energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

The parameter Energy_NL_general_PHONE is not valid. Make sure to enter the exact machine_name of the block.

Energieprijzen in Europa per land

Geactualiseerd op
minuten lezen
energieprijzen europa

De energieprijs in Europa kan per land sterk verschillen. Deze prijsverschillen worden veroorzaakt door een verschil in beschikbare energiebronnen, de specifieke belastingen en heffingen die over energie worden geheven en de marktstructuur in een land. Dit artikel biedt een overzicht van de prijzen voor gas en elektriciteit in verschillende Europese landen.

Actuele gasprijzen in Europa

De gasprijzen in Europa zijn hoger dan in andere delen van de wereld. Dit komt deels door de gevoeligheid van de Europese gasmarkt voor geopolitieke ontwikkelingen en het exportbeleid van leverende landen. Tevens is er een aanzienlijke vraag naar gas in Europa, wat leidt tot hogere prijzen wanneer de vraag groter is dan het aanbod.

Tot slot draagt de strenge milieuwetgeving en de heffing van belastingen in Europa, bedoeld om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, bij aan de stijging van de internationale gasprijs.

In de volgende grafiek wordt de huidige gasprijs in Europa per land in vergelijking met de wereldwijde prijzen weergegeven.

Alhoewel in de recente jaren de gasprijs in Europa veel heeft geschommeld vanwege politieke gebeurtenissen, is de verwachting momenteel dat de prijs stabieler zal blijven.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Actuele elektriciteitsprijzen in Europa

In meerdere Europese landen speelt aardgas een belangrijke rol in de productie van elektriciteit. Dit heeft tot gevolg dat er vaak een directe correlatie is tussen de prijs van elektriciteit en die van aardgas. Wanneer de gasprijzen stijgen, leidt dit tot hogere kosten voor de productie van elektriciteit, wat op zijn beurt weer gereflecteerd wordt in de elektriciteitsprijzen voor de consument.

De kaart hieronder biedt een actueel overzicht van de elektriciteitsprijzen in Europa.

Actuele energieprijzen in België

De gas- en elektriciteitstarieven in België zijn, in vergelijking met die van omliggende landen, relatief gemiddeld. Dit kan gedeeltelijk verklaard worden door het feit dat de nettarieven en heffingen in België lager zijn dan in veel buurlanden, Nederland uitgezonderd.

KillMyBill heeft als energievergelijker altijd een gedetailleerd beeld van de huidige energieprijzen. In de tabel hieronder is een overzicht te vinden van de contracten met de goedkoopste gasprijzen op dit moment. Deze tabel bevat informatie van drie verschillende energieleveranciers, rekening houdend met verschillende factoren zoals prijs, klantenservice en duurzaamheid van de energievoorziening.

Goedkoopste energieleveranciers elektriciteit
Tarief Informatie contract Dit contract afsluiten
Mega
Mega Smart Green Flex
 • kWh-prijs in €cent: € 14,02
 • Prijs per jaar: € 1,024,44
 • Soort contract: 1 jaar
 • Groene elektriciteit: ✔️

Korting bij KillMyBill beschikbaar

TotalEnergies
TotalEnergies Pixel
 • kWh-prijs in €cent: € 11,67
 • Prijs per jaar: € 1,059,16
 • Soort contract: 1 jaar
 • Groene elektriciteit: ✔️

Korting bij KillMyBill beschikbaar

OCTA+
OCTA+ Dynamic
 • kWh-prijs in €cent: € 9,65
 • Prijs per jaar: € 1,062,00
 • Soort contract: Onbepaalde looptijd
 • Groene elektriciteit: ❌

Korting bij KillMyBill beschikbaar

*Huidige prijzen in 07/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Evenzo wordt in een volgende tabel een overzicht gegeven van de drie meest voordelige elektriciteitsleveranciers op dit moment, met de respectievelijke elektriciteitsprijzen.

Goedkoopste energieleveranciers gas
Tarief Informatie contract Dit contract afsluiten
Mega
Mega Smart Flex
 • kWh-prijs in €cent: € 5,61
 • Prijs per jaar: € 676,44
 • Soort contract: 1 jaar

Korting bij KillMyBill beschikbaar

TotalEnergies
TotalEnergies Pixel
 • kWh-prijs in €cent: € 4,65
 • Prijs per jaar: € 739,00
 • Soort contract: 1 jaar

Korting bij KillMyBill beschikbaar

Energie.be
Energie.be Gas Variabel
 • kWh-prijs in €cent: € 4,36
 • Prijs per jaar: € 763,04
 • Soort contract: 1 jaar

*Huidige prijzen in 07/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 10000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Goedkoopste energieleverancier voor jouw verbruik vinden? Energie vergelijken doe je met KillMyBill.

Andere veelgestelde vragen over energie in Europa

Het kan voorkomen dat je nog meer vragen hebt over de energievoorziening in Europa. We zullen de meestgestelde vragen over energie in Europa beantwoorden.

Wat is de belangrijkste bron van energie in Europa?

In Europa zijn fossiele brandstoffen, voornamelijk aardgas en steenkool, de voornaamste energiebronnen. Er is echter een toenemende nadruk op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Het aandeel van fossiele brandstoffen in de energiemix varieert per land, afhankelijk van hun specifieke energiebeleid en beschikbare natuurlijke hulpbronnen.

Welke landen produceren de meeste hernieuwbare energie in Europa?

Op dit moment is Zweden de koploper op het gebied van de productie van hernieuwbare energie in Europa. Meer dan de helft van de energie in dit land wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen.

Hoe ziet de Europese energiemix eruit wat betreft hernieuwbare energie?

Volgens Eurostat-statistieken was in 2020 in de EU de combinatie van wind- en waterkracht verantwoordelijk voor meer dan twee derde van de totale opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, met respectievelijk 36% en 33%. De percentages voor andere duurzame energiebronnen lagen lager, zoals zonne-energie (14%), vaste biobrandstoffen (8%) en andere hernieuwbare bronnen (8%) vulden de rest aan.
De Europese Green Deal heeft het doel gesteld om het aandeel hernieuwbare energie in de EU tegen 2023 te verhogen tot 40%.

Wat zullen de energieprijzen in Europa aankomend jaar doen?

Recentelijk zijn de energieprijzen enigszins gedaald. De verwachting is dat de gasprijs de komende periode rond het huidige niveau zal blijven schommelen, of mogelijk licht zal stijgen. Grote prijsschommelingen worden echter niet verwacht.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 50 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energieprijzen: