energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Elektriciteitsmeter uitlezen: uitleg per type meter

Geactualiseerd op
minuten lezen
elektriciteitsmeter

Met de drie soorten telsystemen die er bestaan voor elektriciteitsmeters, kan het soms verwarrend zijn welke regels je moet toepassen bij het aflezen en doorgeven van je energieverbruik. In dit artikel zal KillMyBill je alles uitleggen wat je moet weten voor wanneer het weer tijd is om je elektriciteitsmeter uit te lezen.

Hoe elektriciteitsmeter uitlezen?

Als je je elektriciteitsmeter wilt uitlezen, moet je eerst weten of je een enkel of dubbel telwerk hebt. Een dubbel telwerk is te herkennen aan de twee reeksen met nummers: één voor de dag en één voor de nacht.

  • Enkel telwerk: controleer of de laatste vier nummers op je brief hetzelfde zijn als de laatste cijfers op je meternummer. Registreer dan de cijfers die voor de komma staan en stuur ze door naar Fluvius.
  • Dubbel telwerk: ook hier zul je moeten nagaan of de cijfers van je meternummer hetzelfde zijn als de cijfers op de brief die je hebt ontvangen. Het verschil zit hem in de twee reeksen die je hier hebt. Je geeft van beide meterstanden de cijfers voor de komma door aan Fluvius.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Elk telwerk heeft z’n bijbehorende telsysteem:

  1. Enkelvoudig: Bij een enkelvoudig systeem noteert de teller het verbruik overdag en ‘s nachts op dezelfde teller. Je betaalt hetzelfde ongeacht wanneer de elektriciteit verbruikt wordt. Dit wordt voornamelijk gebruikt door huishoudens die veel energie verbruiken tijdens de piekuren of door huishoudens die in het bezit zijn van zonnepanelen.
  2. Telsysteem dag/nacht: Het verbruik overdag wordt hier geregistreerd door de dagteller en je nachtverbruik plus weekendverbruik wordt genoteerd door de nachtteller. Gedurende de daluren rekenen leveranciers minder dan in de piekuren. Huishoudens gebruiken deze tweevoudige elektriciteitsmeter daarom in hun voordeel door meer elektriciteit te verbruiken in de daluren en weekenden.
  3. Exclusief nacht: Het is ook mogelijk een uitsluitend nachtmeter te hebben. Deze is dan aangesloten op een elektrisch circuit en altijd gekoppeld aan een andere hoofdmeter. Deze variant van de elektriciteitsmeter wordt voornamelijk gebruikt door huishoudens met een accumulatieverwarming. De afgelopen jaren wordt de uitsluitend nachtmeter steeds minder gebruikt doordat de voordelen minder groot zijn.

Daluren De daluren lopen in de meeste steden doordeweeks van 22:00 tot 07:00 en in het weekend tot zondag 22:00. Er zijn echter een aantal plaatsen waar beide tarieven één uur eerder beginnen. Dit is te controleren op de Fluvius website.

Meterstanden doorgeven niet gedaan

Soms komt het voor dat iemand zijn meterstand niet doorgeeft. In dit geval zal de netbeheerder zelf een schatting moeten maken van het verbruik. Dit kan nadelig zijn als je in vorige jaren een hoog verbruik had. De netbeheerder maakt zijn schatting namelijk op basis van resultaten uit je verleden. Dit kan daarom best verschillen van het echte verbruik. Hierdoor is het belangrijk je meterstanden op tijd en correct te noteren en door te sturen.

Types bij elektriciteitsmeter uitlezen

Er bestaan twee soorten energiemeters die elektriciteit meten: de klassieke elektriciteitsmeter en de digitale elektriciteitsmeter. Hieronder lees je meer over beide soorten meters.

De klassieke elektriciteitsmeter

De klassieke elektriciteitsmeter, ook wel de analoge elektriciteitsmeter genoemd, is de standaardversie van de meter. Het bevat een draaiende schijf, waarbij de meterstand te zien is op een telwerk met nummers op wieltjes die constant draaien.

De digitale elektriciteitsmeter aanvragen

De digitale elektriciteitsmeter is de vervanger van de klassieke meter / analoge meter. Het verschil zit hem in de manier van meterstanden doorsturen. De digitale meter doet dit namelijk automatisch, waardoor je zelf niks meer hoeft te doen. Verder is de digitale meter, zoals de naam al doet vermoeden, geheel digitaal. Hierdoor kan de meter bijvoorbeeld ook worden gekoppeld aan applicaties van energieleveranciers. Fluvius is momenteel bezig met het vervangen van alle klassieke elektriciteitsmeters door de digitale meters. Deze worden gebruikt voor elektriciteit maar ook bij je gasmeter uitlezen.

In onderstaande gevallen wordt de analoge meter vervangen door de digitale variant:

  • Bij een zonnepaneelinstallatie die ouder is dan 15 jaar of is aangemeld na 01/01/2021.
  • Als er technisch gezien geen andere mogelijkheid is.
  • Bij het uitbreiden van een zonnepaneelinstallatie na 01/10/2021.
  • Bij het worden van Prepaid-klant.

Digitale elektriciteitsmeter weigeren

Fluvius is bezig de klassieke meters te vervangen met de digitale meters. Wordt dit in jouw buurt gedaan, is het niet mogelijk deze vervanging te weigeren. De plaatsing van een digitale energiemeter is in Vlaanderen verplicht. Vandaar dat er bij het weigeren hiervan, netbeheerder Fluvius het recht heeft een juridische procedure op te starten en je kosten aangerekend kunt krijgen hierdoor.

Fluvius meterstanden controleren

Fluvius heeft een online klantenzone waarin je gemakkelijk al je gebruiksgegevens kunt vinden van je elektriciteitsmeter. Dit is alleen mogelijk met een digitale meter. Door een account aan te maken in Mijn Fluvius en je EAN-codes door te geven, kun je dit platform gebruiken.

Defecte elektriciteitsmeter

Het kan voorkomen dat uw elektriciteitsmeter defect is. Het is dan belangrijk eerst te controleren of het aan je meter ligt of aan de binneninstallatie. Je kunt hiervoor een checklist vinden op de website van Fluvius. Ben je ervan overtuigd dat het probleem ligt bij je meter, dan kan je je netbeheerder raadplegen. Hij zal dan de meetinstallatie controleren.

De reden dat het belangrijk is er zeker van te zijn dat er iets mis is met je meter, is vanwege het feit dat het je geld kan kosten als de netbeheerder vaststelt dat het probleem ergens anders in je huis ligt. Blijkt er inderdaad een probleem in je meter, zal de netbeheerder binnen 10 werkdagen je meter herstellen of vervangen.

Meer over energiemeters: