energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe werkt een budgetmeter gas en elektriciteit?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Budgetmeter

Een budgetmeter is een van de typen energiemeters die je in België kunt vinden. Slechts een beperkt aantal klanten heeft dit type meter die je alleen in bepaalde situaties kunt ontvangen. Op deze pagina vind je alle informatie over de budgetmeter voor gas en elektriciteit.

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter is een type energiemeter die van tevoren moet worden opgeladen. Je laadt dus een budget op je energiemeter voordat je gas of elektriciteit kunt gebruiken. Je energieverbruik wordt dus vooruit betaald. Een budgetmeter kan worden geplaatst als vervanging van zowel een elektriciteitsmeter als een gasmeter.

De budgetmeter is te vinden in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden vermogensbegrenzers geplaatst.

Wanneer wordt er een budgetmeter geplaatst?

De plaatsing van een budgetmeter is in de meeste gevallen niet vrijwillig, al is het wel mogelijk. Er zijn twee scenario’s waarin er een budgetmeter kan worden geplaatst:

  1. Op verzoek van de energieleverancier: wanneer de klant in gebreke wordt gesteld, kan de leverancier het contract ontbreken en plaatst de netbeheerder een budgetmeter.
  2. Op verzoek van de consument: in Wallonië is het mogelijk om een budgetmeter aan te vragen. In Vlaanderen en Brussel is dit niet mogelijk.

Als de budgetmeter op verzoek van de energieleverancier wordt geplaatst, is de installatie geheel gratis. In dit geval valt de consument onder het statuut van beschermde klanten. Als de consument zelf een budgetmeter aanvraagt, kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht.

Is een budgetmeter goedkoper?

Let op dat het gebruik van een budgetmeter niet altijd goedkoper is dan een commercieel energiecontract. In veel gevallen zijn er meerdere contracten beschikbaar met een lagere kWh-prijs dan die van een budgetmeter. Het is dus aan te raden om eventuele schulden bij de energieleverancier zo snel mogelijk af te betalen, zodat je een energiecontract kunt afsluiten bij een commerciële energieleverancier.

Bekijk ook: Hoe goedkoopste energieleverancier vinden?

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Voordelen van dit type meter

De plaatsing en het gebruik van een budgetmeter heeft een aantal voordelen over een ‘normale’ energiemeter of een vermogensbegrenzer:

  • Geen vermogensbeperking;
  • Betere controle over je uitgaven;
  • Meer inzicht in je verbruik;
  • Geen openstaande rekeningen mogelijk.

Energietarieven vergelijken? Gebruik de gratis energievergelijker van CallMePower om alle contracten in België te vergelijken!

Digitale budgetmeter opladen

Een budgetmeter werkt in principe hetzelfde als een normale energiemeter, met één grote uitzondering: de energiekosten worden vooruitbetaald. Voordat je energie kunt gebruiken, moet je het tegoed van de budgetmeter opladen. Dit kan op drie verschillende manieren:

  1. Via de online Fluvius app op de website;
  2. Met een bankkaart bij een oplaadpunt;
  3. Met cash in een Bpost-kantoor of postpunt.

Budgetmeter online opladen Ga naar Mijn Digitale Budgetmeter Opladen om je saldo bij te werken.

Noodkrediet budgetmeter

In geval van nood kan er gebruikgemaakt worden van een noodkrediet ter hoogte van 12 euro elektriciteit of 15 euro gas. Dit noodkrediet kan bijvoorbeeld worden gebruikt wanneer het resterende bedrag op de meter bijna op is en je het niet kunt veroorloven om de kaart op te laden of als het niet mogelijk is om de kaart op te laden. Om het noodkrediet van de budgetmeter te activeren dien je de rode knop in te drukken.

Let op dat je bij de volgende herlaadbeurt eerst het gebruikte noodkrediet terug moet betalen. Zodra de schuld volledig is betaald en je saldo weer positief is, wordt het noodkrediet weer aangevuld.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Meer over energiemeters: