NFC wil slimme verpakkingen naar de supermarkt brengen

Geactualiseerd op
minuten lezen

Informatie opvragen over een product in de supermarkt is al mogelijk door het scannen van de QR-code, maar als het van NFC Forum afhangt zal dat omslachtig proces veel sneller kunnen. Het zal samenwerken met Active & Intelligent Packaging Industry Association om een slimme verpakking met NFC te ontwikkelen.

Wat is NFC?

NFC is een contactloze communicatietechnologie waarbij het mogelijk is om gegevens over een korte afstand, zoals enkele centimeters, tussen twee apparaten uit te wisselen. NFC is een extensie van radio frequency identification (RFID). Het NFC-systeem maakt gebruik van een tag, een lezer en een backend zoals een database. Kan iedereen NFC gebruiken? Ja en nee. Uw smartphone moet voorzien zijn van een elektronische chip, alsook een compatibele simkaart. Enkel op die manier kan uw smartphone reageren op verzoeken die uitgezonden worden door een apparaat dat ook beschikt over de technologie. Het goede nieuws? Vandaag de dag is NFC direct geïntegreerd in heel wat smartphones.

De toepassingen van de NFC-technologie

NFC-technologie kan worden toegepast op vele manieren. Er zijn drie categorieën.

  1. Contactloze mobiele betalingen
  2. Het uitwisselen van gegevens tussen twee toestellen met NFC
  3. Identificatie (waarbij de smartphone als toegangspas dient)

Voor meer informatie over de NFC-technologie kunt u terecht bij onze praktische gids. Daarin leggen we de verschillende toepassingen uit en bekijken we of de technologie veilig is of niet.

NFC in de supermarkt

Daar komt nu dus mogelijk een vierde bij, namelijk het ophalen van informatie. Om dat te kunnen realiseren denken de partners achter de NFC-technologie aan een slimme verpakking. Concreet zou het gaan om verpakking waar NFC-tags en labels op zijn aangebracht. Dankzij deze tags en labels zou u als klant in de supermarkt meer informatie kunnen vragen over een product in de rekken. Ook zou het kunnen dienen als traceermiddel voor online bestellingen. Ten slotte behoren ook tijd- en temperatuursensoren op basis van NFC behoren tot de mogelijkheden. Door de sensoren te scannen zou een medewerker in de supermarkt precies kunnen achterhalen hoelang het product (bv. vlees, fruit, etc.) al in de winkel ligt en of het bijvoorbeeld aan te hoge temperaturen werd blootgesteld.

Sneller en efficiënter dan de QR-code

Zoals eerder vermeld is het op dit moment al mogelijk om extra informatie op te halen. Dit gebeurt aan de hand van het scannen van een QR-code. De NFC-technologie zou echter veel efficiënter en gebruiksvriendelijkers zijn. Om een QR-code te scannen heeft u immers een speciale app nodig die u moet openen om de code te scannen. Daarna wordt uw browser geopend en krijgt u de relevante informatie te zien. Dat proces zou veel vlotter verlopen met de slimme verpakkingen met NFC. U schakelt NFC in en tikt met uw smartphone tegen het label. Daarna komt u automatisch terecht bij de juiste informatie. Dezelfde technologie wordt gebruikt om mobiel te betalen met de smartphone. Een creditcard met een NFC-chip (i.e. een type kaart dat door verschillende banken aangeboden wordt) wordt tegen een compatibele terminal gehouden om de aankoop te valideren.

Implementatie is grootste uitdaging

“NFC-technologie kan intelligentie en nieuwe capaciteiten toevoegen aan verpakking om informatie te voorzien, kosten te verlagen, de afvalberg te verkleinen en winstgevendheid te vergroten,” aldus NFC Forum. Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. De grootste uitdaging voor NFC Forum is de implementatie van NFC in de slimme verpakking. QR-codes bestaan uit niets anders dan inkt en kan makkelijk op een verpakking geprint worden. De integratie van NFC daarentegen vereist de verwerking van een elektronische ontvanger met batterij in de verpakking. U begrijpt dat dat veel hogere kosten met zich meebrengt. Om die reden zal het nog wel een tijdje duren voor de NFC-technologie opduikt in uw plaatselijke supermarkt.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 38 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over internetbankieren: