energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

BRUGEL: energieregulator Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Geactualiseerd op
minuten lezen
brugel

In het kader van de vrijmaking van de energiemarkt werden een aantal bevoegdheden herverdeeld tussen de federale overheid en de gewesten. Om deze bevoegdheden op te nemen, werden openbare organen opgericht die toezien op de goede werking van de elektriciteits- en gasmarkt. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heet deze regulator BRUGEL (Brussel Gas en Elektriciteit). BRUGEL staat los van de Brusselse gewestregering.

Wie is BRUGEL?

BRUGEL is de regulator op de energiemarkt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en werd opgericht na de liberalisering van de energiemarkt. Deze regulator bestaat uit:

  1. een raad van bestuur samengesteld uit een voorzitter en vier bestuurders die door de Brusselse gewestregering worden aangeduid voor een mandaat van vijf jaar, dat één keer kan hernieuwd worden.
  2. opdrachthouders die hiërarchisch onder de raad van bestuur vallen.

Taken BRUGEL

De taken van BRUGEL zijn verwant aan die van de andere regulatoren (CREG, VREG en CWaPE). Dit organisme adviseert de overheden over de organisatie en de werking van de gewestelijke energiemarkten, houdt toezicht op de verschillende spelers op de energiemarkt, zoals energieproducenten, en gaat na of de wet wordt toegepast.

BRUGEL reikt ook de vergunningen uit aan de energieleveranciers die hun aanbod op de markt willen brengen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In het geval van een geschil met je energieleverancier of Sibelga, kun je contact opnemen met de regulator voor het vinden van een oplossing.

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming werd de bevoegdheid inzake controle van de distributiekosten voor gas en elektriciteit van de federale overheid naar de deelstaten overgedragen. Het is dus BRUGEL die verantwoordelijk is voor de validatie van de tarieven van Sibelga.

Energieleveranciers in Brussel vergelijken? Ga naar de gratis KillMyBill energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

BRUGEL en groene stroom

Indien je zelf groene elektriciteit produceert, zal je waarschijnlijk vaak met BRUGEL in contact komen. BRUGEL houdt zich namelijk bezig met de certificering van de productie-installaties van groene stroom in Brussel. Als je zonnepanelen wilt installeren, moet de installatie eerst worden gecontroleerd door een controlerende instantie. Daarna vul je bij BRUGEL een aanvraagformulier in voor de certificering van de installatie.

Wanneer je vervolgens elektriciteit hebt geproduceerd, moet je het volume doorgeven aan BRUGEL om een groenestroomcertificaat te krijgen. Dit kan je makkelijk doen op het extranet van BRUGEL.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

BRUGEL contactgegevens

Dien je contact op te nemen met de energieregulator van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Hieronder vind je de belangrijkste contactgegevens van BRUGEL.

BRUGEL contact
Contactmethode Gegevens
Telefoonnummer 0800 97 198
E-mail algemene vragen [email protected]
E-mail vragen hernieuwbare energie [email protected]

Om met het personeel van het team BRUGEL per e-mail contact op te nemen, begin met de 1ste letter van de voornaam gevolgd door de naam van de agent en vervolgens door @brugel.brussels.

Openingsuren BRUGEL

Het algemene telefoonnummer van BRUGEL is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 12:30 uur.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 49 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energiemarkt: