autoverzekering
autoverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen. (Gratis dienst)

Brandverzekering huurder: alle informatie en dekkingen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Brandverzekering huurder

U bent de huurder van een huis of appartement of u bent klaar om er een te worden. Probleem: u weet niet of u een brandverzekering moet afsluiten en hoe deze verzekering u kan helpen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de brandverzekering voor huurders.

Dekking brandverzekering huurder

Woonverzekeringen worden over het algemeen ‘brandverzekering’ genoemd. Deze naam zorgt voor wat verwarring, aangezien de verzekering uw woning tegen meer dan alleen vuur beschermt. Als huurder is het interessant om er een af te sluiten omdat het de volgende drie zaken dekt:

 1. de schade aan de woning (muren, deuren en structuur van de woning). Dit is uw "huurverplichting" en is bijzonder belangrijk, aangezien u aan het einde van de huurovereenkomst de woning moet teruggeven in de toestand waarin u het heeft gekregen.
 2. uw wettelijke aansprakelijkheid: wanneer u schade aan derden veroorzaakt.
 3. de inboedel (meubilair, kleding, persoonlijke bezittingen): volgens uw contract worden ze beschermd tegen brand, waterschade, diefstal, enz.

Als u daarentegen niet de oorzaak bent van de schade dan is het de woonverzekering van uw verhuurder die tussenbeide komt. Dit kan gebeuren bij een natuurramp. Schade door hagel of onweer zal u niet zelf moeten herstellen en betalen.

Vergelijk voordat u een brandverzekering huurder afsluit

Voordat u het contract van de brandverzekering ondertekent, raden wij sterk aan om de aanbiedingen van de verschillende verzekeraars en instanties met elkaar te vergelijken. Dit is nodig omdat de dekkingen en de premies verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Controleer ook voor elk type incident het maximale bedrag van de vergoeding die door uw verzekeraar wordt betaald.

Om ook eventuele onaangename verrassingen te vermijden, moet u de algemene en specifieke voorwaarden van uw verzekeringspolis lezen, evenals de lijst met uitsluitingen. Zo weet u precies hoeveel schade wordt gedekt en in welke mate.

autoverzekering
autoverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen. (Gratis dienst)

Is een brandverzekering voor huurders verplicht?

In België is de brandverzekering voor huurders niet verplicht. Als u er toch voor kiest om een woonverzekering af te sluiten, net zoals 95% van de Belgen, dan zijn er wel verplichte dekkingen. Deze werden vastgelegd door de wet. Welke aanbieding u ook kiest, u wordt telkens gecompenseerd voor materiële schade veroorzaakt door:

 • brand;
 • explosie en implosie;
 • bliksem;
 • ongevallen als gevolg van werkzaamheden;
 • een botsing met elk vervoermiddel;
 • een boom die op uw woning valt;
 • hagel, storm en natuurrampen;
 • de druk van sneeuw of ijs op het dak.

Aanvullende dekkingen brandverzekeringen huurders

Naast de hierboven genoemde standaard dekkingen, kunt u de dekkingen uitbreiden, afhankelijk van uw budget en behoeften. De meeste bedrijven nemen ook waterschade en glasbreuk op in de brandverzekering. Zijn deze dekkingen niet opgenomen maar wilt u ze er toch bij? Vraag dan aan uw verzekeraar om ze op te nemen in het contact. Weet wel dat alle extra dekkingen en garanties uw premie verhogen.

Over het algemeen wordt de woonverzekering sterk aanbevolen. Bovendien zijn de meeste woningen verzekerd. Als huurder kunt u contractueel gebonden zijn aan een dergelijke verzekering. Het hangt allemaal af van uw verhuurder en wat er in het huurcontract staat. Als hij het u oplegt, moet u het doen.

Op deze manier is er immers van verzekerd dat zijn eigendom beschermd is tegen schade die u zou kunnen veroorzaken. Het kan gebeuren dat een eigenaar u toegang tot de woning ontzegt totdat u hem een kopie geeft van uw verzekeringsovereenkomst. Om aan uw verplichtingen te voldoen, zijn er twee mogelijke scenario’s:

 1. uw verhuurder laat u een verzekeringspolis afsluiten bij een verzekeraar naar uw keuze en vraagt u om een bewijs van afsluiting te overhandigen
 2. uw verhuurder informeert u dat zijn brandverzekering voldoende is en vraagt zijn verzekeraar om een beroep tegen u op te zetten. Dit betekent dat de verhuurder de kosten zal dekken voor de schade die u veroorzaakt heeft. Hij doet dit echter niet uit het goed van zijn hart: in ruil daarvoor zal de huur duurder zijn of zal hij u vragen om de franchise te betalen.

Brandverzekering huurder en huurverzekering Een brandverzekering voor huurders en een huurverzekering zijn twee verschillende soorten verzekeringen. De een vervangt de ander niet.

Hoe brandverzekering huurder afsluiten?

Een brandverzekering voor huurders afsluiten is heel eenvoudig. Als u niet naar een verzekeraar wilt gaan, kunt u online snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. Ga echter niet te snel aan het werk: denk goed na welke dekkingen en garanties u wil en vergelijk de aanbiedingen. Zo vindt u een verzekering die bij u past en die niet te veel kost.

Heeft u hem gevonden? Zeer goed! Ga naar de website van de gekozen verzekeraar, selecteer de verzekering die u wilt en vul de vragenlijst in. De website zal een simulatie uitvoeren en het bedrag tonen dat u moet betalen. Als u problemen ondervindt of graag meer informatie wil, kan u de verzekeraar per telefoon of e-mail contacteren.

autoverzekering
autoverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen. (Gratis dienst)

Op welke naam moet de verzekering van de huurder staan?

Woont u samen met uw partner of heeft u een kamergenoot? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af wiens naam de brandverzekering moet staan. In feite is het heel simpel: één polishouder is voldoende, maar hij of zij moet zijn of haar verzekeraar informeren over de aanwezigheid van alle personen die in het huis of appartement wonen. Iedereen zal worden gedekt zolang u alle inwonenden opgeeft.

Bent u de polishouder? Wees ervan bewust dat u degene bent die met de verzekeraar moet omgaan en wie verantwoordelijk is voor de betaling en de gevolgen draagt bij de niet-betaling van de premie.

Een ander belangrijk punt: als een kamergenoot vertrekt of aankomt, moet u uw verzekeraar informeren over deze wijziging zodat hij het contract kan aanpassen. Als de polishouder de woning verlaat, wordt het contract beëindigd en moet er een nieuw contract worden afgesloten. Er is ook een andere oplossing mogelijk: het afsluiten van een brandverzekering door elke kamergenoot. De gemeenschappelijke onderdelen moeten dan worden verzekerd door elk contract of door een aparte verzekering met een enkele houder en meerdere verzekerden.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 50 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over brandverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.