autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Waarborg brand: interessante dekking voor autoverzekering?

Geactualiseerd op
minuten lezen
autoverzekering brand

U heeft het recht om zich af te vragen of een brandverzekering voor uw auto noodzakelijk is. Op papier lijkt de waarborg brand een interessante waarborg, maar is dat ook zo in werkelijkheid? Op deze pagina vind je alle informatie over de waarborg brand voor uw autoverzekering.

Wat dekt de waarborg brand?

Net zoals de garanties diefstal en glasbreuk is de waarborg brand voor een auto opgenomen in de mini-omnium en full-omnium. De waarborg brand is niet opgenomen in de BA-verzekering. U kunt er wel voor kiezen om deze waarborg als optie te nemen bovenop de BA-verzekering. Met deze garantie wordt u door de verzekeraar gecompenseerd in geval van schade aan uw voertuig na een brand.

Bij sommige verzekeraars bent u ook verzekerd als de brand een gevolg is van een blikseminslag, kortsluiting in het elektrisch systeem van het voertuig of een explosie.

Uitzonderingen dekking waarborg brand autoverzekering

Let op: de explosie mag niet het gevolg zijn van explosieve stoffen of ontvlambare voorwerpen die in het verzekerde voertuig lagen. Er bestaat wel een uitzondering voor producten voor thuisgebruik, dit wil zeggen producten zonder commerciële doeleinden.

Maar er zijn nog meer uitzonderingen. Zo kunt u geen aanspraak maken op een compensatie van de verzekeraar als de schade opzettelijk veroorzaakt werd of indien aangetoond kan worden dat de staat van het voertuig een invloed had op het incident dat tot de brand heeft geleid.

Daarnaast komt de verzekeraar ook niet tussenbeide als de brand uitbrak na een diefstal of een natuurramp. In die gevallen is het de waarborg diefstal en de waarborg natuurkrachten die de schade zal vergoeden. Op voorwaarde dat u over deze waarborgen beschikt uiteraard. Bovendien worden uw persoonlijke bezittingen, zoals bagage, kleding en GPS, niet gecompenseerd.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Wat als u geen waarborg brand heeft?

Ook als u geen brandverzekering heeft, bent u verplicht om de schade te melden aan uw verzekeraar. Vervolgens zult u instructies ontvangen van de verzekeraar voor verdere stappen. Als u de waarborg juridische bescherming heeft afgesloten, kan het mogelijk zijn om juridische ondersteuning te ontvangen.

Wordt uw auto perte totale verklaard? Dan is het noodzakelijk dat u uw autoverzekering opzegt.

Niet tevreden met uw autoverzekering? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Schadevergoeding waarborg brand autoverzekering

In het algemeen zal u worden gecompenseerd voor de beschadiging of vernieling van uw auto, alsook voor de kosten van de reddingsoperaties en het blussen van de brand. Het bedrag dat u ontvangt, hangt af van de ernst van de situatie.

In het geval van een perte totale zal de verzekeraar normaal gesproken de waarde van het voertuig (van voor de ramp) terugbetalen. Het toegekende bedrag is afhankelijk van de leeftijd en het model van de auto en wordt vooraf bepaald. U vindt de waarde terug in het contract van uw autoverzekering.

Als de auto ondanks de opgelopen schade hersteld kan worden, worden de herstelwerken terugbetaald door de verzekeraar. Opgelet: de verzekeraar zal u in principe vragen om een franchise te betalen. De hoogte van dit bedrag wordt ook vooraf bepaald en is opgenomen in de voorwaarden van de autoverzekering.

Meer weten over de schadevergoedingen? Bekijk onze pagina over schadevergoedingen autoverzekering.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Schadevergoeding autobrand aanvragen

Als u vermoedt dat uw voertuig in brand werd gestoken, bent u verplicht om binnen de 24 uur een klacht in te dienen bij de politie. Daarna heeft u 8 dagen de tijd om het incident te melden aan uw verzekeraar. Ook als de brand geen gevolg was van een criminele actie maar van een auto-ongeluk krijgt u 8 dagen om de schade te melden.

Als u contact opneemt met de verzekeraar zijn er een aantal documenten en relevante informatie die u bij de hand moet hebben. Allereerst moet u aan de verzekeraar vertellen hoe de brand veroorzaakt werd en in hoeverre de auto beschadigd is. Denk er dus aan om foto’s te nemen van de auto zodat u de schade aan de auto kunt bewijzen. Daarna laat u uw gegevens achter, zoals uw naam, e-mail, adres en contactgegevens van eventuele getuigen en betrokken partijen.

Eenmaal bewust van de situatie zal de verzekeraar een dossier openen en een expert ter plaatse sturen. Het is de verantwoordelijkheid van die expert om de oorzaken van de ramp te bepalen (indien ongekend) en de hoogte van de schade te bepalen. Weet dat u een tweede expert kan oproepen indien u het niet eens bent met het bedrag dat de eerste expert voorstelt. Die tweede expert zal u echter wel zelf moeten betalen, tenzij u juridische bescherming geniet.

Merk op dat er ook een derde deskundige kan worden aangesteld als de mening van de tweede verworpen wordt door de verzekeraar. Die kosten worden gelijk verdeeld tussen u en de verzekeraar. Hoe dan ook, u zal niet meteen gecompenseerd worden.

U moet wachten tot alle formaliteiten en documenten in orde zijn alvorens u een schadevergoeding ontvangt. Wat betreft de mogelijke herstelling: u zult uw auto kunnen laten repareren bij de garage waarmee uw verzekeraar samenwerkt. Als u uw eigen garage verkiest, zult u hoogstwaarschijnlijk extra moeten betalen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 55 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over waarborg van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.