autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Hoe en wanneer veranderen van autoverzekering?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Veranderen van autoverzekering

In België kun je niet altijd op elk moment van autoverzekering veranderen. Het veranderen van autoverzekering is gebonden aan bepaalde regels en termijnen. Bekijk op deze pagina alle informatie over veranderen van autoverzekering in België.

Waarom veranderen van autoverzekering?

Waarom zou je overstappen naar een andere autoverzekering? Er zijn verschillende redenen mogelijk. De meest voorkomende reden is dat je hebt ontdekt dat je al een tijdje te veel betaalt voor je autoverzekering. Je kunt dit te weten zijn gekomen via vrienden, familie, of door onze website te gebruiken, waar je een simulatie kunt uitvoeren. Deze simulatie toont je de beste en goedkoopste aanbiedingen, zodat je ze gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je zien of de autoverzekering van je huidige verzekeraar duurder of goedkoper is dan een andere. De belangrijkste reden om over te stappen naar een andere autoverzekering is dus om geld te besparen.

Er zijn echter ook andere situaties waarin je zou kunnen overstappen. Bijvoorbeeld, je wilt je autoverzekering opzeggen na een ongeval, of de verzekeraar heeft besloten je niet langer te verzekeren, bijvoorbeeld na wanbetaling. Hieronder geven we een aantal veelvoorkomende situaties.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Wanneer overstappen autoverzekering?

Er zijn verschillende momenten waarop je kunt besluiten om over te stappen naar een andere autoverzekering. Hier is een kort overzicht:

Overstappen autoverzekering op eigen initiatief

Als je niet langer te veel wilt betalen voor je autoverzekering, kun je het beste vandaag nog overstappen naar een andere verzekeraar. In principe ben je vrij om op elk moment deze beslissing te nemen en daadwerkelijk over te stappen. Houd er echter rekening mee dat je altijd een opzegtermijn van 3 maanden moet respecteren. Je moet ook een opzegbrief naar de verzekeraar sturen om aan te geven dat je niet langer door hen verzekerd wilt zijn. Dit komt doordat alle autoverzekeringen automatisch elk jaar worden verlengd, zonder jouw instemming. Zorg ervoor dat je je brief op tijd verstuurt, want de postdatum is bepalend. Het is aan te raden om de brief aangetekend te versturen.

Wat als je je opzegbrief te laat verstuurt?

Het is jammer als je te laat bent of als je pas laat ontdekt dat een andere verzekeraar een betere autoverzekering aanbiedt. In deze gevallen is het toch het beste om nu al je opzegbrief naar je verzekeraar te sturen, zodat je het niet vergeet in de komende maanden. Het is namelijk niet verplicht om exact 3 maanden van tevoren je brief te sturen. Je kunt de brief zelfs 9 maanden van tevoren versturen als je dat wilt.

Aanvraag autoverzekering annuleren

Als je een autoverzekering hebt aangevraagd bij een nieuwe verzekeraar maar om welke reden dan ook niet meer met dit contract wilt doorgaan, heb je 14 dagen de tijd om het contract te annuleren. Deze dagen worden geteld vanaf het moment dat de verzekeraar je contract ontvangt. Je hebt dus 14 kalenderdagen om je opzegbrief te sturen. Let op: dit geldt alleen als je in die 14 dagen geen ongeval hebt gehad. Als je wel betrokken was bij een ongeval, is het niet meer mogelijk om je autoverzekering te annuleren.

Overstappen na auto-ongeval

Als je betrokken was bij een ongeval, heb je altijd de mogelijkheid om over te stappen naar een andere autoverzekering, ongeacht of je schuldig was aan het ongeval of niet. Let op: in dit geval moet je uiterlijk 1 maand na de betaling (of weigering tot betaling) van de schadevergoeding je opzegbrief naar de verzekeraar sturen.

Overstappen autoverzekering na verkoop auto

Als je zojuist je auto hebt verkocht, wil je natuurlijk niet langer een autoverzekering betalen voor dat voertuig. In dit geval laat je je verzekeraar zo snel mogelijk weten dat je je auto hebt verkocht en dat je het contract voor dat voertuig wilt beëindigen. Je verzekeraar zal uiterlijk 10 dagen na ontvangst van je brief of melding het contract opschorten. Het contract wordt vervolgens volledig beëindigd op de vervaldatum. Als je alleen van voertuig wisselt, is de situatie anders. In dat geval kun je niet overstappen naar een andere BA-verzekering voordat je huidige contract afloopt. Wat je wel kunt doen, is eventuele extra opties opzeggen (zoals een omniumverzekering, bestuurdersverzekering, enz.).

Veranderen van autoverzekering na verhoging prijzen

Vind je dat je verzekeraar het tarief te vaak verhoogt? Dan kun je ook besluiten om over te stappen naar een andere autoverzekering. In dit geval kun je gedurende 3 maanden na de datum van ontvangst (van het aangepaste tarief) je opzegbrief versturen. Let op: dit geldt niet als je zelf verantwoordelijk bent voor de tariefverhoging. Dit gebeurt wanneer de bonus-malus stijgt als gevolg van een ongeval waarbij je schuldig was, als gevolg van een aanpassing in het contract (bijv. het toevoegen van een bestuurder) of als gevolg van een ander voertuig of verandering van adres.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

De opzegbrief overstap autoverzekering

In bijna elke situatie moet je een opzegbrief schrijven om je verzekeraar te laten weten dat je je autoverzekering wilt beëindigen. Maar wat moet je precies in die brief vermelden? Hier is een overzicht van alle informatie die in de brief moet staan, zodat je zonder problemen kunt overstappen naar een andere autoverzekering:

  • Locatie en datum.
  • Je naam en adres.
  • Gegevens van de verzekeraar.
  • Onderwerp: Opzegging van autoverzekering.
  • In de brief zelf: Vermeld het type verzekering waar het over gaat, het contractnummer dat je op je polis vindt en de vervaldatum.
  • Je handtekening.

We hopen dat je na het lezen van onze praktische gids alle informatie hebt om snel, gemakkelijk en probleemloos over te stappen naar een andere autoverzekering. Als je nog meer vragen hebt over autoverzekeringen, bekijk dan onze andere praktische gidsen. Daar vind je zeker antwoorden op al je vragen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 35 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over contracten van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.