autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Mini-omniumverzekering auto België: vergelijking en dekking

Geactualiseerd op
minuten lezen
Mini-Omnium

Als u op zoek bent naar een nieuwe autoverzekering, kunt u kiezen uit een aantal verschillende soorten contracten autoverzekeringen. De Mini-omnium autoverzekering is er hier één van. Op deze pagina vind je alle informatie over de mini-omniumverzekering in België, waaronder de dekking en betalingen.

De mini-omniumverzekering in België

De mini-omnium in de autoverzekering vind je na de WA- of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is immers het laagste verzekeringsniveau en verplicht in België. Het beschermt alleen slachtoffers van “derden” bij een ongeval. Met de mini-omniumverzekering wordt de dekking uitgebreid.

Hiernaast kunt u ook een full-omniumverzekering afsluiten, waarbij de dekking nog verder wordt uitgebreid.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Dekking mini-omniumverzekering wanneer u in de fout bent

De mini-omniumverzekering dekt alle materiële schade bij een ongeval waar u in fout bent. Let op: het woordje “materiële” is hier heel belangrijk. De omniumverzekering vergoedt geen mogelijke lichamelijke letsels die u zelf opliep. Daar heeft u een bestuurdersverzekering voor nodig.

Dit is niet het geval voor eventuele medepassagiers. Die worden steeds vergoed door de BA-verzekering, en dus ook als u over een omniumverzekering beschikt. Wat de mini-omniumverzekering wel dekt:

 • schade aan uw auto als u die zelf veroorzaakt heeft, bijvoorbeeld wanneer u met uw auto tegen een paal bent gereden;
 • schade aan uw auto door een onbekende tegenpartij, bijvoorbeeld bij vluchtmisdrijf;
 • schade aan uw auto bij een betwist ongeval;
 • schade aan de auto als gevolg van een brand;
 • schade aan de auto als gevolg van diefstal;
 • glasbreuk.

De mini-omniumverzekering sluit vier soorten eigen materiële schade uit:

 • schade door slijtage of slecht onderhoud;
 • schade aan de banden, tenzij de banden samen met andere onderdelen van de auto beschadigd werden. Als uw auto beschadigd raakt tijdens een verkeersongeval, wordt de schade aan uw banden uiteraard ook vergoed;
 • schade veroorzaakt door overbelasting van het voertuig;
 • schade veroorzaakt door voorwerpen die u vervoerde met de auto.

Dekking mini-omniumverzekering wanneer u niet in de fout bent

Zoals hierboven vermeld, wordt u steeds gedekt door de verzekering van de partij die fout was. Toch kan de mini-omniumverzekering ook nuttig zijn bij een ongeval waar u niet verantwoordelijk voor was en waar u dus in uw recht was. De twee belangrijkste voordelen zijn:

 1. U wordt sneller vergoed: de BA-verzekering vergoedt de schade die u oploopt tijdens het ongeval, maar wat als de tegenpartij de situatie betwist of wanneer de tegenpartij onbekend is zoals bij een vluchtmisdrijf? Wel, dan kan het zeer lang duren vooraleer u vergoed wordt voor uw schade. Met een omniumverzekering moet u niet wachten: u wordt meteen betaald.
 2. U krijgt een hogere vergoeding: bij totaal verlies (perte totale) vergoedt de omniumverzekering u in de aangenomen waarde, i.e. de waarde van de auto die u samen met uw verzekeraar heeft bepaald.

Wanneer nooit gedekt door een mini-omniumverzekering?

Bij de mini-omniumverzekering geldt dat u enkel vergoed wordt in de landen die vermeld worden op de groene kaart. Controleer dus goed de voorwaarden van je contract voordat u de autoverzekering in het buitenland gebruikt.

Daarnaast komen de besproken autoverzekeringen niet tussen in een aantal speciale gevallen:

 • als het ongeval of de schade veroorzaakt werd door een bestuurder die dronken of onder invloed was;
 • als het voertuig geen geldig keuringsbewijs heeft op het moment van het incident;
 • als de verzekeringspremie niet betaald werd;
 • als de bestuurder wettelijk niet in orde is: hij heeft geen rijbewijs, het rijbewijs werd ingetrokken, etc.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Vergoeding bij mini-omnium verzekering auto

Bij schade berekent een expert de herstelkosten. Deze herstelkosten krijgt u terugbetaald, verhoogd met de btw. Bij een perte totale hanteren verzekeraars verschillende manieren om de schadevergoeding te berekenen.

Tussen deze systemen bestaan grote premieverschillen omdat de ene formule veel ruimer verzekert dan de andere. Het systeem dat voor u van toepassing is, kiest u bij aanvang van uw polis. De drie basisprincipes van een vergoeding bij een perte total zijn:

 1. Werkelijke waarde: de aangestelde expert bepaalt de waarde van de auto net voor het ongeval of net voor de schade werd aangericht.
 2. Aangenomen waarde: de waarde start bij de volledige catalogusprijs. Na X aantal maanden zakt de waarde elke maand met 1% of 1,5%.
 3. Vervangingswaarde of geherwaardeerde, werkelijke waarde: hetzelfde systeem als bij de aangenomen waarde, maar de waarde start bij 110% of 115% van de catalogusprijs.

Op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Aanvullende dekking mini-omniumverzekering

De mini-omniumverzekering is (meestal) een combinatie van de aanvullende waarborgen: brand, dieren, glasbreuk en natuurkrachten. U kunt er ook voor kiezen om nog een extra optie, i.e. de waarborg diefstal, erbij te nemen maar hou er wel rekening mee dat daardoor uw verzekeringspremie zal stijgen.

Brand

Deze waarborg dekt de schade aan uw voertuig door brand, ontploffing of blikseminslag. Deze vergoeding telt niet wanneer uw zetel bijvoorbeeld beschadigd raakt door een brandende sigaret. Ook wanneer er brand ontstaat als gevolg van licht ontvlambare of ontplofbare voorwerpen die u in uw wagen vervoert, wordt u niet vergoed.

Dieren en natuurkrachten

Bij schade door dieren vergoeden mini-omniumverzekeringen enkel de schade die een rechtstreeks gevolg is van een aanvaring met een dier. U bent dus wel verzekerd als u een hert aanrijdt, maar niet als u uitwijkt voor een kat op de weg en daardoor een verlichtingspaal raakt. Ook bij natuurkrachten gaat het om een rechtstreeks gevolg.

Als door een hevige storm een boom omwaait en op uw auto valt, bent u verzekerd. U bent echter niet verzekerd als door diezelfde storm de boom al op de weg lag en u er daarna tegen reed. De natuurkrachten die zijn inbegrepen zijn: overstromingen, vloedgolven, grondverschuivingen, lawines, vallende stenen en zware stormen.

Diefstal

U bent vergoed door de mini-omniumverzekering wanneer uw auto of een onderdeel ervan (bv. ingebouwde radio) gestolen wordt. Ook kunt u een vergoeding krijgen als uw auto beschadigd raakt tijdens een poging tot diefstal. De waarborg diefstal houdt geen rekening met voorwerpen die in uw auto lagen en die gestolen werden, bv. een gsm, laptop, etc.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 46 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over contracten van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.