Heb je vragen over je telecom abonnementen of heb je hulp nodig?

De telecom experts van KillMyBill helpen je gratis met al je vragen en problemen.

Advertentie

Heb je vragen over je telecom abonnementen of heb je hulp nodig?

De telecom experts van KillMyBill helpen je gratis met al je vragen en problemen.

Advertentie

Roaming: wat kost bellen en internetten in en buiten Europa?

Geactualiseerd op
minuten lezen

In het buitenland bellen, sms'en of surfen op internet heet roaming. Hoewel er in de Europese Unie geen roamingkosten meer zijn, is dit buiten de Europese Unie niet het geval. Daar zal je dus moeten betalen voor elke verbruikte belminuut, SMS en MB. Alle voorwaarden en de kosten van roaming ontdek je in dit artikel.

Kosten van roaming in Europa

Sinds 2017 zijn de roamingkosten in de Europese Unie officieel afgeschaft. De Europese verordening ‘Roam Like at Home’ zorgt ervoor dat je in de Europese Unie niet meer betaalt om te bellen, sms'en en surfen op internet dan thuis. Toch blijft het opletten geblazen voor misverstanden. Zo gelden deze regels voor roaming in Europa niet voor alle Europese landen.

De afschaffing van de kosten voor roaming geldt voor de landen van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Concreet houdt dit in dat je in de volgende landen kunt bellen, sms'en surfen op internet zoals je dat ook in België kunt:

Landen met roam like at home

Houd er wel rekening mee dat als je in België een gsm-abonnement met onbeperkt bellen, sms'en en / of data hebt, het kan zijn dat dit in Europa niet onbeperkt is. Het is te adviseren om dit voor vertrek in de voorwaarden van je abonnement na te kijken, zodat je tijdens je reis niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Heb je vragen of is iets niet duidelijk?

Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.

Advertentie

Heb je vragen of is iets niet duidelijk?

Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.

Advertentie

Hoe zit het met roaming in Zwitserland?

Voor de Europese landen waar de Europese regels voor roam like at home niet gelden, geldt dat de telecom aanbieders zelf kunnen bepalen of de regels daar ook gelden of niet. Voor bijvoorbeeld Zwitserland is het dus aan de telecom aanbieders om te bepalen of de regelgeving voor roaming in Europa ook voor deze landen gelden of niet.

Voor roaming in Zwitserland geldt dat enkel Scarlet heeft besloten om de Europese roamingregels toe te passen. Bij alle andere telecom providers dien je flink te betalen om te bellen, sms'en of surfen op internet. Hoeveel deze kosten bedragen, ontdek je in onderstaande tabel.

Prijs van roaming in Zwitserland
Telecom providerSurfen op internet (per MB)Bellen (per belminuut)sms'en (per SMS)
BASE€ 3,00€ 2,00€ 0,39
edpnet€ 6,00€ 2,40€ 0,70
Ello Mobile€ 7,00€ 2,00€ 1,20
hey telecom€ 6,00€ 2,40€ 0,70
Neibo€ 12,00€ 2,40€ 0,70
Orange€ 6,00€ 2,40€ 0,70
Proximus€ 14,52€ 3,00€ 0,50
Telenet€ 10,00€ 1,80€ 0,50
UNDO€ 12,00€ 2,40€ 0,70
United Telecom-€ 1,05€ 0,15
VOO€ 10,00€ 1,22€ 0,50
yoin (voorheen Youfone)€ 7,50€ 3,00€ 1,50
Zuny€ 10,00€ 1,20€ 0,90

De prijzen voor bellen en sms'en betreffen vanaf prijzen. Afhankelijk van het land waar je naar toe belt of SMSt, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Wat kost roaming buiten Europa?

Buiten de Europese Unie - en eventuele uitzonderingen in Europa - geldt dat je dient te betalen voor elke MB, belminuut en SMS die je verbruikt. Je kosten kunnen hierbij al snel erg hoog oplopen, omdat je vaak al enkele euro's betaalt voor het verbruiken van één MB of een gesprek van één belminuut.

Het is helaas niet mogelijk om aan te geven wat de kosten voor roaming buiten Europa zijn. Elke provider heeft hier namelijk andere tarieven voor opgesteld, waarbij er ook een groot verschil zit in de prijzen per land. Zo is surfen op internet in Canada bij Orange bijvoorbeeld niet dezelfde prijs als bij Telenet of in Zuid-Afrika.

Wij raden aan om voordat je op reis gaat bij je telecom aanbieder goed na te gaan wat de kosten voor bellen, sms'en en surfen op internet in je reisbestemming zijn. Ook raden wij aan om in deze landen niet van roaming gebruik te maken, maar van wifi, een lokale herlaadkaart of een eSIM voor dat land.

Hoe kun je goedkoop bellen buiten Europa?

Bevind je je buiten de Europese Unie en moet of wil je toch een telefoontje plegen? Door de hoge roaming kosten kan zelfs een kort telefoongesprek al leiden tot een hoge factuur. Het plegen van een telefoontje kun je echter ook op andere manieren doen:

  • Bel via WhatsApp wanneer je met wifi verbonden bent.
  • Bel via Skype wanneer je met wifi verbonden bent.
  • Bel via een videobelprogramma - zoals Skype of Google Meet - wanneer je met wifi verbonden bent.

Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijken, zijn er alternatieven voor het hebben van een telefoongesprek. Het is hierbij echter wel aan te raden om dit enkel te doen wanneer je met wifi verbonden bent, omdat je anders alsnog roaming kosten voor surfen op internet vebruikt.

Voor de persoon die je belt is het daarnaast ook belangrijk om ofwel voldoende mobiel internet te hebben of om enkel het gesprek te hebben wanneer ze met wifi verbonden zijn, anders kunnen er ook voor hen extra kosten in rekening gebracht worden.

Hoe kun je roaming aanzetten?

Als je gebruik wilt maken van roaming, hoef je enkel je mobiele gegevens in je smartphone aan te zetten. Je kunt dit bij de instellingen van je mobiele telefoon doen, maar in veel gevallen is het ook mogelijk om dit bovenin het scherm van je smartphone te doen.

Het is enkel aan te raden om roaming aan te zetten als je hebt gecontroleerd of je in dat land gratis roaming kunt gebruiken en indien dat niet het geval is, wat de kosten voor roaming zijn.

Hoe kun je roaming uitzetten?

Wil je liever geen hoge kosten maken doordat je in een land waar roam like at home niet geld roaming hebt gebruikt? Je kunt eenvoudig roaming uitzetten bij de instellingen van je mobiele telefoon. Ook is het bij veel smartphones mogelijk om de mobiele gegevens uit te zetten bovenin je scherm. Je hoeft dan niet naar je instellingen te gaan.

Heb je vragen of is iets niet duidelijk?

Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.

Advertentie

Heb je vragen of is iets niet duidelijk?

Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.

Advertentie

Wat is roaming?

Roaming maakt het mogelijk om in het buitenland, buiten België, te kunnen bellen, sms'en of surfen op internet. Om dit mogelijk te maken, wordt er verbinding gemaakt met een lokaal gsm-netwerk, een netwerk van een partner van je telecom aanbieder in België. Wie deze provider is, kun je bovenin je gsm in de statusbalk zien.

Als je je in België bevindt, maar je belt of SMSt naar het buitenland, maak je geen gebruik van roaming. In dit geval dien je altijd de kosten voor internationaal bellen te betalen. Binnen de Europese Unie geldt dat deze tarieven niet hoger mogen zijn dan € 0,23 per belminuut en € 0,07 per SMS, maar buiten de Europese Unie kunnen de telecom aanbieders - net als bij roaming - zelf de tarieven vaststellen.

Zowel voor roaming als voor internationaal bellen kun je bij verschillende telecom aanbieders een optie activeren. Hierdoor kun je tegen voordeligere tarieven toch bellen, sms'en en surfen in / of naar andere landen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 59 stemmen vond de informatie nuttig.

Vergelijk gratis en vrijblijvend

alle telecom abonnementen en providers

Bel ons voor gratis advies en hulp

Bel KillmyBill voor een gratis en vrijblijvende vergelijking, hulp met al je problemen en antwoorden op al vragen (gratis dienst).

Laat KillmyBill jou terugbellen voor een gratis en vrijblijvende vergelijking, hulp met al je problemen en antwoorden op al vragen (gratis dienst).