autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Bestuurdersverzekering: de garantie die u beschermt

Geactualiseerd op
minuten lezen
Bestuurdersverzekering

De burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht in België. Deze verzekering dekt u en uw medepassagiers in geval van een ongeval. Met de BA-verzekering is uw auto echter niet beschermd tegen brand, diefstal … Maar ook als bestuurder bent u niet automatisch verzekerd. Daarvoor heeft u een bestuurdersverzekering nodig. Rijden zonder autoverzekering is niet toegestaan in België. U moet steeds beschikken over een geldige verzekering als u de openbare wegen gebruikt. Aangezien de premies van de autoverzekeringen snel kunnen oplopen, kiezen vele mensen voor een minimale dekking. Dit noemen we de verzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid, ook wel BA-verzekering genoemd. Met deze autoverzekering is uw voertuig gedekt bij een ongeval, alsook uw medepassagiers en de betrokken partij(en). In vele situaties bent u echter niet beschermd met de BA-verzekering. Als u auto gestolen wordt of brand vat, kunt u niet rekenen op de verzekering om de schade te compenseren. Om in die situaties verzekerd te zijn, moet u een extra waarborg nemen bovenop de BA-verzekering. Ook kunt u een omnium of mini-omnium verzekering afsluiten omdat deze verzekering in de meeste gevallen veel situaties dekken.

Het principe achter een bestuurdersverzekering

U weet het misschien niet, maar met de BA-verzekering bent u als bestuurder niet beschermd. Als u achter het stuur zat bij een ongeval en daardoor verwondingen opliep dan zal u zelf moeten opdraaien voor de medische kosten. Dit geldt niet voor uw medepassagier(s) en eventuele betrokken partij(en). Zij zijn wel beschermd met de BA-verzekering indien u in fout bent. Als u niet in fout was, is het de verantwoordelijkheid van de andere partij. In dat geval bent u uiteraard wel beschermd. Wilt u zelf ook verzekerd zijn als u een ongeval veroorzaakt? Dan heeft u een bestuurdersverzekering nodig. Zoals het woord zelf al zegt, beschermt deze waarborg de bestuurder en niet de inzittenden van het voertuig. Afhankelijk van de gekozen verzekeraar kan de bestuurdersverzekering vasthangen aan de bestuurder of aan het voertuig. Als het vasthangt aan de bestuurder dan is hij of zij beschermd ongeacht met welk voertuig hij of zij rijdt. Dit is handig wanneer u thuis meerdere auto’s heeft en ze afwisselend gebruikt. Als de verzekering vasthangt aan het voertuig dan bent u als bestuurder enkel verzekerd als u met die auto rijdt.

Wat dekt de bestuurdersverzekering

De bestuurdersverzekering dekt de lichamelijke schade die de bestuurder van het voertuig opgelopen heeft na een ongeval dat hij zelf veroorzaakt heeft. Het ondersteunt dus de medische en / of ziekenhuiskosten als gevolg van een verkeersongeval. Opgelet: de meeste verzekeraars stellen een plafond in. Dit wil zeggen dat u niet tot in het oneindige beschermd bent, maar dat u vanaf een bepaald bedrag zelf zal moeten inspringen voor de kosten. De garantie vrijwaart ook de kosten van revalidatie na een blessure opgelopen tijdens het ongeval. In het geval van arbeidsongeschiktheid kan de verzekeraar u een vergoeding betalen dat gelijk is aan het volledige of een deel van uw beroepsinkomen. De voorwaarden van dit bedrag zijn vastgesteld in het verzekeringscontract. Dit kan in de vorm van een directe betaling of een regelmatige betaling. In geval van overlijden van de bestuurder wordt de vergoeding betaald aan de familie van de overledene. Zoals eerder gezegd, wordt het totale bedrag dat u vergoed kan worden vastgelegd door de verzekeraar. Om die reden is het belangrijk dat u alle bestuurdersverzekeringen met elkaar vergelijkt. Enkel op die manier kunt u nagaan welke verzekering de beste voorwaarden aanbiedt tegen de beste prijs.

Wanneer wordt u niet gedekt door de bestuurdersverzekering?

De bestuurdersverzekering wordt gebruikt wanneer u zelf een ongeval veroorzaakt en daardoor verwondingen oploopt. Er zijn echter bepaalde situaties waarin u niet gecompenseerd wordt. Het gaat om de volgende situaties:

  • als u onder invloed van alcohol (boven de wettelijke limiet) of drugs reed op het moment van het ongeval
  • als u geen geldig rijbewijs heeft of als bepaalde documenten (zoals de autoverzekering) niet in orde zijn
  • als de auto gestolen is of als u zonder toestemming van de eigenaar reed
  • als het ongeval werd veroorzaakt door de natuur (bv. storm). In dat geval wordt er aanspraak gemaakt op de waarborg tegen natuurschade of natuurrampen
  • als u vluchtmisdrijf pleegt

Een laatste tip: vergeet ook niet om te controleren waar de bestuurdersverzekering geldig is. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij kan dit beperkt zijn tot België of geldig zijn in heel Europa.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 46 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over contracten van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.