Energie besparen: tips om het energieverbruik te verminderen

Met de stijgende energieprijzen en de effecten van de fossiele brandstoffen op het klimaat, is het voor iedereen aangewezen om zoveel mogelijk te besparen op zijn energieverbruik. Alleen...mag het natuurlijk niet te veel geld kosten. Het plaatsen van zonnepanelen kunt u dan wel vergeten. Gelukkig hoeft het besparen van energie niet altijd geld te kosten. Wel vraagt het een aanpassing van uw gewoonten en een beetje tijd en moeite. Hieronder sommen we een aantal stappen en tips op zodat u ook bij u thuis uw energieverbruik kan verminderen en kan besparen op uw energierekening.
Stap 1: kies de juiste energieleverancier
Onderstaande tips kunnen zeker uw energieverbruik drastisch verminderen, maar veel hangt ook natuurlijk af van de leverancier die u kiest. Vergelijk dus de prijzen voor gas en elektriciteit en kies de energieleverancier met het voordeligste en/of goedkoopste tarief. Zo neemt u alvast een grote stap in de goede richting.
Stap 2: energie besparen in huis
Gebruik natuurlijke bronnen
Energie besparen kan in samenwerking met de natuur: die biedt immers een aantal energiebronnen aan die gratis voor handen zijn. Zo kunt u uw was laten drogen aan een rek of koord op een mooie zomerdag (op een herfstdag zonder regen lukt het ook best). Voor het drogen van uw was heeft u dus uw droogkast niet langer nodig. Naaste warmte, zorgt de zon voor heel wat licht, ook als de zon niet schijnt. Doof dus zeker alle lichten, gooi de gordijnen of luiken open (als u die heeft) en geniet van het natuurlijke licht.
Energie besparen met de verwarming
U weet of beseft het misschien niet, maar de verwarming is goed voor meer dan de helft van ons energieverbruik! Energie besparen kunt u dus het best doen door te besparen op uw verwarming. Dit kunt u op verschillende manieren doen:
- plaats niets op of tegen de radiator zodat ze warmte zich optimaal kan verspreiden
- doe een dikke trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming 1°C lager te zetten
- kuis de radiotoren regelmatig. Het stof kan ervoor zorgen dat uw verwarming minder goed presteert
- sluit ‘s avonds gordijnen en/of rolluiken zodat de warmte binnen blijft. Hiermee vermijdt u een energieverlies van 15-50%
- gebruik de airco zo weinig mogelijk. Probeer op een andere manier af te koelen op een warme dag door bv. frisse drankjes te maken of te genieten van een lekker ijsje
- als er overdag niemand thuis is, kunt u de temperatuur in huis tot 15 of 16°C laten zakken
Energie besparen in de keuken
Koken
- koken met gas: kies potten en pannen die even groot zijn als uw gaspittten; dek potten en pannen af voor zo weinig mogelijk energieverlies; reinig de gaspitten regelmatig
- koken met elektriciteit: Energie besparen doet u het best met inductieplaten. Deze kookplaten verbruiken maar liefst 40% minder energie dan een gewone elektrische kookplaat. Een andere tip is om de kookplaat net voor het einde van de bereidingen uit te schakelen. Maak daarna gebruik van de restwarmte om de bereidingen te voltooien.
- microgolfoven: om energie te besparen warmt u het eten beter op in een microgolfoven dan in een gewone oven. Een microgolfoven verbruikt zo’n 50% minder energie.
Koelkasten
Sinds 2012 mogen enkel nog koelkasten en diepvriezers met het label A+ of beter (A++ en A+++) verkocht worden. A+++ toestellen verbruiken slechts 75 kWh per jaar. Dit komt neer op zo’n 15 euro per jaar.
- laat de deur van de koelkast of diepvriezer niet langer open dan nodig is. Haal er uit wat u nodig heeft en sluit de deur meteen weer terug.
- ontdooi de koelkast en diepvriezer regelmatig. Het ijs aan de wanden van de koelkast of diepvriezer doen immers het rendement dalen en uw energieverbruik stijgen
- de ideale temperatuur voor een koelkast is 4°C. Elke graad lager verbruikt 5% meer energie
- de ideale temperatuur voor een diepvriezer is -18°C. Elke graad lager verbruikt opnieuw 5% meer energie
Energie besparen met verlichting
- vervang gloeilampen door spaarlampen of led-lampen (die nog zuiniger zijn).
- schakel lampen meteen uit wanneer u een kamer of ruimte verlaat. U kunt er ook voor kiezen om automatische tijdschakelaars te installeren als u de lampen vaak vergeet te doven.
Energie besparen met elektronica: sluipverbruik
10% van het energieverbruik in uw woning is het zogenaamde sluipverbruik: de lampen, tijdsaanduidingen, etc. die constant branden omdat de apparaten niet volledig uitgeschakeld zijn. Voorbeelden hiervan zijn microgolfovens, tv’s en digicorders. Het sluipverbruik van een digicorder kan oplopen tot 125 kWh of 25 euro per jaar. Probeer daarom zoveel mogelijk deze apparaten volledig uit te schakelen via de aan/uit knop of door de stekker uit te trekken. Steek de stekker enkel in als u het apparaat nodig heeft.
Energie besparen met wassen
- neem een douche in plaats van een bad. Een bad nemen verbruikt bijna twee keer zoveel water en energie!
- investeer in een waterbesparende douchekop. Deze doucheknop laat minder water door waardoor we energie kunnen besparen. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen zou dit neerkomen op zo’n 500 liter water per jaar.
- gebruik de hoge temperaturen op uw wasmachine enkel als het echt nodig is
- zorg dat de wasmachine steeds goed gevuld is. Een volle machine is voordeliger dan twee halve.
- Dit waren alle nuttige tips om energie te besparen bij u thuis. U weet dus nu wat u te doen staat! Bespaar op uw energierekening en spaar het milieu door deze tips toe te passen. Deze praktische gids toonde aan dat energie besparen zeker geen hopen geld of enorm veel tijd hoeft te kosten. Het kost u weinig of geen geld, en is vaak enkel een kleine moeite.