autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Waarborg glasbreuk: essentieel voor uw autoverzekering?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Glasbreuk

Als u een autoverzekering wilt afsluiten, is het vaak moeilijk om te kiezen tussen de verschillende waarborgen die voorgesteld worden. Een van de meest populaire is de waarborg glasbreuk, maar is deze waarborg uw geld waard? Om dat te weten te komen, leggen we de werking van deze waarborg uit.

Dekking waarborg glasbreuk autoverzekering

Een waarborg glasbreuk, ook wel "garantie”, heeft als doel om de kosten voor de reparatie of vervanging van één van de autoruiten te dekken. De term "glas" betekent in ruime zin de voorruit, achterruit en zijruiten.

Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en van het contract dat u tekent, kunnen spiegels, lampen en glazen dak ook inbegrepen zijn. Als dit voor u niet het geval is, kunt u altijd contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij en kunt u bespreken of u een uitbreiding van de garantie in ruil voor een vergoeding kan krijgen.

Het hangt allemaal af van uw wensen, maar wat ze ook zijn, het is belangrijk om altijd zorgvuldig, de kleine lettertjes en de voorwaarden van uw contract te lezen. Zo weet u precies tegen welke risico's u beschermd bent.

Waarborg glasbreuk: veelgebruikte dekking

In de praktijk wordt de waarborg glasbreuk vaak gebruikt. Dit komt doordat (vooral) de voorruit snel beschadigd raakt, bijvoorbeeld bij een ongeval of door een steentje dat opvliegt. Afhankelijk van de opgelopen schade kan de rekening van het herstel van de ruit hoog oplopen. Als uw voorruit volledig vervangen moet worden, zal u dit tussen de 350 en 650 euro kosten. Het is duidelijk dat in zo’n situatie de waarborg glasbreuk interessant kan zijn.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Hoe werkt de waarborg glasbreuk?

Als een van uw ruiten beschadigd is, zult u contact moeten opnemen met een service center dat door uw verzekeringsmaatschappij goedgekeurd werd. Het is belangrijk dat u het herstel laat uitvoeren door een van de partners van uw verzekeraar. Als u dat niet doet, wordt u mogelijk niet volledig (of helemaal niet) gecompenseerd.

Juich echter niet te snel bij het idee van gratis herstel: sommige verzekeraars zullen een franchise vragen zoals dat het geval is bij de waarborg brand en diefstal. In dat geval zult u zelf een deel van de kosten moeten dragen. Om hieraan te ontsnappen, zit er niets anders op dan de verzekeraars en de verschillende contracten met elkaar te vergelijken. De waarborg glasbreuk verschilt immers van verzekeraar tot verzekeraar. Merk echter op dat geen franchise een hogere premie kan betekenen.

Situaties niet gedekt door waarborg glasbreuk

De garantie glasbreuk is van kracht in specifieke omstandigheden. In principe bent u steeds beschermd wanneer uw autoruiten beschadigd werden, maar er zijn ook uitzonderingen. U kunt niet vertrouwen op de waarborg glasbreuk wanneer de schade te wijten is aan vandalisme of (poging tot) diefstal. In dergelijke gevallen is het de waarborg diefstal die zal overnemen.

Denkt u dat er in de praktijk niets verandert? Toch wel! De franchise, het bedrag dat u zelf betaalt, ligt vaak hoger bij dit soort waarborgen dan voor de waarborg glasbreuk. Als u contact opneemt met uw verzekeraar, moet u dus precies vertellen hoe uw ruit beschadigd raakte zodat hij u zeker geen extra kosten aanrekent.

Bovendien is het mogelijk dat de verzekeraar enkel een franchise vraagt voor bepaalde delen van de auto. Bijvoorbeeld wel voor de voorruit, maar niet voor de zijruiten. Lees steeds goed de voorwaarden van de verzekering.

Op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Autoverzekeringen vergelijken doet u met KillMyBill.

Autoverzekeringen met waarborg glasbreuk inbegrepen

De waarborg glasbreuk is niet opgenomen in een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar is wel een optie. Dit wil zeggen dat u de waarborg glasbreuk bovenop de BA-verzekering kan nemen als aanvullende autoverzekering.

De waarborg glasbreuk is wel automatisch opgenomen in de mini-omnium en de full-omnium autoverzekering. De verzekeringen omvatten ook de waarborg brand, waarborg diefstal en waarborg natuurkrachten. Aanvullend kun je ook een verzekering afsluiten voor juridische bescherming.

Het verschil tussen een mini-omnium en full-omnium? De full-omnium dekt ook uw eigen schade (na een ongeval) en vandalisme. Hoewel het waar is dat de dekking die u krijgt wel kan variëren tussen bedrijven, is de waarborg glasbreuk in de meeste gevallen aanwezig. De reden is simpel: glasbreuk wordt geassocieerd met vrij minimale schade die de verzekeraar niet te veel geld zal kosten. Het vervangen van een raam kost hem inderdaad veel minder dan bijvoorbeeld het betalen van de waarde van uw gestolen auto.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Schadevergoeding glasbreuk auto ontvangen

Het melden van eender welke schade moet u steeds zo snel mogelijk doen, in principe binnen de 5 werkdagen. U kunt op twee manieren compensatie verkrijgen:

  1. door contact op te nemen met uw verzekeraar via de telefoon, via de mobiele app of door het invullen van een online schadeformulier
  2. door rechtstreeks contact op te nemen met een partner (Carglass, Touring glas, enz.) van de verzekeringsmaatschappij. Deze partner zal de schade evalueren en herstellen. Vervolgens stuurt hij de rekening op naar de verzekeringsmaatschappij. Op deze manier vermijdt u de administratieve formaliteit.

Lees steeds het contract van uw autoverzekering om te weten welke methode uw verzekeraar verkiest.

Waarborg glasbreuk geen effect op bonus-malus Het gebruik van de waarborg glasbreuk heeft geen effect op uw bonus-malus. U bent immers zelf niet verantwoordelijk voor de schade. De verzekeraar kan echter wel beslissen om uw premie te verhogen bij verlenging van uw contract.

Meer weten over het aanvragen van een schadevergoeding? Bekijk ons artikel over schadevergoeding auto aanvragen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 55 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over waarborg van autoverzekeringen:

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.