energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

De energielening van de Vlaamse overheid: 0 of 2% rente

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energie lening

Vlamingen kunnen een energielening aanvragen om investeringen die hun energieverbruik kunnen verminderen te financieren. Er kan maximaal 10.000 euro geleend worden met een interest van slechts 2 % of zelfs 0 %. Lees in dit artikel hoe dat in zijn werk gaat.

Wie heeft recht op een energielening?

De energielening is een initiatief van de Vlaamse overheid. Behalve de ongelukkige inwoners van gemeentes Linkebeek en Wezenbeek-Oppem kan elke Vlaming een energielening aanvragen bij het Energiehuis van zijn gemeente. Dit geldt voor zowel bewoners als verhuurders. De enige voorwaarde is dat de woning in kwestie een hoofdverblijfplaats is voor een natuurlijk persoon. De energielening is dus niet van toepassing op een buitenverblijf zonder domiciliëring of een winkelruimte. In 2016 vroegen 4.215 Vlamingen bij het Energiehuis van hun gemeente een lening aan. Het jaar voordien waren dat er nog 4.520, zo blijkt uit een overzicht van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Welke werken worden gefinancieerd?

U kunt een energielening krijgen voor de volgende energiebesparende investeringen:

  • dak- of zoldervloerisolatie
  • hoogrendementsbeglazing: ook in deuren en poorten
  • muur- en vloerisolatie
  • luchtdichting
  • een energiezuinig ventilatiesysteem (van type C of D)
  • een zuinige verwarmingsinstallatie
  • zonnepanelen, zonne- of warmtepompboiler
  • vervanging van lichtarmaturen en lampen
  • energiezuinige huishoudtoestellen: dit is enkel geldig voor de doelgroep die aan 0% kan lenen en in combinatie met een energiescan
  • een energieaudit: dit in combinatie met een andere energiebesparende investering

Let op: sommige werken moeten wel aan bepaalde energienormen voldoen om in aanmerking te kopen voor de energielening. De werken moeten ook worden uitgevoerd door een aannemer. Alleen met dak- of zoldervloerisolatie mag u zelf aan de slag gaan. Ook voor nieuwbouwwoning komen de meeste van bovenstaande investeringen in aanmerking. Hier geldt de voorwaarde dat er nog geen definitieve EPB-aangifte werd ingediend. Daarnaast moet de woning een E-peil van E30 halen, dat is al een bijna-energieneutrale woning.

Hoeveel interest moet er betaald worden?

Standaard bedraagt de intrest 2%. Er zijn echter zogenaamde “kwetsbare doelgroepen” die aanspraak kunnen maken op een renteloze lening. Het gaat om de volgende personen:

  • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds
  • personen die een jaarlijks bruto-inkomen hebben van maximaal 18.002 euro
  • personen die in schuldbemiddeling zitten of mensen die door het OCMW worden begeleid omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen.

Opnieuw geldt dit zowel voor bewoners als voor verhuurders. In het laatste geval is de enige voorwaarde dat de verhuurders hun woning via een sociaal verhuurkantoor verhuren aan de kwetsbare groepen. Als u niet tot een van bovenstaande groepen behoort, dan bedraagt de rente van de energielening 2%.

De beperkingen

  • U kunt maximaal 10.000 euro lenen
  • De lening moet op vijf jaar worden terugbetaald

We maken even een kanttekening bij deze voorwaarden: er wordt nog volop gesleuteld aan de beperkingen en de voorwaarden van de energielening. De bedoeling is dat ze dit jaar nog worden versoepeld. De looptijd zou verlengd worden naar acht jaar en het maximumbedrag zou stijgen naar 15.000 euro. Daarnaast zouden personen die het sociaal tarief voor gas en elektriciteit krijgen ook renteloos kunnen lenen. Let wel: deze nieuwe voorwaarden zijn nog niet definitief goedgekeurd. Voorlopig gelden dus nog de bovenstaande voorwaarden.

Hoe kunt u een energielening aanvragen?

Een energielening moet u aanvragen bij het 'Energiehuis' van uw gemeente. Het Energiehuis is een gemeentelijke instelling die onder meer advies geeft rond energiebesparing en het onder controle houden van de energiefactuur. In Vlaanderen zijn er slechts twee gemeenten - Linkebeek en Wezenbeek-Oppem - die geen 'Energiehuis' hebben. Inwoners van die gemeenten kunnen dus jammer genoeg geen Vlaamse energielening aanvragen. Maar niet getreurd als u in een van die twee gemeenten woont. Naast de Vlaamse overheid kennen de banken ook energieleningen toe. In plaats van energielening wordt er vaak gesproken over een groene renovatielening, een energiekrediet of een ecokrediet. Ook die leningen hebben zeer voordelige rentevoeten. Sinds eind vorig jaar bieden enkel banken energieleningen aan tegen een rentevoet van minder dan 2 procent. Bij Belfius en KBC betaalt u een rente van 1,9%. Bij ING, BNP Paribas Fortis, Fintro is dat 1,95%. Bij Cetelem ten slotte is dat 1,99%. De voorwaarden van die leningen zijn trouwens iets voordeliger dan die van de energieleningen van de Vlaamse overheid. Zo is het bij die banken in de meeste gevallen mogelijk om meer dan 10.000 euro te lenen en ook de maximale looptijd ligt vaak hoger.

Bekijk onze pagina over energiebesparende investeringen voor alle mogelijkheden.

Meer over energieverbruik: