energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Verwachting energieprijzen 2024-25 in België

Geactualiseerd op
minuten lezen
Verwachting energieprijzen 2024 in België

De energiekosten in België zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. KillMyBill voorspelt dat deze trend zich in 2024 zal voortzetten, met een verwachte stijging van 15 tot 25%. Op deze pagina vind je een overzicht van de voorspelde elektriciteits- en gasprijzen voor 2024, evenals een prognose voor de lange termijn energiekosten.

Verwachting energieprijzen 2024: bepalende factoren

KillMyBill verwacht een energieprijsstijging van 15 tot 25 % in het komende jaar. Er zijn meerdere factoren die de energieprijzen bepalen. De belangrijkste factoren die de energieprijzen bepalen zijn als volgt:

 • Vraag en aanbod. Een verwachte toename in de vraag naar energie, vooral door economische groei, kan leiden tot prijsstijgingen als het aanbod niet evenredig toeneemt.
 • Geopolitieke ontwikkelingen. Instabiliteit in verschillende olie- en gasproducerende regio's kan naar alle waarschijnlijkheid leiden tot verdere prijsstijgingen.
 • Brandstofprijzen. De gasprijs wordt grotendeels beïnvloed door de olieprijs, terwijl de elektriciteitsprijs weer afhankelijk is van de gasprijs. Een stijging in de prijzen van deze energiebronnen zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot stijgingen in de energieprijzen in het algemeen.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn nu gesloten. Dien een terugbelverzoek in en een van onze medewerkers belt je op het gekozen tijdstip terug.

Verwachting elektriciteitsprijzen in 2024

In het jaar 2023 zijn de elektriciteitsprijzen aanzienlijk gedaald. Hoewel ze nog steeds aanzienlijk hoger liggen dan vóór de energiecrisis, zijn de prijsstijgingen afgevlakt. Niettemin wordt niet verwacht dat de prijzen snel zullen terugkeren naar het niveau van vóór de crisis; voor nu is een stijging is eerder waarschijnlijk.

Toch kan de keuze voor een energieleverancier aanzienlijke verschillen in kosten met zich meebrengen. Zo kan de elektriciteitsprijs per kWh tot 25% goedkoper zijn bij de goedkoopste leverancier ten opzichte van de duurste leverancier.

Apart je energiecontract afsluiten

Het is belangrijk op te merken dat het mogelijk is om een stroomcontract af te sluiten bij één energieleverancier en een gascontract bij een andere. Op deze manier kun je bijvoorbeeld kiezen voor een variabel contract voor elektriciteit en een vast contract voor gas (of andersom), waardoor je altijd van de voordeligste tarieven kunt genieten.

Variabel of vast stroomcontract kiezen in 2024?

Tijdens de crisis stopten veel leveranciers met het aanbieden van vaste contracten omdat ze vaak niet rendabel waren. Nu de energieprijzen weer gestabiliseerd zijn, is het weer mogelijk om een vast contract af te sluiten. Op dit moment bieden verschillende leveranciers echter wel weer vaste contracten aan.

Met een vast contract ben je beschermd tegen mogelijke prijsstijgingen van stroom. Maar het is belangrijk om te weten dat je voor een vast contract vaak hogere abonnementskosten moet betalen, meestal het dubbele tot driedubbele van een variabel contract. Ondanks de verwachte prijsstijging kan het, rekening houdend met deze abonnementskosten, nog steeds voordeliger zijn om een variabel contract af te sluiten.

In de onderstaande tabel zie je welke contracten voor elektriciteit op dit moment de drie goedkoopste energiecontracten zijn op jaarbasis.

Goedkoopste energieleveranciers elektriciteit
Tarief Informatie contract Dit contract afsluiten
Mega
Mega Smart Green Flex
 • kWh-prijs in €cent: € 14,02
 • Prijs per jaar: € 1,024,44
 • Soort contract: 1 jaar
 • Groene elektriciteit: ✔️

Korting bij KillMyBill beschikbaar

TotalEnergies
TotalEnergies Pixel
 • kWh-prijs in €cent: € 11,67
 • Prijs per jaar: € 1,059,16
 • Soort contract: 1 jaar
 • Groene elektriciteit: ✔️

Korting bij KillMyBill beschikbaar

OCTA+
OCTA+ Dynamic
 • kWh-prijs in €cent: € 9,65
 • Prijs per jaar: € 1,062,00
 • Soort contract: Onbepaalde looptijd
 • Groene elektriciteit: ❌

Korting bij KillMyBill beschikbaar

*Huidige prijzen in 07/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Dynamisch stroomcontract kiezen in 2024?

Mogelijk kan ook een dynamisch tarief het komende jaar interessant zijn. Bij een dynamisch tarief wordt het verbruik per uur afgerekend volgens de op dat moment geldende marktprijzen. Dit kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt die je op flexibele tijden kunt opladen. Op deze manier kun je ervoor kiezen om de auto op te laden tijdens de goedkoopste periodes.

Verwachting gasprijzen in 2024

In 2024 variëren de gasprijzen per kWh aanzienlijk tussen verschillende energieleveranciers in Vlaanderen. De prijs per kWh gas kan bij de duurste energieleverancier meer dan 20% duurder zijn dan bij de goedkoopste leverancier. Voor het komende jaar wordt verwacht dat de gasprijzen verder licht zullen stijgen.

Variabel of vast gascontract kiezen in 2024?

De specifieke gasprijzen in België laten zien dat de variabele gasprijzen en de kosten voor een gemiddeld huishouden aanzienlijk kunnen verschillen, voor zowel een variabel als vast contract. Deze prijzen variëren afhankelijk van de gekozen energieleverancier en het type contract.

Voor gas geldt tevens dat de jaarlijkse abonnementskosten voor een vast contract vaak hoger liggen dan voor een variabel contract. Ondanks de verwachte prijsstijgingen is het in veel gevallen vanwege de abonnementskosten niet voordeliger om op dit moment een contract af te sluiten. In de onderstaande tabel zie je het goedkoopste variabele en vaste gascontract op dit moment.

Goedkoopste energieleveranciers gas
Tarief Informatie contract Dit contract afsluiten
Mega
Mega Smart Flex
 • kWh-prijs in €cent: € 5,61
 • Prijs per jaar: € 315,73
 • Soort contract: 1 jaar

Korting bij KillMyBill beschikbaar

OCTA+
OCTA+ Clear
 • kWh-prijs in €cent: € 5,28
 • Prijs per jaar: € 347,73
 • Soort contract: Onbepaalde looptijd

Korting bij KillMyBill beschikbaar

TotalEnergies
TotalEnergies Pixel
 • kWh-prijs in €cent: € 4,65
 • Prijs per jaar: € 356,11
 • Soort contract: 1 jaar

Korting bij KillMyBill beschikbaar

*Huidige prijzen in 07/2024 (inclusief de promoties beschikbaar bij CallMePower). De getoonde tarieven betreffen de geschatte kosten voor een huishouden in Antwerpen met een consumptie van 4000 kWh per jaar en zijn berekend op basis van de huidige prijzen in deze maand. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

Terugblik energieprijzen 2022-2023

In 2022 bereikten de gasprijzen historische hoogten, voornamelijk als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne in februari van dat jaar. Deze invasie veroorzaakte aanzienlijke onrust op de energiemarkten, met stijgende prijzen als direct gevolg van sancties tegen Rusland en zorgen over de energievoorziening in Europa. België, sterk afhankelijk van gasimport, ondervond directe gevolgen met prijsstijgingen die zowel huishoudens als bedrijven troffen.

Naarmate 2023 ten einde liep, begonnen de energieprijzen enigszins te stabiliseren, mede dankzij interventies van overheden en regulerende instanties die probeerden de marktvolatiliteit te temperen. Desondanks bleven de prijzen op een hoger niveau dan voorheen, wat benadrukte dat verdere diversificatie van energiebronnen en investeringen in energie-efficiëntie en -opslag noodzakelijk zijn.

Bron: VREG, 2023

Prognose energieprijzen lange termijn België

De vooruitzichten van de energieprijzen op langere termijn tot 2025 of 2026 suggereren dat de energieprijzen naar verwachting op een relatief hoog niveau zullen blijven, met mogelijke tijdelijke pieken als gevolg van risico's zoals politieke spanningen en hun impact op de gas- en LNG-toevoer naar Europa.

Niettemin wordt enige verlichting verwacht vanaf 2025, wanneer grote gasprojecten beschikbaar komen en duurzame energiebronnen en efficiëntieverbeteringen meer invloed krijgen op de markt. De gasmarkt blijft dus dynamisch, waarbij je als consument wordt geadviseerd om de markt actief te blijven volgen en energiecontracten zorgvuldig te vergelijken om de beste tarieven te vinden.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 58 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energieprijzen: