Wie heeft recht op het sociaal tarief voor telecom in 2024?

Geactualiseerd op
minuten lezen

Je komt in aanmerking voor het sociaal tarief voor telecom als je een steun ontvangt van het OCMW, FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een handicap of de Federale Pensioendienst. Ook kun je het sociaal tarief ontvangen als je een steun ontvangt voor hulp aan bejaarden, een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood of een toeslag voor een specifieke ondersteuningsbehoefte of een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.

Wat is het sociaal tarief voor telecom?

Met het sociaal tarief voor telecom sluit je een speciaal internetabonnement of pack af waarbij je tegen een lager bedrag de noodzakelijke diensten thuis kunt ontvangen.

Als je in aanmerking komt voor het sociaal tarief voor telecom, zul je automatisch op de hoogte worden gesteld. Vervolgens kun jij zelf overstappen naar één van de telecom aanbieders met het sociaal tarief voor telecom (Proximus, Telenet en VOO) of contact met hen opnemen als je al bij hen klant bent.

Heb je vragen of is iets niet duidelijk?

Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.

Advertentie

Heb je vragen of is iets niet duidelijk?

Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.

Advertentie

Wie heeft recht op het sociaal tarief voor telecom?

Je kunt enkel het sociaal tarief voor telecom aanvragen als je een inwoner van België bent en als er momenteel nog niemand in je huishouden het oude sociaal tarief voor telecom ontvangt. Daarnaast zul je ook binnen één van de volgende groepen moeten vallen.

Categorieën sociaal tarief telecom
Categorie 1: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt van het OCMW een:
 • leefloon;
 • financiële maatschappelijke dienstverlening die gelijkwaardig is aan het leefloon;
 • maatschappelijke steun die door het OCMW wordt uitgekeerd en die volledig of gedeeltelijk door de federale staat wordt terugbetaald;
 • wachtuitkering op een inkomensgarantie voor ouderen;
 • wachtuitkering op een tegemoetkoming voor personen met een handicap.
Categorie 2A: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt van het FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een handicap een:
 • tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van minimaal 65 %;
 • inkomensvervangende tegemoetkoming;
 • integratietegemoetkoming;
 • tegemoetkoming voor hulp van derden.
Categorie 2B: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden of een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood via:
 • de zorgkas waarbij je aangesloten bent (Vlaanderen);
 • het ziekenfonds (Wallonië);
 • IRISCARE (Brussels Hoofdstedelijk Gewest);
 • het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap (in de Duitstalige Gemeenschap).
Categorie 2C: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt voor een specifieke ondersteuningsbehoefte of een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal een:
 • zorgtoeslag via Opgroeien, team Zorgtoeslagevaluatie (Vlaanderen);
 • bijkomende kinderbijslag (Wallonië, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de Duitstalige Gemeenschap).
Categorie 3: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt van de Federale Pensioendienst een:
 • inkomensgarantie voor ouderen;
 • gewaarborgd inkomen voor bejaarden;
 • tegemoetkoming voor personen met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van minimaal 65 %;
 • tegemoetkoming voor hulp van derden.

Welke aanbieders hebben het sociaal tarief voor telecom?

Het is niet bij alle telecom aanbieders mogelijk om het sociaal tarief voor telecom aan te vragen. Momenteel is het mogelijk om het sociaal tarief voor telecom aan te vragen bij:

Wil je veranderen van telecom aanbieder?

Bel KillMyBill en ontvang gratis en vrijblijvend hulp bij het vergelijken van alle aanbieders, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Wil je veranderen van telecom aanbieder?

Laat KillMyBill je gratis terugbellen voor hulp bij de telecom aanbieders vergelijken, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Met wie neem ik contact op voor vragen over het sociaal tarief?

Voor vragen over het nieuwe sociaal tarief contacteer je het FOD Economie. Heb je echter vragen over het oude sociaal tarief, dan contacteer je het beste het BIPT.

Contactgegevens FOD Economie & BIPT
MethodeInformatie
FOD Economie
Telefoon0800 120 33
Mail[email protected]
BIPT
Telefoon02 226 89 41
Mail[email protected]

Hoeveel bedraagt de korting van het sociaal tarief voor telecom?

Met het sociaal tarief voor telecom zul je 50 % korting op de installatiekosten van je internetabonnement of pack ontvangen. Daarnaast zul je een speciaal abonnement of pack kunnen afsluiten:

 • Internetabonnement voor € 19,00 per maand met een surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps en een maximale uploadsnelheid van 4 Mbps.
 • Pack voor € 40,00 per maand met een Surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps, een maximale uploadsnelheid van 4 Mbps en de mogelijkheid voor een TV, vaste telefoon of gsm-abonnement.

De exacte voorwaarden kunnen per telecom aanbieder verschillen. Dit zijn enkel de minimale voorwaarden voor het sociaal tarief voor telecom. Het vergelijken van de telecom aanbieders is dus zeker aan te raden.

Hoe ziet het sociaal tarief eruit bij Proximus?

Proximus hanteert voor internet de voorwaarden zoals hierboven weergegeven zijn. Concreet ziet het sociaal tarief bij Proximus er alsvolgt uit:

 • Internet - € 19,00 per maand
  Surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps en een maximale uploadsnelheid van 4 Mbps.
 • Pack - € 40,00 per maand
  Internet met een surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps, een maximale uploadsnelheid van 4 Mbps en Proximus Pickx.

Hoe ziet het sociaal tarief eruit bij Telenet?

Telenet hanteert voor internet hogere internetsnelheden dan hierboven weergegeven zijn. Concreet ziet het sociaal tarief bij Telenet er alsvolgt uit:

 • Internet - € 19,00 per maand
  Surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 100 Mbps en een maximale uploadsnelheid van 10 Mbps.
 • Pack - € 40,00 per maand
  Internet met een surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 100 Mbps, een maximale uploadsnelheid van 10 Mbps en Telenet TV Flow.

Voor het samenstellen van een pack dat het beste bij jou past, kun je ook nog een gsm-abonnement toevoegen. Hiervoor betaal je normale prijs van het abonnement.

Hoe ziet het sociaal tarief eruit bij VOO?

VOO hanteert voor internet een hoger surfvolume en hogere internetsnelheden zoals hierboven weergegeven zijn. Concreet ziet het sociaal tarief bij VOO er alsvolgt uit:

 • Internet - € 19,00 per maand
  Surfvolume van 500 GB, maximale downloadsnelheid van 75 Mbps en een maximale uploadsnelheid van 4 Mbps.
 • Pack - € 40,00 per maand
  Internet met een surfvolume van 500 GB, maximale downloadsnelheid van 75 Mbps, een maximale uploadsnelheid van 4 Mbps en TV zonder bekabeling.

Voor het samenstellen van een pack dat het beste bij jou past, kun je ook nog een gsm-abonnement toevoegen. Hiervoor betaal je normale prijs van het abonnement.

Wat gebeurt er met het oude sociaal tarief voor telecom?

Vanaf 2024 is er sprake van een nieuw sociaal tarief voor telecom. Het oude sociaal tarief kun je niet meer aanvragen. Alle nieuwe aanvragen voor het sociaal tarief zullen altijd volgens de nieuwe voorwaarden gaan.

Genoot je echter voor de verandering al van het sociaal tarief voor telecom, dan verandert er voor jou niets. Je zult in dit geval nog steeds van een maandelijkse korting op je factuur kunnen genieten.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je het oude sociaal tarief voor telecom verliest als je persoonlijke situatie verandert. Dit is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties:

 • je een ander telecom abonnement of pack afsluit (bij dezelfde of een andere provider);
 • je verhuist;
 • je niet meer aan de voorwaarden van het oude systeem van het sociaal tarief voldoet (het BIPT controleert dit jaarlijks) (65+, ontvanger van het leefloon, gehandicapt, militaire oorlogsblinde, laryngectomie ondergaan, slechthorend);
 • je huidige abonnement of pack niet langer meer wordt aangeboden door je huidige telecom aanbieder;
 • als de contracthouder van het abonnement of pack overlijdt;
 • een persoon met het nieuwe sociaal tarief toetreedt tot je huishouden.

Het oude sociaal tarief ontving je bij BASE, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet, Telenet, VOO en Zuny.

Is er een sociaal tarief voor de telefoon

Er bestaat momenteel nog geen sociaal tarief voor de mobiele telefonie. Dit komt doordat het volgens de overheid eenvoudig genoeg is om een goedkoop gsm-abonnement af te sluiten met voldoende data, belminuten en sms'en. Als dit in de toekomst zou veranderen, kan het wel zo zijn dat er een sociaal tarief voor gsm komt.

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 56 stemmen vond de informatie nuttig.