autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Rijden zonder autoverzekering: wat zijn de gevolgen?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Onverzekerd rijden

Op de weg rijden zonder een autoverzekering is roekeloos en onwettelijk. U speelt dus niet alleen met uw eigen veiligheid maar als u betrapt wordt, zal u ook een aanzienlijke boete moeten betalen en krijgt u mogelijk een celstraf. Als u dacht zo geld uit te sparen, zoekt u dus maar beter naar een andere oplossing.

Het principe van de verplichte autoverzekering

In België is het verplicht om een autoverzekering te nemen als u op de openbare weg wilt rijden. Deze verplichting is vastgelegd in de wetgeving betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen.

Als u een autoverzekering heeft, kunt u een beroep doen op de service van uw verzekeringsmaatschappij die medische kosten en / of schade aan het voertuig op zich zullen nemen. Belangrijk om weten is dat uw passagiers altijd beschermd zijn, maar u zelf niet. Daar heeft u immers een aparte bestuurdersverzekering voor nodig.

Welk soort schade en in hoeverre die schade wordt terugbetaald, is afhankelijk van het type autoverzekeringscontract (full-omnium, mini-omnium, extra waarborgen) dat u tekent. De burgerlijke aansprakelijkheid, ook wel BA-verzekering, is verplicht in België. Die verzekering zal uw medepassagiers en een mogelijk derde partij (indien u het ongeval veroorzaakte) beschermen. Ook uw voertuig is verzekerd bij een ongeval.

Zoals gezegd heeft u voor meer bescherming (van uzelf, van de auto, bij brand, diefstal, ... ) een extra verzekering of waarborg nodig. Het is dus belangrijk om op voorhand te beslissen welke dekking u graag wilt. Op basis daarvan kunt u op zoek gaan naar de beste autoverzekering. Wij raden u aan om de verschillende autoverzekeringen van alle verzekeraars met elkaar te vergelijken voor de beste condities en prijzen.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Belang van een autoverzekering

We zullen de eerste zijn om het toe te geven: de premie van de autoverzekering, die u elk jaar moet betalen, is geen klein bedrag. Dit is zeker het geval voor jonge bestuurders, die een groter risico voor de verzekeraar en dus meer moeten betalen. Het is dus verleidelijk om geen autoverzekering te nemen, maar wat zijn de gevolgen van die beslissing?

Volgens de cijfers van het Gemeenschappelijk Waarborgfonds gebeuren er elk jaar zo’n 7.000 tot 8.000 ongevallen waarbij auto’s zonder verzekering betrokken zijn. Dit cijfer is aan het dalen, maar dat is exclusief het toenemende aantal hit-and-runs. De situatie blijft dus zorgwekkend. Uiteraard zijn de bestuurders van de auto’s zonder verzekering het grootste slachtoffer. Zeker wanneer zij betrokken zijn bij een ongeval dat zij zelf veroorzaakten.

Voordelige autoverzekering vinden? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

Gevolgen rijden zonder autoverzekering

Als u zonder (geldige) groene kaart rondrijdt, loopt u een groot risico. Elke politieagent kan bij een controle uw voertuig en registratie merkteken in beslag nemen. Chauffeurs en passagiers zullen daarna een andere manier moeten vinden om thuis te geraken. Een kopie van het proces-verbaal wordt opgestuurd naar de eigenaar van de auto. Als deze kan bevestigen dat de auto wel verzekerd was op het moment van de controle (maar de groene kaart was bv. niet langer geldig of lag niet in de auto), dan zullen er geen sancties volgen.

In alle andere gevallen wordt het voertuig in beslag genomen totdat de bestuurder een verzekering neemt en de kosten voor het proces-verbaal en de inbeslagname van het voertuig betaald worden. Als de politie een stilstaand of geparkeerd voertuig ontdekt zonder geldige verzekering zal het voertuig vastgezet worden.

Met betrekking tot sancties kan de rechtbank zowel de eigenaar als de bestuurder van een voertuig straffen. Het kan gaan om een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en / of een boete van 600 tot 6.000 euro.

Enkel straf bij bewust onverzekerd rijden Op grond van artikel 22 van de wet van 21 november 1989, kan de bestuurder, i.e. de persoon die met de auto rijdt maar niet de eigenaar is van het voertuig, enkel bestraft worden als hij of zij zich bewust was van het ontbreken van een verzekering. Daarnaast kan ook het rijbewijs ingetrokken worden voor een periode van acht dagen tot vijf jaar.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Boete onverzekerd rijden

Het betalen van een zware boete betalen is niet het enige financiële risico waarmee u geconfronteerd kan worden. Als u met een niet-verzekerde auto betrokken raakt bij een ongeval, kunnen de kosten als gevolg van het ongeval niet gecompenseerd worden door een verzekeraar.

U zal dus zelf moeten opdraaien voor de kosten. Zeker wanneer u het ongeval zelf veroorzaakt en dus verantwoordelijk bent voor de schade en / of medische kosten van de derde partij, is deze situatie een ware nachtmerrie.

Bent u het slachtoffer van een ongeval waar een niet-verzekerde auto bij betrokken was? Bent u bang dat u schade niet terugbetaald zal worden? Geen zorgen. In België is het Gemeenschappelijk Waarborgfonds opgericht om die schade en / of medische kosten te compenseren indien de bestuurder in kwestie hier (niet meteen) toe in staat is.

Dit Fonds wordt gefinancierd door de verzekeraars, die het geld uit de premies halen die alle Belgische bestuurders betalen. U betaalt dus zelf mee aan het Fonds.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 59 stemmen vond de informatie nuttig.
KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.