energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Energielabel: alles over je energielabel van woning tot auto

Geactualiseerd op
minuten lezen
huis

Je hebt het vast wel gemerkt op je nieuwe apparaat. De sticker met de kleuren, letters en informatie. Maar wat betekenen deze woorden en symbolen allemaal? In dit artikel legt KillMyBill je uit wat je precies moet weten over jouw energielabel.

Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft je informatie over verschillende eigenschappen van je product of woning. Dit zijn feiten variërend van het stroomverbruik tot en met het geluidsoverlast. Door middel van letters en kleuren wordt duidelijk hoe zuinig het apparaat is. De letters variëren van A tot G en de kleuren gaan van donkergroen tot rood, waarbij de donkergroene A het zuinigst is.

EU energielabel

De vereiste informatie voor energielabels staat genoteerd in de Europese wetgeving. Het idee achter deenergielabel energielabels van de EU is om de energie efficiëntie van producten op de Europese markt te verbeteren. Metingen worden uitgevoerd door de fabrikant en vervolgens op het label gezet. Als de dozen met producten in de winkels aankomen, is het aan de winkelier om deze labels op de apparaten te plakken. Is er sprake van een online webwinkel, dan moet de informatie worden aangegeven op de site.

 

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

EPC energielabel

Een energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, is in Vlaanderen verplicht bij het verkopen of verhuren van je woning. Het is een certificaat in België en andere landen dat het geschatte energieverbruik aangeeft. Een hoge waarde geeft aan dat de woning minder energiezuinig is. De letters op deze labels gaan van A+ tot en met F.

Energielabel berekenen Wil je je energielabel berekenen, moet je dit overlaten aan een energieadviseur. Het is niet toegestaan dit zelf te doen.

EPC energielabel woning

In Vlaanderen geldt sinds dit jaar een nieuwe regel met betrekking tot de EPC. Vlaanderen wil namelijk dat alle woningen tegen 2050 een EPC-label van A hebben. Daarom is het verplicht bij het kopen van een woning met EPC-label E of F, dit binnen vijf jaar te renoveren naar minimaal EPC-label D. Mocht je dit moeten doen, kun je rekenen op financiële steun.

Deze financiële steun is er voor woningeigenaars die kunnen aantonen dat de EPC, die niet ouder mag zijn dan 2019, laag genoeg is. Sloop of herbouw telt hier niet in mee. Het te ontvangen bedrag is vervolgens afhankelijk van het nieuwe EPC label. Deze premie is aan te vragen bij Fluvius.

Energiebesparende leningen? Voor energiebesparende leningen is er de Vlaamse energielening. Lees meer over energiebesparende investeringen op onze pagina.

Energielabel huis

Energielabels op woningen geven aan hoe zuinig jouw woning is in vergelijking met andere huizen. Dit is gebaseerd op het primaire energieverbruik. Een score van A betekent dat je woning erg zuinig is en zal je uiteindelijk lagere energiekosten opleveren. Naast de letter score staat er nog meer informatie in dit EPC-label: zo kun je bijvoorbeeld de adviseur zijn gegevens terugvinden.

Als je een woning gaat huren heb je recht op het zien van dit EPC-label. Hetzelfde geldt als je een woning gaat verhuren of verkopen; je bent dan verplicht de klant van het energielabel te voorzien. Naast gegevens van de adviseur kun je ook tips ontvangen over het zuiniger maken van je woning. Het is namelijk mogelijk je energielabel te verbeteren.

    • Hieronder zie je per energielabel het maandelijkse energieverbruik per m2:
  • Energielabel A++++ woning: 0 gigajoule
  • Energielabel A+++ woning: 0 gigajoule
  • Energielabel A++ woning: minder dan 0,5 gigajoule
  • Energielabel A+ woning: minder dan 0,7 gigajoule
  • Energielabel A woning: minder dan 1,05 gigajoule
  • Energielabel B woning: minder dan 1,3 gigajoule
  • Energielabel C woning: minder dan 1,6 gigajoule
  • Energielabel D woning: minder dan 2,0 gigajoule
  • Energielabel E woning: minder dan 2,4 gigajoule
  • Energielabel F woning: minder dan 2,9 gigajoule
  • Energielabel G woning: meer dan 2,9 gigajoule

Sluipverbruik Wist je dat veel apparaten die je uitzet, nog steeds elektriciteit gebruiken? Lees voor meer informatie ons artikel over sluipverbruik.

Energielabel auto

Een energielabel van een auto laat de energiezuinigheid zien ten opzichte van andere auto’s met dezelfde grootte. Hoe lager de absolute CO2-uitstoot, hoe beter dit is voor het milieu. Het wordt door de overheid dan ook sterk aangeraden een zuinigere auto uit te kiezen. Dit wordt ook makkelijker doordat alle nieuwe modellen steeds schoner worden.

Zuinigheid auto per energielabel
Energielabel Zuinigheid tov gemiddelde auto uit dezelfde grootteklasse
A Minstens 20 procent zuiniger
B 20 tot 10 procent zuiniger
C Maximaal 10 procent zuiniger
D Maximaal 10 procent onzuiniger
E 10 tot 20 procent onzuiniger
F 20 tot 30 procent onzuiniger
G Meer dan 30 procent onzuiniger

De energielabel van een auto bevat het volgende:

  • Brandstofverbruik in km/L
  • Zuinigheid in klassen A tot en met G
  • Het officiële opgegeven verbruik
  • CO2-uitstoot A-G

Het Nieuwe Rijden

Als je je brandstofverbruik wil verminderen, zul je verder moeten kijken dan een groen energielabel uitkiezen. Je eigen rijgedrag heeft namelijk ook invloed hierop. Je kunt je brandstofverbruik minderen met 10 % als je begint te letten op je rijstijl, ook wel 'Het Nieuwe Rijden' genoemd.

Energie besparen Wil je meer tips over hoe je energie kan besparen? Lees ons artikel met 10 tips om energie te besparen.

energielabel huis

Energielabel huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten moeten verplicht een energielabel hebben. Op dit label vind je behalve de score vaak ook allerlei andere nuttige informatie, zoals het geluidsoverlast of de inhoud. In dit artikel vind je info over het energielabel voor je koelkast, diepvries, wasmachine en verlichting.

Energielabel koelkast / energielabel diepvries

Energielabels zijn ook te vinden op koelkasten en vriezers. Hier geven ze verschillende soorten informatie. De letters A tot en met G geven nogmaals aan hoe zuinig wordt omgegaan met energie. Dit wordt aangegeven in kilowattuur per jaar. Er wordt ook vermeld wat de inhoud is van het koeldeel en het vriesdeel in liters.

Het beste is om een koelkast uit te kiezen met een donkergroen label. Deze zijn in de meeste gevallen duurder dan de minder zuinige koelkasten. Ze gaan echter een stuk langer mee, waardoor je je kosten weer ‘terugverdient’.

Energielabel wasmachine

Op het energielabel van een wasmachine valt nogal wat informatie te vinden. Hieronder vind je een lijstje hiervan met de bijbehorende uitleg:

  • QR code: hiermee kom je sinds 1 maart 2021 in de database van de EU. Door de code te scannen kun je alles te weten komen over het apparaat.
  • Energieklasse en -verbruik: je vindt het energieverbruik in kilowatt per uur, waarbij er van 100 wasbeurten op 40°C of 60°C wordt uitgegaan.
  • Vulgewicht: vertelt je de hoeveelheid was die je kwijt kunt in de wasmachine.
  • Programmaduur: programmaduur geeft aan hoelang de wasmachine over een volle was doet met het eco 40-60 programma.
  • Waterverbruik: duidt aan hoeveel liter water er per wasbeurt wordt verbruikt.
  • Centrifugeresultaat: een wasmachine van energieklasse A zal je was het best centrifugeren.
  • Geluidsniveau: het aantal decibel tijdens het centrifugeren. Voor een ‘normaal’ volume kun je het beste een geluidsniveau kiezen tussen de 74 en 77 decibel.

Waarom is het energielabel van verlichting zo laag?

Naarmate de jaren verstreken werden producten zuiniger en zuiniger ontwikkeld. Dit leidde ertoe dat in plaats van dat klasse A het hoogste niveau was, je ook plusjes aan de A kon toevoegen. Dit was echter niet duidelijk voor veel mensen, waardoor er werd besloten alle lampen opnieuw op te schalen. Lampen die eerst een van de hoogste klassen hadden, waren na de opschaling gezakt naar een rode kleur.

Ledlampen zijn erg zuinig. Zuiniger dan gloeilampen of halogeen lampen. Toch hebben ze een laag energielabel klasse. Veel mensen vragen zich dan ook af: 'Waarom heeft een led lamp energielabel F?'. Dit komt doordat ledlampen steeds meer gebruikt worden. De EU heeft besloten alle ledlampen een klasse F of G te geven in de hoop voor groei en bedrijven te stimuleren nog zuinigere lampen te creëeren.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 15 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over energieverbruik: