energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Uitsluitend nachtmeter elektriciteit: alle informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
Uitsluitend nachtmeter

Een uitsluitend nachtmeter is een elektriciteitsmeter die enkel ‘s nachts werkt. Op deze pagina vind je alle informatie over dit type energiemeter, zoals hoe je de exclusief nachtmeter kunt laten plaatsen, wat de prijzen zijn en of dit type meter voordeliger is.

Wat is een uitsluitend nachtmeter elektriciteit?

De uitsluitend nachtmeter is een type elektriciteitsmeter die enkel ‘s nachts werkt. Deze energiemeter is aangesloten op een apart circuit, waardoor je overdag gebruik moet maken van een andere elektriciteitsmeter (tweevoudige meter of enkelvoudige meter).

De uitsluitend nachtmeter is geplaatst op een apart elektrisch circuit en voor accumulatie verwarmingen en elektrische boilers. Deze apparaten verbruiken tijdens de daluren elektriciteit en warmen op dat moment op.

Aansluiting exclusief nachtmeter

Het plaatsen van een cv-ketel op het circuit van de uitsluitend nachtmeter kan voor enige overlast zorgen. De energie die 's nachts is verzameld, kan inderdaad overdag worden gebruikt, maar het apparaat start niet. Dit betekent dat als je warm water tapt en het overdag opraakt, je moet wachten tot de nachtperiode begint.

Het apparaat blijft in de tussentijd uit en wordt niet warm. Het is overigens niet mogelijk om het apparaat aan te sluiten op een ander stopcontact om dit tijdelijke probleem te verhelpen. De regelgeving verbiedt het om een toestel uitgerust met een loskoppelbare stekker op een exclusief nachtcircuit te plaatsen. Als je al het warme water hebt verbruikt, zul je dus moeten wachten tot de daluren weer gelden en de uitsluitend nachtmeter weer actief is.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe uitsluitend nachtmeter laten plaatsen?

Heb je besloten om een uitsluitend nachtmeter te laten plaatsen? Dan zal je een verzoek moeten indienen bij je netbeheerder. Dit kan op de website van de netbeheerder door een formulier in te vullen. Vervolgens zal je een offerte ontvangen voor de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Concreet zal de netbeheerder de volgende zaken regelen:

  • De komst van de monteur;
  • Levering en plaatsing van de meter in de meterkast;
  • Levering en installatie van de vermogenschakelaar in de meterkast;
  • Inbedrijfstelling van de meter.

Veranderen van elektriciteitsmeter of een volledig nieuwe uitsluitend nachtmeter laten plaatsen zal enkele tientallen euro’s kosten, afhankelijk van de werken die moeten worden uitgevoerd en de netbeheerder.

Het plaatsen van een uitsluitend nachtmeter heeft geen invloed op het vermogen van de elektriciteitsmeter.

Prijzen uitsluitend nachttarief

Bij de meeste energieleveranciers zijn de elektriciteitsprijzen in de daluren lager dan tijdens de piekuren. Een toenemend aantal leveranciers kiest er echter voor om gedurende de hele dag dezelfde tarieven te hanteren of om dezelfde tarieven voor de daluren van een tweevoudige meter en het uitsluitend nachttarief aan te rekenen.

Het beste energiecontract is vooral afhankelijk van je verbruik. Het is daarom aan te raden om een persoonlijke vergelijking uit te voeren op basis van je jaarlijkse verbruik tijdens de dal- en piekuren.

Persoonlijke vergelijking uitvoeren? Gebruik de energievergelijker van KillMyBill (by CallMePower) om alle contracten te vergelijken.

Is een uitsluitend nachtmeter goedkoper?

Enkele jaren geleden was het plaatsen van een uitsluitend nachtmeter een manier om te besparen op je energiefacturen. Tegenwoordig is dit echter steeds minder het geval en met de komst van het capaciteitstarief in Vlaanderen neemt het voordeel verder af.

De netbeheerders in Vlaanderen maken geen onderscheid meer tussen verbruik tijdens de dal- en piekuren. Gedurende alle uren zijn de nettarieven hetzelfde. Energieleveranciers kunnen nog steeds verschillende tarieven aanbieden tijdens de dal- en piekuren, maar steeds meer leveranciers kiezen ervoor om dit niet te doen. Het loont dus steeds minder om tijdens de daluren grootverbruikers, zoals een accumulatieverwarming, aan te zetten.

Meer over energiemeters: