autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Wat is het bonus-malussysteem en hoe werkt het?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Bonus malus

Het bonus-malussysteem maakt deel uit van de autoverzekering en beloont bestuurders voor goed rijgedrag door de premie te laten dalen. Bestuurders die een ongeval veroorzaken betalen meer voor hun verzekeringspremie. In België werden verzekeringsmaatschappijen tot 2004 verplicht om hetzelfde bonus-malussysteem te gebruiken.

Bonus-malussysteem autoverzekering

Het bonus-malussysteem werd geïntroduceerd om goed rijgedrag te belonen met een lagere verzekeringspremie. Dit systeem was verplicht tot 2004, maar vandaag de dag hanteren vele verzekeraars nog steeds hetzelfde systeem. Er zijn ook een aantal verzekeraars die het bonus-malussysteem hebben aangepast. Het is daarom niet gemakkelijk om de verschillende systemen te vergelijken, zelfs als alle verschillende systemen trouw blijven aan het oorspronkelijke idee.

Wat is bonus-malus?

In de vroege jaren 1970 ontstond het gebruik van bonus-malus. Op basis van een puntensysteem is het de bedoeling dat goede bestuurders beloond worden en “slechte” bestuurders bestraft. In de praktijk werkt het als volgt: als u een jaar gereden heeft en u heeft geen ongevallen veroorzaakt, dan zal u een niveau lager gaan op de bonus-malus ladder. Door een niveau lager te gaan, zal u minder premie moeten betalen. Omgekeerd geldt het volgende: als u een ongeluk veroorzaakt heeft, dan gaat u een niveau hoger op de bonus-malus ladder.

Bent u betrokken bij een auto-ongeval met gedeelde schuld (50/50)? Uw verzekeraar moet de andere partij gedeeltelijk vergoeden omdat u medeverantwoordelijk bent. Om die reden kan hij u het niveau van uw bonus-malus verhogen.

Veranderingen in het niveau van de bonus-malus zijn natuurlijk belangrijk omdat dat niveau direct gelinkt is aan het bedrag van uw premie. Wanneer u pas begint te rijden, landt u bij de meeste verzekeringsmaatschappijen op niveau 11 op de bonus-malusschaal. Als u de auto gebruikt voor professioneel gebruik begint u bij 14. Elk jaar daalt u automatisch een niveau. Als u een ongeluk veroorzaakt, gaat u wel vijf niveaus omhoog.

Voorbeeld bonus-malus autoverzekering

In 2017 zit u op niveau 4 op de bonus-malusschaal. In dit jaar bent u wel al de oorzaak geweest van een ongeluk. Op de jaarlijkse vervaldag van uw autoverzekering, daalt uw bonus-malus automatisch met één niveau, maar verhoogt het tevens met vijf niveau aangezien u de oorzaak was van het ongeval.

Uw nieuwe niveau zal zijn: 4-1 + 5 = 8. De relatie met uw verzekeringspremie? Hoe lager het niveau van uw bonus-malus, hoe lager de premie. U kunt uw kosten tot maximaal 50% verlagen. Als u op een hoog niveau zit, zal u bijna het dubbele van de basispremie moeten betalen.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Verschillende berekeningen bonus-malussysteem

Vandaag gebruikt zowat elke verzekeringsmaatschappij zijn eigen criteria en schalen voor het bonus-malussysteem en om de premie voor de autoverzekering te bepalen. Hoewel het daarom ingewikkeld kan zijn, blijft het van essentieel belang om de aanbiedingen van de verzekeraars te vergelijken voordat u een keuze maakt. In het algemeen, worden de volgende factoren in acht genomen om het niveau van de bonus-malus te bepalen:

  • Het aantal jaren dat u in het bezit bent van een rijbewijs: een ervaren bestuurder zal op een lager niveau starten dan een jonge bestuurder.
  • Het aantal ongevallen waarbij u betrokken bent geweest in de afgelopen jaren: een persoon die X aantal jaren geen ongeval heeft veroorzaakt, zal worden beloond met een lagere premie.
  • Of het voertuig voor persoonlijke of professionele doeleinden gebruikt wordt.

Als men alle schalen bekijkt, gaan ze van 0 tot 18, van -2 tot 22 of van -4 tot 22. Om het bedrag te kennen dat gelinkt is aan de verschillende niveaus van de bonus-malus moet u de voorwaarden van het contract van de autoverzekering nalezen.

Maak tevens gebruik van die gelegenheid om na te gaan hoeveel niveaus u stijgt als u een ongeval veroorzaakt heeft. Wist u dat? Sommige bedrijven bieden voordelen aan bestuurders die het niveau van de bonus-malus zo laag mogelijk houden.

Op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Bonus-malus bij verandering van verzekeraar

Stel: u heeft een betere verzekering gevonden bij een andere verzekeraar. U zou nu dus uw autoverzekering willen beëindigen en een nieuw contract willen tekenen bij een andere verzekeraar. Hoewel dit initiatief valt toe te juichen, raden wij aan om de tijd te nemen om uw toekomstige kosten te evalueren.

Deze nieuwe verzekeraar biedt misschien lagere verzekeringspremies aan, maar het kan goed zijn dat u heel wat niveaus omhoog gaat als u een ongeval veroorzaakt. Lees dus zeker alle kleine lettertjes van het contract als u wilt veranderen van autoverzekering.

Opgelet: u moet het proces voor het veranderen van verzekeraar minstens vier maanden voor de vervaldatum van uw huidige contract starten. Begin er dus op tijd aan.

Effect bonus-malus

En wat met de bonus-malus? In de meeste gevallen zal de nieuwe verzekeraar uw bonus-malus overnemen. De verzekeraar kan echter ook beslissen om uw niveau opnieuw te berekenen op basis van de ongevallen die u veroorzaakt heeft of waarbij u betrokken was.

Die informatie wordt vermeld in het schadeattest, een document dat elk schadegeval bevat dat gedurende de gedekte periode is voorgevallen, met een maximum van 5 jaar. U kunt dit document van uw huidige verzekeraar krijgen of raadplegen via de website van car@ttest door middel van een kaartlezer, uw identiteitskaart en uw PIN-code.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 58 stemmen vond de informatie nuttig.
KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.