energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe en wanneer veranderen van elektriciteitsmeter?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Elektriciteitsmeter

Er zijn een aantal situaties waarin het vervangen van de elektriciteitsmeter nodig is. Aangezien de netbeheerder nieuwe meters installeert, zal je de netbeheerder moeten contacteren voor de verplaatsing of vervanging van een meter. Maar hoe gebeurt die vervanging / verplaatsing en wat kost het? Dit zijn de vragen die wij beantwoorden in deze gids.

Wanneer elektriciteitsmeter vervangen?

Voor het vervangen van een bestaande elektriciteitsmeter of het laten controleren van je meter, zal je contact op moeten nemen met je netbeheerder. De netbeheerder is het bedrijf dat in jouw gemeente onder andere verantwoordelijk is voor de distributie van energie en het plaatsen / vervangen van energiemeters.

In Vlaanderen is Fluvius de verantwoordelijke netbeheerder en in Brussel is dit Sibelga. In Wallonië zijn er meerdere netbeheerders actief, waarvan ORES de grootste is.

Een elektriciteitsmeter laten vervangen kan nodig zijn in twee situaties:

 1. bij de veroudering van de elektriciteitsmeter;
 2. bij een defect in de meter die niet te herstellen is.

Veroudering elektriciteitsmeter

Het woord veroudering is nogal misleidend; het heeft weinig te maken met de leeftijd van de elektriciteitsmeter. Veroudering van een meter wordt enkel gebruikt als deze niet meer in staat is om nauwkeurige metingen uit te voeren. Een analoge elektriciteitsmeter die nog goed functioneert is dus geen verouderde meter.

Op dit moment wordt er in heel Vlaanderen de digitale energiemeter uitgerold. Alle huishoudens zullen verspreid over een aantal jaar dit type meter ontvangen van de netbeheerder Fluvius. Het is mogelijk om bij de netbeheerder een vervroegde plaatsing van dit type meter aan te vragen op hun website.

Defect elektriciteitsmeter

Het kan in zeldzame gevallen voorkomen dat de elektriciteitsmeter defect is. Om te achterhalen of dit ook daadwerkelijk het geval is, kun je de volgende stappen doorlopen:

 1. Controleer of alle automaten open staan.
 2. Zet alle automaten en het differentieel (aardbeveiliging) af en probeer de hoofdautomaat opnieuw in te schakelen.
  • Blijft de hoofdautomaat correct staan? Schakel dan het differentieel en de zekeringen één voor één weer aan.
  • Valt de hoofdautomaat weer uit? Neem dan contact op met je netbeheerder.
  • Valt de spanning weg bij het inschakelen van één of meerdere automaten? Contacteer dan een elektricien om het probleem in uw elektrische installatie op te sporen.

Als je vermoedt dat de elektriciteitsmeter defect is, dan contacteer je het beste eerst een elektricien of installateur. Je kunt niet bij je netbeheerder terecht als er fouten of problemen zijn met je elektrische installatie. Bovendien kan het zijn dat er een bedrag in rekening wordt gebracht als de netbeheerder je meter komt controleren, maar vervolgens constateert dat er geen defect is.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn nu gesloten. Dien een terugbelverzoek in en een van onze medewerkers belt je op het gekozen tijdstip terug.

Komst netbeheerder voor vervanging elektriciteitsmeter

Als de meter niet langer naar behoren werkt, dan zal een technicus van de netbeheerder langskomen. Bij aansluitingen met een vermogen groter dan 100 kVA moet de netbeheerder de storing verhelpen binnen 3 werkdagen nadat hij op de hoogte werd gebracht. Voor aansluitingen kleiner dan 100 kVA heeft hij 7 werkdagen de tijd na de verwittiging.

De technicus registreert de bestaande meter en de meterstanden, sluit de elektriciteit af en plaatst vervolgens het nieuwe apparaat. Eenmaal vervangen, kleeft hij een etiket op de nieuwe meter met de nodige informatie zoals het identificatienummer en de datum van vervanging.

Kosten vervanging meter

Als de elektriciteitsmeter verouderd of defect is, dan is de vervanging gratis. Ook als je een digitale energiemeter laat plaatsen, zullen hier geen kosten voor in rekening worden gebracht. Er zijn echter een aantal situaties waarin je de werken die zijn uitgevoerd door de netbeheerder moet betalen:

 • Van een standaardaansluiting naar een driefasige aansluiting: voor een gemiddeld gezin is een standaard- of éénfasige aansluiting op 230 V met een stroomsterkte van 40 A voldoende. Die aansluiting biedt voldoende vermogen om huishoudelijke apparaten zoals een fornuis, koelkast, diepvries, wasmachine en droogkast gelijktijdig te laten werken. Warmtepompen, sauna’s of stoomgeneratoren hebben vaak meer energie nodig. Daarvoor wordt een driefasige aansluiting gebruikt.
 • Versterken vermogen elektriciteitsmeter: het vermogen van een elektriciteitsmeter versterken voorkomt stroomuitval bij het het gebruik van apparaten of installaties die veel elektriciteit verbruiken. In dit geval kan het zijn dat de meter vervangen moet worden.
 • Verandering tarief: afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik, kan het interessant zijn om over te schakelen naar een tweevoudige meter, enkelvoudige meter en/of uitsluitend nachtmeter. Bij een digitale energiemeter is dit niet van toepassing.

Voor veranderen van een elektriciteitsmeter, zul je rekening moeten houden met ongeveer € 500 aan kosten.

Goedkoper energietarief vinden? Gebruik de energievergelijker van KillMyBill (by CallMePower) om alle energiecontracten in België met elkaar te vergelijken.

Plaats elektriciteitsmeter veranderen

Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning of een grote verbouwing laat uitvoeren, kan het wel eens zijn dat je graag de elektriciteitsmeter wilt verplaatsen. Het verplaatsen van een meter is echter niet altijd mogelijk, aangezien er moet worden voldaan aan strenge regels. De plaatsen waar het niet mogelijk is om een energiemeter te plaatsen zijn:

 • een valse kelder;
 • boven een trap;
 • in een slaapkamer, badkamer of toilet;
 • in een ruimte met toegang tot liftschachten en afval;
 • in ruimtes met een verhoogd risico op brand of een explosie;
 • in een ruimte waar veel elektrische apparaten opgesteld staan.

De elektriciteitsmeter mag onder bepaalde omstandigheden wel in de kelder geïnstalleerd worden. Er zijn wel een aantal factoren waar rekening mee gehouden wordt, o.a. plafondhoogte, toegankelijkheid en ventilatie. Informeer bij je netbeheerder over de exacte voorwaarden voor jouw regio.

Hoe elektriciteitsmeter verplaatsen?

Om een elektriciteitsmeter te verplaatsen, dien je een verzoek in te dienen bij je netbeheerder. Het verzoek kan worden ingediend via een formulier, dat op de websites van de netbeheerders te verkrijgen is. Zodra de aanvraag is verwerkt, zal je een bericht ontvangen van de netbeheerder en wordt het proces in gang gezet. Je zult tevens een bericht ontvangen voor het maken van een afspraak voor het langskomen van een technicus.

Het verplaatsen van een elektriciteitsmeter kost ongeveer € 140, afhankelijk van de netbeheerder en de werken die moeten worden uitgevoerd.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn nu gesloten. Dien een terugbelverzoek in en een van onze medewerkers belt je op het gekozen tijdstip terug.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 66 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over energiemeters: