autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Bijstandsverzekering auto: alle informatie en tips

Geactualiseerd op
minuten lezen
Bijstandsverzekering auto

Er zijn momenten waarop alle hulp welkom is. Met een bijstandsverzekering kun je gebruikmaken van financiële en logistieke steun van binnen je autoverzekering. Dit type waarborg kan grote hulp bieden bij een ongeval of pech.

Wat is een bijstandsverzekering?

De bijstandsverzekering is een extra dekking die u als u optie kunt nemen op uw autoverzekering. Of u nu een BA-verzekering of een (mini)omnium heeft, maakt niet uit. Het is steeds mogelijk om extra te betalen zodat u kunt genieten van de voordelen van de bijstandsverzekering. Wat houdt de bijstandsverzekering in? Het is moeilijk om u precies te zeggen van welke voordelen u geniet omdat ze sterk variëren afhankelijk van de gekozen verzekeraar. Maar in principe gaat het steeds om logistieke en financiële steun van de verzekeringsmaatschappij in geval van pech of een auto-ongeluk.

Deze bijstand is niet gratis! Ondersteunende diensten die 24 uur op 24 uur, 7 dagen 7 beschikbaar zijn, hebben een prijs. Die prijs zal inbegrepen worden in de premie van uw autoverzekering en zal onder meer bepaald worden op basis van het aantal mensen dat beschermd moet worden. U kunt bijvoorbeeld kiezen om enkel de bestuurder te beschermen of de dekking uit te breiden naar het hele gezin. Met gezin of familie bedoelen de verzekeraars over het algemeen de partner, ongehuwde kinderen en andere familieleden die onder hetzelfde dak wonen.

Waarschuwing: de bijstandsverzekering van de verzekeringsmaatschappijen bieden mogelijk dezelfde voordelen als de bijstand die verleent wordt door de fabrikanten van de auto. Bijstand wordt immers vaak aangeboden bij de aankoop van een voertuig. Zorg er dus voor dat u geen dubbele verzekering neemt.

Verschillende dekkingen bijstandsverzekering

Als onderdeel van de bijstandsverzekering bieden verzekeringsmaatschappijen hulp aan bij het slepen van het voertuig in geval van pech of een ongeval. Naast het feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw auto, worden met dit soort bijstand aanzienlijke kosten vermeden. Takeldiensten zijn immers vrij om hun prijzen vast te stellen omdat België deel uitmaakt van de EU en de markt geliberaliseerd is. Dit betekent dat als u geen steun ontvangt van de verzekeraar u zich aan een flinke factuur kunt verwachten. Het zou zelfs gaan om een verdubbeling van de prijs voor precies dezelfde procedure. Bovendien is de prijs ook afhankelijk van de afstand tussen uw auto en de garage, alsook het tijdstip waarop u gebruik maakt van hun diensten. ‘s Nacht, in het weekend of tijdens de vakantie kan de prijs ook met zo’n 50% stijgen.

U begrijpt dus dat de bijstandsverzekering een interessante optie is die het overwegen waard is. Logisch gezien omvat de bijstandsverzekering ook vaak het vervoer van de inzittenden van het voertuig zodat zij thuis, op het werk of op een plaats kunnen geraken. Zo kunt u dankzij de bijstandsverzekering een taxi bellen of een treinkaartje kopen. Veel verzekeraars zullen ook bijstand verlenen in het buitenland. De auto wordt versleept naar een garage en de kosten van huisvesting en repatriëring neemt de verzekeraar voor zich. Dit is uiteraard zeer handig wanneer u op vakantie gaat.

Tot slot verlenen sommige verzekeraars ook een vervangend voertuig in geval van pech of een ongeval, of u zich nu in België of in een ander land bevindt. Vergis u niet: de herstelkosten zijn niet inbegrepen in de bijstandsverzekering. De kosten van de geleverde arbeid en eventuele auto-onderdelen die vervangen of hersteld moeten worden, zijn afhankelijk van de algemene voorwaarden van uw autoverzekering. De verzekeraar zal het bedrag van de vergoeding bepalen op basis van uw verzekering en de omstandigheden van het incident. U zult mogelijk een vrijstelling (franchise) moeten betalen.

Er is veel variatie wat betreft de dekking, die afhankelijk is van de gekozen verzekeraar. Zo bestaan er basic formules, die bijvoorbeeld nuttig zijn in het geval van een lekke band, en meer uitgebreide verzekeringen. De uitgebreide verzekering voorziet ook in de algemene bijstand in geval (poging tot) diefstal en brand. Zowel uw auto, evenals uw huis en de inwonenden worden beschermd. U kunt dus ook een beroep doen op de diensten van de verzekering voor mogelijke medische en ziekenhuiskosten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer uw auto beschadigd wordt door een overstroming. Verwacht echter niet te veel als u uw auto niet kunt gebruiken als gevolg van hevige sneeuwval. Deze situatie wordt immers niet gezien als een panne of een ongeval.

Dienstverlening bij verzekering bijstand auto

Als u aan de kant van de weg gestopt bent voor x reden of hulp nodig hebt, belt u eerst de verzekeringsmaatschappij. Om paniek te voorkomen, slaat u dit nummer op te slaan op in uw gsm of bewaart u het in uw auto. De verzekeraar regelt daarna alles, van het papierwerk tot het op weg sturen van de takeldienst. Als u in panne bent gevallen en het probleem makkelijk op te lossen is, kan de auto aan de kant van de weg hersteld worden. De verzekeringsmaatschappij betaalt direct en zal u later vragen om de franchise te betalen. Als het probleem niet meteen opgelost kan worden, wordt uw voertuig naar de garage gesleept.

Let op voor de franchise van je autoverzekering

Niet alle bijstandsverzekeringen zijn gelijk. Sommige zijn minder interessant, waardoor het niet de moeite is om extra te betalen. Daarnaast moet u steeds goed de voorwaarden lezen zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan zoals bijvoorbeeld een hoge franchise. De meeste verzekeringsmaatschappijen bepalen de franchise afhankelijk van het aantal kilometers dat afgelegd wordt. Dit heeft een belangrijk gevolg: als de afstand tussen de plaats van uw panne en uw huis te klein is, zult u niet kunnen profiteren van de bijstandsverzekering.

Dit is uiteraard vervelend als u dicht bij huis in panne valt. Om deze situatie te vermijden, moet u kiezen voor een franchise vanaf 0 km. Zo bent u ook in uw directe omgeving beschermd. Het is aan u om te bepalen of u dit soort dekking nodig heeft. Daarnaast moet u steeds goed de voorwaarden lezen zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Is de verzekering geldig in het buitenland of enkel in België? Zijn er bepaalde herstelwerken (bv. lekke band) die inbegrepen zijn? In welke situaties kan bijstand geweigerd worden (bv. als de auto slecht onderhouden werd)?

Wist u dat? Sommige diensten die opgenomen zijn in de bijstandsverzekering van de uw auto zijn vergelijkbaar met die van een reisbijstand. Zorg er dus voor dat u niet twee keer betaalt voor dezelfde diensten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 62 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over waarborg van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.