energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Alle soorten energiemeters in België

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energiemeters

In België maken we gebruik van verschillende soorten energiemeters. Op deze pagina vind je alle typen energiemeters in België en de speciale functies van deze meters.

Wat is een energiemeter?

Het bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt is gebaseerd op je energieverbruik. Om deze factuur op te maken wordt het gas- en elektriciteitsverbruik bijgehouden met een energiemeter. Deze meter is te vinden in de meterkast en geeft het elektriciteitsverbruik in kWh en het gasverbruik in m3 weer.

Soorten elektriciteitsmeters

Er bestaan drie verschillende soorten elektriciteitsmeters. Het grootste verschil tussen deze drie meters is dat ze het energieverbruik verschillend berekenen. De manieren van de elektriciteitsmeter uitlezen verschillen hierbij ook. Hieronder vind je alle informatie over de drie typen elektriciteitsmeters

Enkelvoudige meter

Een enkelvoudige elektriciteitsmeter is een meter die gedurende alle uren hetzelfde tarief aanrekent. Op deze meter is slechts één teller te vinden, waardoor er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen verbruik in de dal- en piekuren.

Een enkelvoudige elektriciteitsmeter kan vooral interessant zijn als je tijdens de piekuren meer verbruikt dan in de daluren. Ook kan dit type meter voordeliger uitvallen voor huishoudens met zonnepanelen.

Tweevoudige meter

Een tweevoudige elektriciteitsmeter rekent het verbruik tijdens de dal- en piekuren los van elkaar aan. Hierdoor kan er een onderscheid worden gemaakt tussen je verbruik tijdens de piekuren en je verbruik tijdens de daluren. Veel energieleveranciers bieden tijdens de daluren een verlaagd tarief aan, waardoor dit type meter vooral interessant is voor huishoudens met een hoger verbruik.

Met een tweevoudige meter is het mogelijk om te besparen op je facturen door grootverbruikers tijdens de daluren te gebruiken. Let wel op dat niet alle energieleveranciers een verlaagd tarief tijdens de daluren aanbieden en dat de besparingen kunnen verschillen per contract.

Uitsluitend nachtmeter

Een uitsluitend nachtmeter is een type elektriciteitsmeter die geïntroduceerd werd voor huishoudens met een hoog verbruik tijdens de daluren. Vooral huishoudens met een accumulatieverwarming maakten gebruik van een uitsluitend nachtmeter. Tegenwoordig komt dit type meter echter vrij weinig voor.

Een uitsluitend nachtmeter kan enkel tijdens de daluren werken. Hierdoor zal er ook een enkelvoudige meter moeten worden geplaatst om overdag elektriciteit te kunnen gebruiken.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Gasmeter

Als je gebruik maakt van aardgas, bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en/of warm water, zal je een gasmeter hebben. Op de gasmeter is het verbruik in m3 weergegeven. Vervolgens zal je op de energiefactuur je verbruik in kWh vinden. Bekijk ons artikel over de regels bij je je gasmeter uitlezen.

Het verbruik op de gasmeter wordt in m3 weergegeven doordat de energie van gas niet in alle gemeenten hetzelfde is. Met een conversiefactor kan het volume gas worden omgezet naar kWh. Bekijk onze pagina over m3 gas naar kWh omrekenen voor meer informatie.

Persoonlijke vergelijking uitvoeren? Energie vergelijken doe je met KillMyBill.

Overige soorten energiemeters

Naast de bovengenoemde energiemeters, zijn er nog een aantal overige typen meters die je in België kunt vinden. Hieronder zijn de overige energiemeters weergegeven.

Digitale energiemeters

In Vlaanderen worden tegenwoordig digitale energiemeters geplaatst die op ten duur alle analoge meters zullen vervangen. Dit type meter heeft een aantal voordelen over de analoge meters, zoals het automatisch kunnen versturen van de meterstanden. Daarnaast kun je het verbruik van je woning makkelijk inzien op de website van de netbeheerder.

Alle woningen in Vlaanderen zullen een digitale energiemeter krijgen. Je kunt ervoor kiezen om te wachten tot de netbeheerder een afspraak maakt voor de plaatsing, of om zelf direct een afspraak te maken. Indien je zonnepanelen gaat plaatsen is het hebben van een digitale energiemeter verplicht.

Budgetmeter gas en elektriciteit

Bij beschermde afnemers die betalingsproblemen hebben bij hun energieleverancier kan er mogelijk een budgetmeter worden geplaatst. Dit type meter is oplaadbaar en werkt met een budget. Om energie te gebruiken moet je van tevoren de meter opladen met een krediet, waardoor het niet mogelijk is om met openstaande rekeningen te zitten.

Er bestaan analoge en digitale budgetmeter. Bij de digitale budgetmeter kan de meter online worden opgeladen. Bij een analoge meter kan dit bij een oplaadpunt of telefonisch. Voor meer informatie over de oplaadpunten ga je naar de website van je netbeheerder.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over energiemeters: