energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoeveel bedraagt het prosumententarief?

Geactualiseerd op
minuten lezen
prosumententarief

Het prosumententarief is een vergoeding die eigenaren van zonnepanelen of particuliere windmolens met een terugdraaiende meter moeten betalen. Vanaf 2021 viel het prosumententarief weg voor huishoudens met een digitale meter. In plaats daarvan wordt door deze huishoudens een vergoeding op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet betaald.

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een vergoeding die eigenaren van zonnepanelen, of particuliere windmolens, met een terugdraaiende meter betalen voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet. De terugdraaiende teller berekent het overschot aan energie en stuurt deze terug het netwerk op. Hierdoor vermindert de netto elektriciteitsafname van de eigenaar, wat resulteert in een lagere elektriciteitsrekening.

Om de kosten voor het gebruik en onderhoud van het distributienet eerlijk te verdelen onder alle gebruikers, inclusief die met zonnepanelen of windturbines, werd het prosumententarief ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat prosumenten eveneens meebetalen aan het onderhoud van de distributienetten.

Betekenis prosumenten

Prosumenten zijn individuen of huishoudens die tegelijkertijd elektriciteit genereren en consumeren. Dit omvat particuliere bezitters van zonnepanelen, windturbines, en zelfs warmtekrachtinstallaties. Deze groep produceert dus niet alleen elektriciteit voor eigen gebruik, maar draagt ook bij aan het algemene energienet door overtollige energie terug te leveren.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn nu gesloten. Dien een terugbelverzoek in en een van onze medewerkers belt je op het gekozen tijdstip terug.

Het prosumententarief en de digitale meter

Met de komst van de digitale meter in 2021 heeft er een significante verandering plaatsgevonden in de manier waarop eigenaren van zonnepanelen worden gefactureerd. De digitale meter biedt de mogelijkheid om precies de hoeveelheid elektriciteit te meten die aan het net wordt geleverd. Eigenaren van zonnepanelen die een digitale meter hebben betalen nu voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Deze verandering betekent ook dat huishoudens met een digitale meter nu in aanmerking komen voor een injectievergoeding van hun energieleverancier, gebaseerd op de hoeveelheid elektriciteit die ze aan het net leveren. Ze hoeven het prosumententarief niet meer te betalen.

Eigenaren van zonnepanelen die nog een analoge meter hebben, kunnen de overstap naar een digitale meter uitstellen tot 2025. Na dit jaar wordt het echter verplicht om de digitale meter te installeren en wordt het prosumententarief afgeschaft.

Het prosumententarief en het injectietarief

Voor eigenaren van zonnepanelen met een digitale meter is het prosumententarief komen te vervallen. In plaats daarvan krijgen zij nu een injectievergoeding voor de elektriciteit die ze aan het net leveren. In 2023 kan deze vergoeding oplopen tot wel 20,86 eurocent per kilowattuur. Met een gemiddelde injectie van 2.000 kWh per jaar, kan deze vergoeding oplopen tot ongeveer 417,2 euro. Dat is mooi meegenomen!

Op zoek naar een goedkoper energietarief?

Bekijk hoe je de goedkoopste energieleverancier kunt vinden.

Hoeveel bedraagt het prosumententarief in 2024?

Het prosumententarief bedraagt jaarlijks ongeveer tussen de € 150 en € 420 per jaar. Er zijn twee factoren die de hoogte van het prosumententarief beïnvloeden:

  • Netgebied. Het tarief verschilt per netgebied, wat betekent dat de locatie van je woning bepalend is voor de hoogte van het tarief.
  • Maximale vermogen van de omvormer. Hoe groter het vermogen van je omvormer, hoe hoger het prosumententarief zal zijn. Dit komt doordat een grotere omvormer meer capaciteit heeft om energie terug te leveren aan het net.

Informatie over de specifieke tarieven per netgebied voor 2024 is te vinden in de onderstaande tabellen. De tabellen weergeven de tarieven per regio.

Prosumententarieven per netgbied in 2024

Netgebied

Prijs per kW per jaar

Fluvius Antwerpen€ 38,56
Fluvius Limburg€ 41,11
Fluvius West€ 41,28
Gaselwest€ 50,05
Imewo€ 42,12
Intergem€ 38,97
Iveka€ 43,10
Iverlek€ 41,38
PBE€ 43,71
Sibelgas€ 46,87

Hoe wordt het prosumententarief berekend?

Let op, bovenstaande getallen zijn nog niet het uiteindelijke prosumententarief. Voor een nauwkeurige berekening moet je rekening houden met meerdere factoren. Hoe je het prosumententarief kunt berekenen lees je in de volgende alinea.

Het prosumententarief berekenen

Om de exacte berekening van het prosumententarief te maken houdt je rekening met het vermogen van je omvormer(s) en de tarieven die per netgebied verschillen. Om je persoonlijke prosumententarief te berekenen, vermenigvuldig je het totale vermogen van je omvormer(s) met het bijbehorende tarief van jouw netgebied. Als je huishouden in het bezit van meerdere omvormers, dan tel je het vermogen van alle omvormers bij elkaar op.

Een uiteindelijke berekening van het prosumententarief vindt als volgt plaats:

  • Prosumententarief = Vermogen van omvormer(s) (kW) x Tarief per netgebied (€/kW).

Evolutie van het prosumententarief

Het prosumententarief is, ten opzichte van voorgaande jaren, redelijk gedaald. Het voornaamste doel hiervan was het gebruik van hernieuwbare energiebronnen verder te stimuleren en te normaliseren. Wil je weten hoeveel het prosumententarief in 2022 bedroeg? Raadpleeg dan de tabellen op de website van de VREG, onder het kopje ´Hoeveel bedraagt het prosumententarief?´.

Bespaar op je energierekening!

Hoewel het prosumententarief recentelijk is verlaagd, voorspellen we aankomend jaar een stijging van de energieprijzen. Neem contact op met een van onze energie-experts via het onderstaande telefoonnummer om direct te ontdekken hoe je alsnog de energiefactuur kunt verlagen.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn nu gesloten. Dien een terugbelverzoek in en een van onze medewerkers belt je op het gekozen tijdstip terug.

Wanneer het prosumententarief betalen?

Elk huishouden dat is uitgerust met zonnepanelen, privéwindmolens of warmtekrachtkoppeling installaties met een capaciteit tot 10 kW en gebruikmaakt van een terugdraaiende teller, is onderhevig aan het prosumententarief. Echter, vanaf 2021, wordt dit tarief niet meer toegepast na de installatie van een digitale meter.

Voor de berekening van het prosumententarief wordt een maandelijkse aanrekening toegepast. Dit tarief wordt over het jaar verdeeld op basis van de gemiddelde hoeveelheid zonneschijn per maand.

Hoe het prosumententarief betalen?

Het prosumententarief wordt in rekening gebracht via de elektriciteitsrekening van de energieleverancier. De frequentie van deze facturering hangt af van je energiecontract en kan variëren: sommige leveranciers brengen het tarief maandelijks in rekening via voorschotfacturen, terwijl anderen het jaarlijks verrekenen in de eindafrekening. Dit is dus afhankelijk van bij welke leverancier je bent aangesloten en welk type contract je hebt.

De jaarlijkse kosten worden proportioneel berekend op basis van de tijd dat je installatie aangesloten is op het netwerk. Wanneer de zonnepanelen pas in het midden van het jaar worden geregistreerd, hoef je slechts voor de helft van dat jaar het prosumententarief te betalen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 50 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energieprijzen: