energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Energiemeter blokkeren in België: de gevolgen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energiemeter blokkeren

Om geld te besparen veranderen sommige mensen hun elektriciteits- en/of gasmeter. Door de zware straffen kunnen de gevolgen echter in strijd zijn met het gewenste effect. Ontdek de risico’s die je loopt als je met de energiemeters knoeit, de gevolgen die dit kan hebben en onze oplossingen om minder te betalen, zonder fraude.

Hoe knoei je met een energiemeter?

Om hun energiefactuur te verlagen, ontbreekt het de oneerlijke klanten niet aan verbeeldingskracht. Hoewel de energiemeter in principe een beveiligd apparaat is, slagen sommige klanten er toch in om verschillende frauduleuze methoden toe te passen.

Magneettechniek met de elektrische meter

De meest gebruikte manier om te knoeien met een energiemeter is de magneettechniek. Door middel van een naald of magneet wordt het energieverbruik geblokkeerd of vertraagd. Zorgwekkend is dat deze manier geen geavanceerde kennis van elektronica vereist. Een beetje klusser, uitgerust met een simpele schroevendraaier is op deze manier wel in staat om de zegels te verbreken en de verbruikscijfers naar beneden te halen.

Verboden, maar ingenieuze energiediefstallen

Knoeien met de energiemeters is uiteraard niet discreet, aangezien de verbruikscijfers plotseling dalen… Toch doen de netbeheerders er soms jaren over om achter de fraude te komen, ondanks de onderzoeken van de fraudebestrijdingsdienst en de meterstanden.

Een verbazingwekkende situatie, vooral omdat zij niet de enigen zijn die de uitgevoerde manipulaties kunnen opmerken. Werknemers kunnen heel goed een anomalie opmerken tijdens het werk, politieagenten tijdens een onderzoek of gewoonweg de bewoners van hetzelfde gebouw en zo hun buurman aanklagen.

De vraag rijst nog steeds of alle middelen goed zijn om minder te betalen, want deze fraudes brengen aanzienlijke risico's met zich mee. Zo kunnen de energiemeters soms minder goed functioneren, waardoor er een gaslek kan ontstaan of een incident op het elektriciteitsnet. Hierdoor is de veiligheid niet meer gegarandeerd.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Wat zijn de gevolgen van het aanpassen van je energiemeter?

Sjoemelen met de energiemeters is illegaal en strafbaar. Als er fraude wordt geconstateerd, kunnen er gevolgen zijn. Bovendien is het niet betalen van je energie nadelig voor de netbeheerder en energieleverancier, maar ook voor alle andere gebruikers van het energienet.

Financiële sancties

Wanneer de netbeheerder fraude constateert, wordt de hoeveelheid energie die niet is betaald berekend en gefactureerd aan de klant. Het kan ook zijn dat dit middels een rechtszaak gaat.

Verder kan bij schade aan de meetinrichtingen en/of de aansluiting het bedrag dat wordt gevorderd voor vergoeding van onbetaald verbruik stijgen. In feite zal de netbeheerder alle kosten die hij moet dragen aan de klant factureren. Dat wil zeggen dat alle administratieve en technische kosten alsook de herstelling van de meter en het opnieuw in gebruik nemen van de gas- en elektriciteitsaansluiting voor de rekening van de klant zijn.

Verlaag je energiefactuur snel en legaal! De makkelijkste manier om je facturen te verlagen is door over te stappen naar een voordeliger contract. Gebruik de KillMyBill energievergelijker om alle leveranciers in België te vergelijken.

Fraude met energiemeters komt eerlijke klanten duur te staan

Terwijl onopgemerkte fraudeurs profiteren van de besparingen, geldt niet voor iedereen hetzelfde. Energie die wordt gedistribueerd maar waarvoor niet wordt betaald, leidt onvermijdelijk tot verliezen voor de netbeheerders. Samen met de technische verliezen die ze moeten dragen door het geleidelijke energieverlies en storingen op hun netwerk, vormen ze een enorm gat in hun budget. Deze tekorten worden vervolgens doorberekend in de nettarieven.

Zonnepanelen niet aanmelden

In heel België is het verplicht om zonnepanelen aan te melden. Als je dit niet doet, riskeer je een boete en moet je eventueel een bedrag terugbetalen. Eigenaren proberen op deze manier te ontsnappen aan het prosumententarief. Jaarlijks worden er toch enkele honderden installaties ontdekt die niet zijn aangegeven.

Legaal je energiefactuur verlagen

Het is zeker: je kunt je energiefactuur gemakkelijk op een legale manier verlagen. KillMyBill geeft je drie tips om snel je facturen te verlagen:

  1. Wijzig van contract of leverancier: de prijzen van energieleveranciers en contracten kunnen sterk verschillen. Het is daarom aan te raden om regelmatig de tarieven te vergelijken en te veranderen van energieleverancier indien je kunt besparen. Overstappen is gratis en kan op ieder moment.
  2. Verbruik slim: gebruik de “eco”-programma’s van de meest energie-intensieve apparaten, installeer stekkerdozen met schakelaars, spaarlampen en vermijd onnodige verwarming van je woning.
  3. Investeer in energiebesparingen: verlaag je factuur door te investeren in isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. Deze investeringen zijn extra aantrekkelijk door de beschikbare premies en de Vlaamse energielening.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Meer over energiemeters: