Bankrekeningen: informatie en overzicht soorten rekeningen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Bankrekening

Tegenwoordig heeft bijna iedereen in België een bankrekening. Niet alle bankrekeningen zijn hetzelfde en het aanbod kan verschillen per bank. Voor verschillende situaties zijn er een aantal bankrekeningen af te sluiten, zoals een spaarrekening, zichtrekening en termijnrekening. De voorwaarden, doeleinden en kosten van deze soorten rekeningen verschillen.

Soorten bankrekeningen België

In België zijn er verschillende soorten bankrekeningen die je kunt afsluiten. Vooral de doeleinden, kosten en voorwaarden van deze rekeningen kunnen sterk verschillen. De belangrijkste soorten bankrekeningen die je in België kunt vinden zijn:

  1. Lopende rekening / zichtrekening: dit type rekening heeft bijna iedereen in België en wordt vooral gebruikt voor de dagelijkse uitgaven, waardoor het ook wel een betaalrekening wordt genoemd.
  2. Spaarrekening: een rekening die uitsluitend bedoeld is om te sparen. In sommige gevallen bieden ze een hoger rentepercentage en/of zijn er limieten op het aantal transacties die per maand kunnen worden uitgevoerd.
  3. Termijnrekening (depositorekening): een rekening waarbij geld wordt vastgezet voor een vooraf bepaalde periode tegen een vast rentepercentage. Doorgaans neemt de rente toe bij een langere looptijd en kunnen er boetes en/of negatieve invloeden zijn op de rente bij een vroegtijdige opname.
  4. Gemeenschappelijke rekening: dit is een type rekening die door twee of meerdere personen kan worden beheerd. In veel gevallen zijn dit echtgenoten, partners of zakenpartners.
  5. Beleggingsrekening: type rekening die uitsluitend wordt gebruikt voor het kopen en verkopen van onder andere aandelen, obligaties en fondsen.
  6. Jongerenrekening en studentenrekening: een rekening enkel beschikbaar voor jongeren tot een bepaalde leeftijd. In veel gevallen biedt de bank financiële voordelen, zoals een gratis kredietkaart of geen vaste kosten, om het voor jongeren interessant te maken een rekening te openen.
  7. Zakelijke rekening: type rekening bestemd voor bedrijven en ondernemers. Deze rekeningen hebben functies die zijn afgestemd op de behoeften van bedrijven, zoals hoge transactielimieten en opties voor bedrijfsfinanciering.

In de bovenstaande rekeningen zijn ook weer verschillende soorten te onderscheiden. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal verschillende spaarrekeningen beschikbaar, waaronder een spaarrekening voor jongeren, woning spaarrekening en een spaarrekening voor huurgarantie.

Lopende rekening / zichtrekening

Een zichtrekening, ook bekend als een lopende rekening of betaalrekening, is het type rekening dat bijna iedereen in België gebruikt. Het stelt je in staat om je inkomsten, zoals salaris en andere betalingen, te ontvangen en uitgaven te doen via overschrijvingen, automatische incasso's, of met een debetkaart.

Deze rekeningen zijn er om veel te gebruiken, wat inhoudt dat je op ieder moment geld kunt storten en opnemen, zonder beperkingen op het aantal transacties. Over het algemeen is de rente die je op zichtrekeningen ontvangt lager, waardoor ze niet ideaal zijn om langdurig mee te sparen.

Spaarrekening

Een spaarrekening is een type bankrekening bedoeld voor het opzij zetten van geld dat je niet direct nodig hebt voor dagelijkse uitgaven. Het grootste voordeel van een spaarrekening is dat het geld dat erop staat meestal rente oplevert, wat betekent dat je spaargeld in de loop van de tijd toeneemt. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de actuele rentevoet.

Spaarrekeningen zijn ideaal voor langetermijndoelen, zoals het opbouwen van een noodfonds, sparen voor grote aankopen of voor de toekomst. Spaarrekeningen beperken vaak het aantal opnames of overboekingen dat je per maand kunt doen, waardoor ze minder geschikt zijn voor dagelijks gebruik, maar beter voor het veilig stellen van spaargeld.

Waar op letten bij afsluiten nieuwe rekening in België?

Bij het openen van een nieuwe rekening is het allereerst belangrijk om na te gaan welk type rekening je nodig hebt. De voorwaarden kunnen namelijk sterk verschillen, waardoor sommige rekeningen geschikter zijn voor bepaalde situaties.

Bekijk het aanbod van een aantal financiële instellingen en vergelijk hun voorwaarden. Let op de maandelijkse vaste kosten, eventuele transactiekosten en kosten voor het gebruik van geldautomaten buiten het netwerk van de bank.

Verder kun je ook de aanvullende diensten vergelijken, zoals online bankieren en een mobiele applicatie. Indien je gebruik maakt van Apple Pay of Google Pay, is het aan te raden om te kijken of de bank dit ook ondersteunt. Ten slotte bieden sommige rekeningen en banken ook extra’s, zoals een gratis betaalkaart.

Banken in België vergelijken?

Bekijk het overzicht met alle banken in België.

Voor meer informatie over banken en financiële instellingen, bekijk je onze homepagina over financiën.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 14 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over rekeningen: