autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Is de waarborg juridische bescherming nuttig of niet?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Juridische bescherming

Als u een autoverzekering aanschaft, moet u beslissen welke waarborgen u wilt. Een van die waarborgen is de waarborg juridische bescherming, ook wel rechtsbijstandverzekering genoemd. Deze waarborg is nuttig in geval van een conflict met derden, maar het zal enkel ingrijpen onder bepaalde voorwaarden. Op deze pagina vind je alle informatie over de waarborg juridische bescherming.

Rechtsbijstandsverzekering auto: wat is het?

De waarborg juridische bescherming kan toegevoegd worden aan de BA-verzekering, mini-omnium of full-omnium. Zoals de naam al doet vermoeden, biedt deze waarborg juridische bijstand aan. De rechtsbijstandverzekering laat u in de eerste plaats weten wat uw rechten zijn en helpt u om ze af te dwingen indien nodig. Of u nu verantwoordelijk bent voor een ongeval of niet, de rechtsbijstandverzekering zal uw rechten beschermen en helpen verdedigen.

Normaal gezien neemt uw verzekeraar contact op met de verzekeraar van de betrokken partij. Samen bepalen ze wie verantwoordelijk was voor het ongeval, bekijken ze de schade en stellen ze de hoogte van het bedrag van de compensatie vast.

Steun waarborg juridische bijstand conflict verzekeraar

Bent u het niet eens met de beslissing van de verzekeraar? In dat geval kunnen er gerechtelijke procedures opgestart worden. Als u beschikt over een waarborg juridische bescherming hoeft u zich geen zorgen te maken. De rechtsbijstandverzekering voorziet u van de nodige juridische hulp en de daaruit voortvloeiende kosten.

Opgelet: als de verzekeraar het geschil niet voor de rechter wil brengen, zult u zelf een advocaat moeten aanstellen. Vervolgens zijn er twee mogelijke situaties:

  1. Uw advocaat steunt uw positie, u gaat naar de rechtbank en u kan rekenen op de steun van de waarborg
  2. De geraadpleegde advocaat is het eens met uw verzekeraar. In dit geval moet u zelf de kosten betalen. Bent u het niet eens met de advocaat en de verzekeraar en wilt u nog steeds juridische actie ondernemen? Dat is mogelijk, maar u zal niet gecompenseerd worden voor de kosten die gepaard gaan met het proces.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Wanneer juridische steun autoverzekering ontvangen?

De waarborg juridische bescherming is van bijzonder belang wanneer de verantwoordelijkheid van het ongeval vastgesteld moet worden. Als de omstandigheden van het ongeval duidelijk zijn, zullen de verzekeraars niet lang twijfelen. Als het echter niet meteen duidelijk is wie in fout was en het ongeval veroorzaakte, wordt het sluiten van een overeenkomst moeilijker. In deze situatie wordt er beroep gedaan op de rechtsbijstandverzekering zodat de verzekeringsmaatschappij de verantwoordelijkheid van het ongeval via een juridische weg kan vaststellen.

De waarborg juridische bescherming komt van pas in de volgende vier situaties:

  1. U heeft een fout begaan die geleid heeft materiële schade en / of letsels. Het komt tot een proces. De waarborg juridische bescherming zal uw verdediging op zich nemen.
  2. U bent het slachtoffer van een ongeval, maar de betrokken partij betwist de verantwoordelijkheid: u kunt rekenen op de juridische bescherming om u te verdedigen en de uitkering te krijgen waar u recht op heeft.
  3. U wordt geconfronteerd met een contractueel geschil met een vakman: of het nu gaat om een garagist, de fabrikant van uw auto of een hersteller, uw verzekeraar zal proberen om het geschil op te lossen.
  4. U moet een administratief geschil oplossen: u zult bijvoorbeeld worden beschermd in geval van onenigheid met de autoriteiten over de technische controle van de auto, de registratiebelasting of het rijverbod.

En er is nog meer goed nieuws. In de meeste gevallen zal ook uw familie worden gedekt als eigenaar, houder, gemachtigde bestuurder of passagier van het voertuig. Onder ‘familie’ verstaat men uw echtgenoot (e) en elke andere persoon die in uw huis woont. De condities van de verzekering zijn afhankelijk van de verzekeraar dus controleer steeds de voorwaarden van het contract alvorens u tekent.

Opgelet: de rechtsbescherming betaalt niet de kosten van de schade die u zelf heeft veroorzaakt. Dat is de rol van andere verzekeringscontracten. Als u verantwoordelijk was voor het ongeval, worden uw medische kosten bijvoorbeeld enkel terugbetaald als u een bestuurdersverzekering heeft.

Nieuwe autoverzekering afsluiten? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Wanneer helpt de rechtsbijstandverzekering niet?

In sommige situaties kunt u geen beroep doen op uw waarborg juridische bescherming. Deze situaties worden met naam genoemd in de clausules van uw verzekeringscontract. Zorg ervoor dat u deze clausules zorgvuldig doorneemt zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. In het algemeen zal de rechtsbijstand niet tussenkomen wanneer:

  • U het ongeval opzettelijk veroorzaakte
  • De schade werd veroorzaakt door een natuurramp (aardbeving, overstroming, enz.), tenzij de schuld van een derde partij wordt erkend
  • U een rechtsbijstandverzekering afsloot na het ongeval
  • U onjuiste of onvolledige informatie gaf over het ongeval

Bovendien wordt de betaling van boetes en de kosten van een ademtest of een bloedtest eveneens uitgesloten. Wist u dat? De waarborg juridische bescherming mengt zich niet in een geschil tussen u en uw verzekeraar, behalve in het geval van verschil van mening over wat te doen om de claim op te lossen.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Beperkingen juridische bescherming autoverzekering

Met de juridische bescherming, in aanvulling op de toegang tot juridische en administratieve bijstand, bent u financieel gerust. Uw verzekeraar dekt immers de kosten die voortvloeien uit het beheer van uw zaak, het onderzoek, verplaatsing in geval van een buitenlandse procedure en de vergoedingen van advocaten en experts.

Althans, in theorie. Alle verzekeringen hebben immers grenzen of beperkingen. Zo wordt er meestal een plafond ingesteld. Als de kosten dat plafond overschrijden, zal u de rest van de kosten zelf moeten betalen. Bij het kiezen van het juiste contract is het dus belangrijk dat u dit plafond in de gaten houdt. Controleer ook in welke landen de bescherming wordt verleend. De waarborg is geldig in België en bij de meeste verzekeraars is deze dekking ook geldig in het buitenland.

Waarborg rechtsbijstand: basisformule of all-in?

De waarborg juridische auto is een aanvulling op uw autoverzekering. Dit betekent dat het alleen van toepassing is op geschillen met betrekking tot uw voertuig. Voor alle andere gevallen waar conflicten kunnen ontstaan, moet u een aparte rechtsbijstandverzekering aanschaffen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een rechtsbijstandverzekering die gelinkt is aan uw huis of familie.

Als u dat niet wilt, kunt u kiezen voor een uitgebreide formule. Met deze formule worden uw belangen in bijna alle situaties beschermd waar conflicten kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan conflicten die ontstaan als gevolg van de erfenisregeling. Opgelet: het combineren van verschillende juridische verzekeringen in één contract kost uiteraard meer dan een aparte overeenkomst.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 64 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over waarborg van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.