Selectra background
Maaike Zahn

Maaike Zahn

Telecom expert

Maaike is de telecom expert van KillMyBill. Zij is toegewijd aan jou helpen het juiste telecom abonnement te vinden. Zij helpt jou graag met het vinden van antwoorden op al je vragen over internet, TV en telefonie en het vergelijken van alle telecom abonnementen in België.

Over Maaike

Maaike is sinds 2023 actief in het reactieteam van KillMyBill, maar is al sinds 2021 actief in de Belgische telecommarkt, en heeft het doel om de Belgische telecommarkt voor iedere inwoner van België begrijpelijk te maken en om hen te helpen met het vinden van het beste telecom abonnement voor hen. Haar doel is om alle procedures, abonnementen, technologieën en termen toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.

Haar missie bij KillMyBill

De missie van Maaike is om iedereen te helpen de procedures op de Belgische telecommarkt te laten begrijpen en alle technologieën en begrippen in de telecommarkt te begrijpen. Boven alles wilt Maaike jou helpen het beste abonnement voor je persoonlijke situatie te vinden, aangezien de Belgische telecommarkt een dure en ingewikkelde markt is, met grote verschillen tussen de providers, abonnementen en gewesten.

Zij schrijft artikelen en werkt voortdurend informatie bij over:

  • de verschillende procedures, installaties en technologieën in België en de telecommarkt in algemeen;
  • de verschillen tussen alle telecom abonnementen en providers;
  • de nieuwe ontwikkelingen in de internationale en Belgische telecommarkt.

Advies van Maaike

Hoe kan ik op mijn telecomfactuur besparen?

Het belangrijkste om te kunnen besparen op je telecomfactuur, is om telecom abonnementen te vergelijken. De abonnementen en pakketten verschillen onderling sterk van elkaar, niet alleen in prijs, maar ook in de internetsnelheden, surfvolume, hoeveelheid data, aantal tv-zenders, extra opties, etc.

Voor het maken van een juiste vergelijking, is het belangrijk om eerst zelf op een rijtje te zetten welke diensten je precies nodig hebt en aan welke voorwaarden je abonnementen moeten voldoen. Ga vervolgens op zoek naar een telecom abonnement of pakket die het beste aansluit op al die punten.

Een groot gedeelte van de Belgische huishoudens blijft onnodig lang - of zelfs hun hele leven - bij één telecom aanbieder klant. Hierdoor zullen zij op den duur vaak veel meer kwijt zijn voor hun telecom abonnementen. Het is sterk aan te raden om met enige regelmaat telecom abonnementen te vergelijken.

Door de vele ontwikkelingen in de markt (nieuwe technologieën, prijsverhogingen, veranderingen in abonnementen, nieuwe aanbieders, etc.), kunnen er abonnementen beschikbaar zijn die veel beter bij je persoonlijke situatie passen, bij dezelfde of bij een andere aanbieder.

Kan ik al glasvezel afsluiten op mijn adres?

De uitrol van glasvezel staat in België nog in de kinderschoenen. Het is daardoor voor slechts een relatief kleine hoeveelheid huishoudens mogelijk om een glasvezelabonnement af te sluiten.

De aanpak van de glasvezeluitrol wordt op verschillende manieren aangepakt. Zo sluit Proximus - die bovendien het verst is met de uitrol van glasvezel - woningen direct aan op fiber. Telenet en VOO kiezen er daarentegen echter voor om eerst straten op hun netwerk aan te sluiten en pas daarna woningen. Bij hen wordt er dus gebruik gemaakt van een HFC-aansluiting.

Als de netwerkoperatoren aanbieden om je woning aan te sluiten op hun glasvezelnetwerk, is het aan te raden om dit te doen. De glasvezelaansluiting is in veel gevallen gratis of kost weinig als de aansluiting op dat moment gedaan wordt, tegenover mogelijke hogere kosten later.

Als je glasvezel op je adres kunt ontvangen, is het niet noodzakelijk om een glasvezelabonnement af te sluiten. Het is aan te raden om alle internetabonnementen te vergelijken en op basis daarvan te bepalen welk internetabonnement het beste bij je wensen en behoeften past.

Hoe kan ik op mijn gsm-abonnement besparen?

Voor het besparen op je gsm-abonnement is het allereerst belangrijk om je verbruik inzichtelijk te maken. Hiervoor kun je gebruik maken van de klantenzone van je telecom aanbieder.

Als jij weet hoeveel je maandelijks verbruikt aan surfvolume, belminuten en sms'en, kun je gsm-abonnementen vergelijken. Probeer een abonnement te vinden die qua voorwaarden goed uitsluit op je gemiddelde verbruik, zodat je niet betaalt voor dat wat je niet verbruikt.

Hoe kan ik op mijn televisie-abonnement besparen?

De makkelijkste manier om te besparen op je televisie-abonnement is door goed te kijken naar de geactiveerde opties, zoals extra televisie-pakketten of decoders. Vaak worden deze opties niet of nauwelijks gebruikt en verhogen daardoor onnodig je telecomfactuur.

Een andere manier om te besparen op je televisie-abonnement, is door te overwegen om je televisie-abonnement op te zeggen of door over te stappen naar een televisie-abonnement zonder tv-decoder. Meer en meer mensen kijken namelijk nog maar weinig traditionele televisie en betalen dus onnodig veel voor hun abonnement.

Een televisie-abonnement zonder decoder bevat enkel de belangrijkste zenders en heeft over het algemeen minder (onnodige) functionaliteiten, maar is dan ook flink goedkoper. Of dit de juiste optie voor jou is, kun je achterhalen door het vergelijken van televisie-abonnementen. Kijk daarbij ook goed naar alle pakketten, aangezien een televisie-abonnement voornamelijk in een pakket aangeboden wordt.

Het regelmatig vergelijken van telecom abonnementen is erg belangrijk doordat er grote verschillen in de abonnementen zitten. Door het veranderen van telecom abonnement is het al mogelijk om tot honderden euro's per jaar te besparen op je telecomfactuur. Veel besparen op je telecomfacturen is dus erg eenvoudig!

Maaike Zahn

Expertisegebieden

Meest gelezen artikelen van Maaike

Maaike schrijft ook artikelen voor callmepower.be en selectra.nl.

Het redactieteam van KillMyBill

Sebastian Matthijsen

Sebastian Matthijsen
Energie-expert
   

Yaël de Keijzer

Yaël de Keijzer
Energie- en verhuisexpert