Mobiel betalen met Apple en Google Pay in België

Geactualiseerd op
minuten lezen
mobiel betalen

Met de meeste smartphones is het tegenwoordig mogelijk om contactloos te betalen. Een stuk handiger, want op deze manier heb je altijd een bankkaart bij je. Mobiel betalen is beschikbaar bij de meeste Belgische banken en wordt ondersteund op Android en Apple smartphones. Bekijk op deze pagina alle informatie over mobiel betalen in België.

Wat is mobiel betalen?

Mobiel betalen is een vorm van internetbankieren en werkt in principe hetzelfde als betalen met een betaalpas. Door je smartphone vlak bij de betaalterminal te houden kan je contactloos betalen. Bovendien is het net zo veilig en biedt het ook nog eens meer gemak.

Contactloos betalen met een smartphone is mogelijk door NFC technologie (Near Field Communication). Deze technologie zit tegenwoordig in de meeste smartphones en zorgt ervoor dat ondersteunde apparaten binnen een kleine afstand van maximaal 10 centimeter draadloos met elkaar kunnen communiceren.

Draadloos betalen werkt niet via de applicatie van je bank, maar via een applicatie van je smartphone. De belangrijkste twee apps voor betalen met een smartphone zijn:

 1. Google Pay (voor Android telefoons)
 2. Apple Pay (voor iPhones)

Is betalen met een smartphone veilig?

Betalen met een smartphone is net zo veilig als betalen met een betaalpas. Let wel op dat je na het gebruiken van de betaal-app de applicatie afsluit. Indien deze open blijft staan, is het mogelijk om nog een betaling uit te voeren. Om dit te voorkomen ga je na de betaling terug naar het beginscherm of sluit je de applicatie helemaal af.

Zorg er daarnaast ook voor dat je smartphone vergrendeld is met een wachtwoord, pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Zo voorkom je dat je betaalpas kan worden gebruikt bij diefstal van je smartphone.

Google Pay en Apple Pay maken gebruik van zeer goede veiligheidssystemen. De gegevens worden in geen enkel geval gedeeld met derden en de gegevens worden gegenereerd door Google en Apple zelf. Bij elke transactie wordt een specifiek nummer voor jouw apparaat geregistreerd met een unieke transactiecode, waardoor je kaartnummer nooit wordt opgeslagen op servers.

Mobiel betalen ook op smartwatch

Eigenaren van een smartwatch kunnen ook betalen met hun horloge door de Google of Apple Pay applicatie te activeren. Let wel op dat je internet nodig hebt om de applicatie te gebruiken.

Werkt mobiel betalen in het buitenland?

Mobiel betalen werkt in alle landen waar contactloos betalen wordt ondersteund. Het is echter aan te raden om in het buitenland altijd een fysieke betaalpas mee te nemen. Het kan zijn dat contactloos betalen nog niet beschikbaar is en bovendien heb je internet nodig om de applicatie te gebruiken.

Is mobiel betalen in België gratis?

Het gebruik van Apple en Google Pay in België is geheel gratis. De banken rekenen geen extra kosten aan voor klanten die gebruikmaken van deze systemen. Het gebruik van deze systemen in winkels, webwinkels of applicaties is dus kostenloos.

Hoe mobiel betalen inschakelen?

Om mobiel te kunnen betalen moet je eerst enkele stappen volgen. Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je bank mobiel betalen ondersteunt. In België kun je op dit moment bij de volgende banken gebruik maken van Google Pay en Apple Pay:

 • Belfius (enkel Apple Pay)
 • BNP Paribas Fortis
 • Bunq
 • Hello bank!
 • ING (enkel Apple Pay)
 • KBC en KBC
 • Revolut

Op zoek naar een nieuwe bank?

Bekijk alle banken in België.

Android telefoons (Samsung, Google Pixel, OnePlus, …)

Op Android smartphones kan je mobiel betalen met de applicatie van Google Pay. Om Google Pay te activeren dien je eerst in te loggen met je Google-account in de applicatie, te vinden in de Google Wallet app. Hier zal je een betaalpas moeten toevoegen en in de meeste gevallen goedkeuring moeten geven via de applicatie van je bank. Zodra Google Pay geactiveerd is en je een pas hebt toegevoegd, kun je contactloos betalen.

Controleer voordat je naar de supermarkt gaat met je telefoon of contactloos betalen goed is ingesteld. Om contactloos betalen in te schakelen doorloop je de volgende stappen:

 1. Open de instellingen-applicatie
 2. Ga naar verbindingen
 3. Ga naar NFC en betaling
 4. Schakel NFC in
 5. Ga naar tikken en betalen
 6. Selecteer Google Pay

Apple telefoons (iPhone)

Op alle nieuwe smartphones van Apple (iPhones) kun je gebruikmaken van de Apple Pay applicatie. Download eerst de applicatie uit de officiële app-store en koppel je betaalpas aan de app. Hier zal je een betaalpas moeten toevoegen en in de meeste gevallen goedkeuring moeten geven via de applicatie van je bank. Zodra Apple Pay geactiveerd is en je een pas hebt toegevoegd, kun je contactloos betalen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 53 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over internetbankieren: