jaar. Er zijn echter ook banken die ervoor kiezen om de rente aan het begin van elk kwartaal te vergoeden. Dit houdt in dat je vier keer per jaar rente ontvangt, wat voor sommige spaarders een aantrekkelijke optie kan zijn.

Kosten spaarrekening in België

Een spaarrekening is een essentieel product dat financiële instellingen aanbieden. Over het algemeen brengt het openen en onderhouden van zo'n rekening geen kosten met zich mee, maar er zijn uitzonderingen. Let dus goed op de volgende soorten kosten en controleer de voorwaarden grondig voordat je een overeenkomst ondertekent.

Over het algemeen zijn er twee verschillende kosten:

  1. Openingskosten: deze kunnen aangerekend worden bij het openen van de rekening. Zij zijn bedoeld om de administratieve kosten te dekken.
  2. Beheerkosten: deze vergoedingen worden regelmatig geheven, meestal een keer per jaar. Zij worden waarschijnlijk automatisch afgetrokken wanneer de bank uw rente betaalt.

Spaarrekeningen vergelijken

Bij het vergelijken van spaarrekeningen zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden om de beste keuze voor je financiële situatie en doelen te maken. Bekijk in ieder geval het aanbod van een aantal verschillende banken voordat je een keuze maakt. Houd rekening met de volgende factoren:

  • Rentevoet: Dit is wellicht het meest voor de hand liggende kenmerk. Een hogere rentevoet betekent dat je geld sneller groeit. Let op zowel de basisrente als de getrouwheidspremie, indien van toepassing.
  • Voorwaarden voor de rente: Sommige spaarrekeningen vereisen dat je geld voor een bepaalde periode vastzet om de hoogste rente te ontvangen. Zorg ervoor dat je de voorwaarden begrijpt.
  • Kosten: Zoek uit of er kosten verbonden zijn aan de rekening, zoals openingskosten, beheerkosten of kosten voor geldopnames.
  • Toegankelijkheid: Overweeg hoe gemakkelijk je aan je geld kunt komen. Sommige rekeningen hebben beperkingen op opnames of overboekingen.

Op zoek naar een nieuwe bank?

Bekijk alle banken in België.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 48 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over rekeningen: