Tandheelkundige zorg: welke ziekteverzekering kiezen?

Geactualiseerd op
minuten lezen
verzekering tanden

Als u gevoelig bent voor tandproblemen, weet u waarschijnlijk dat de verzorging van uw tanden duur is. Dit heeft vooral te maken met de slechts gedeeltelijke tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering. Gelukkig kunt u de schade beperken door een goede verzekering te kiezen voor dit soort zorg.

Vergoeding tandheelkundige zorg sociale zekerheid

De vergoeding van de sociale zekerheid verschilt voor personen onder de 18 en boven de 18 jaar.

Voor kinderen jonger dan 18 jaar

In het kader van de verplichte ziekteverzekering wordt de huidige tandheelkundige zorg voor een kind onder de 18 jaar, die een gecontracteerde dienstverlener bezoekt, volledig terugbetaald op basis van de door de RIZIV vastgestelde en officiële tarieven. De verzekering dekt de consultatie, de (preventieve) zorg, extracties, verwijderbare prothesen en röntgenstralen.

Voor dit type voordeel zal een minderjarige, waarvan de tandarts de derdebetalersregeling volgt, niets hoeven te betalen. Anderzijds vergoedt de ziekteverzekering slechts gedeeltelijk, en onder bepaalde voorwaarden, apparaten en andere orthodontische zorg. Om uw uitgaven te verminderen, kunt u rekenen op de aanvullende verzekering die u voor uw kind heeft genomen. De enige voorwaarde is dat u ingeschreven bent bij een van de vijf Belgische ziekenfondsen.

De Hulpkas biedt de verplichte ziekteverzekering aan, maar niet de aanvullende. U zult de terugbetalingen ontvangen nadat u de getuigschriften die de tandarts u heeft gegeven, doorstuurt naar de ziekenkas.

Voor volwassenen

Voor de overgrote meerderheid van de Belgen komt de sociale zekerheid slechts gedeeltelijk of helemaal niet tussen. Dat is jammer aangezien bepaalde behandelingen, zoals de plaatsing van een kunstgebit, zeer duur zijn.

Sinds 1 januari 2016 wordt u bovendien nog minder vergoed door de sociale zekerheid wanneer u geen jaarlijks bezoek brengt aan de tandarts. Het wil de Belgen dus aanmoedigen om regelmatig bij de tandarts langs te gaan om zo op lange termijn problemen en hogere kosten te vermijden. Degenen die dit niet respecteren, betalen gemiddeld 15% meer. Als u elk jaar naar de tandarts gaat, betaalt u 25% van de kosten uit uw eigen zak. Doet u dit niet, dan betaalt u 40% zelf.

Aanvullende verzekering tandheelkundige zorg

Mutualiteiten bieden al jaren een aanvullende verzekering aan die meer dekking biedt. U vindt ze bijvoorbeeld onder de naam "Dentalia", "Dentalis", "Dento", "Optio Dentis" of gewoon "tandheelkundige verzekering".

Afhankelijk van hun toelatingsvereisten kunnen deze aanbiedingen van belang zijn als u niet in aanmerking komt voor sociale zekerheid en / of aanvullende verzekering. Zij zullen u in principe beter vergoeden voor preventieve tandheelkundige zorg, orthodontie, genezende tandheelkundige zorg, protheses en implantaten.

U moet echter voorzichtig zijn omdat ziekenfondsen voor de meeste behandelingen een plafond toepassen gedurende de eerste 3 jaar van het contract. Vanaf een bepaald bedrag zal u de kosten zelf moeten dragen. Bovendien wordt er vaak een wachttijd opgelegd. Dit wil zeggen dat u eerst 6 of 12 maanden lid moet zijn van een bepaalde mutualiteit om terugbetalingen te ontvangen.

Uiteraard krijgt u de voordelen van de aanvullende verzekering niet voor niets. De mutualiteit zal u vragen om een maandelijkse bijdrage te betalen. Goed om weten: hoe jonger u bent, hoe lager het tarief. Om zoveel mogelijk geld te besparen, raden wij u aan om de tandverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Verplicht of aanvullend verzekeren? Bekijk ons artikel over kiezen tussen een verplichte of aanvullende zorgverzekering.

Tandheelkundige zorg volgens mutualiteit

Als u ingeschreven bent bij een ziekenfonds (mutualiteit) profiteert u naast de verplichte ziekteverzekering ook van aanvullende verzekeringen. De eerste is bedoeld voor alle Belgen en werd vastgelegd door de wet. De tweede is afhankelijk van de gekozen mutualiteit. Mutualiteiten vergoeden dus niet allemaal op dezelfde manier.

Nu u dat weet, komt de onvermijdelijke vraag: welke moet ik kiezen? Zodra u 25 jaar oud bent, wordt u niet meer gedekt door het ziekenfonds van uw ouders. Vanaf die leeftijd (of vroeger als u vroeger begint te werken) moet u zich inschrijven bij een ziekenfonds naar keuze. Om dit te doen is het belangrijk om rekening te houden met uw behoeften.

Laten we ervan uitgaan dat u veel of ernstige tandheelkundige zorg nodig heeft. Het is daarom in uw belang om zich in te schrijven bij een mutualiteit die een aangepaste aanvulling op de verplichte ziekteverzekering aanbiedt. Deze taak wordt bemoeilijkt door het feit dat de verschillende ziekenfondsen veel diensten en voordelen aanbieden in ruil voor een jaarlijkse bijdrage. Zo biedt niet elke mutualiteit dezelfde dekking aan voor orthodontische zorg. Er is ook geen magisch recept om de juiste mutualiteit te vinden.

U moet het aanbod van elk ziekenfonds vergelijken met dat van de andere om zo een ziekenfonds ​​te vinden die past bij uw persoonlijke situatie. Heeft u de juiste gevonden? Wees ervan bewust dat u in sommige gevallen niet moet wachten tot het einde van uw contract om uw aanvullende verzekering bij uw huidige mutualiteit te beëindigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer uw persoonlijke, familie- of werksituatie verandert.

Soorten tandheelkundige verzorgingen

Er bestaan verschillende categorieën tandheelkundige verzorging met elk een eigen mate van vergoeding. Laten we eens kijken naar de behandelingen die door de meeste mutualiteiten gedekt worden.

Consultatie en routinezorg

Tijdens een bezoek aan uw tandarts kunt u verschillende behandelingen ondergaan: het jaarlijks preventief mondeling onderzoek, het vullen van gaatjes, het verwijderen van tandplak, etc. Er bestaan heel wat procedures die variëren qua kosten en dus ook qua terugbetaling.

Voor een consultatie met een tandarts betaalt u 21,60 euro. Dit is het officiële tarief. Als u verzekerd bent, krijgt u ​​minimum 16,60 euro terugbetaald. Dit is het aandeel van de verplichte ziekteverzekering. De rest wordt volledig of gedeeltelijk terugbetaald door uw aanvullende verzekering. Als u ‘s nachts, in het weekend of op een feestdag naar de tandarts gaat voor een dringend onderzoek, dan betaalt u tot 20,22 euro meer.

Tandprothesen

Prothesen zijn vaak erg duur en worden vermeld in de lijst van tandheelkundige zorg die de sociale zekerheid vanaf 18 jaar slechts gedeeltelijk en onder bepaalde voorwaarden vergoed. Uw leeftijd en het type prothese bepalen de tussenkomst. Alleen verwijderbare modellen zijn gratis voor minderjarigen die een erkende tandarts bezoeken. Van 18 tot 50 jaar worden ze in zeldzame gevallen en met voorafgaande toestemming van een medisch adviseur terugbetaald.

Om de kosten te beperken tot u vijftig bent, moet u een aanvullende verzekering hebben. Maar zelfs als de aanvullende verzekering tussenkomst, zijn er limieten. Volgens de wetgeving bent u slechts gerechtigd op een terugbetaling van 150 euro en dit maximaal om de 7 jaar. Wetende dat een kroon gemiddeld meer dan 1500 euro kost, moet u dus nog steeds een hoog bedrag zelf betalen.

Parodontologie

Het gebied van de parodontologie heeft betrekking tot de steunweefsels van de tanden en kiezen zoals het kaakbot en het tandvlees. Voor een consultatie bij een gecontracteerde specialist betaalt u 25,92 euro. De sociale zekerheid betaalt 20,92 euro terug voor een persoon met verhoogde tegemoetkoming. Voor een terugbetaling op elke leeftijd, kunt u kiezen voor een optionele tandheelkundige verzekering.

Orthodontie

De orthodontie is een tak van de tandheelkunde die het mogelijk maakt om de slechte posities van de kaken en de tanden te corrigeren om de ​​functionaliteit en / of de esthetica van de tanden te herstellen. Na een orthodontische behandeling kunt u een terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering aanvragen.

U kunt rekenen op een consultatie van 25,92 euro en 20,92 euro voor de vergoeding die door de sociale zekerheid wordt verleend. Zoals de wet vereist, wordt het bezoek van een minderjarige volledig terugbetaald. Bent u ouder dan 18 jaar en heeft u regelmatig nood aan een orthodontische behandeling? In dat geval heeft u weinig keuze: om uw portemonnee te sparen, moet u zich abonneren op een aanvullende verzekering.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 26 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over zorgverzekeringen: