autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Welke documenten in auto: verplicht overzicht België 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen
Documenten auto

Als u een autoverzekering afsluit bij uw verzekeraar krijgt u een verzekeringskaart, de fameuze groene kaart, die u altijd bij u moet hebben. Bestaan er nog zulke belangrijke documenten die u ten alle tijde bij moet hebben? In dit artikel is een overzicht van alle documenten weergegeven die u verplicht in de auto moet hebben liggen.

Welke documenten in auto verplicht?

In België zijn er een aantal documenten die u in de auto moet hebben liggen. We geven hieronder een overzicht van de vier belangrijkste documenten voor in de auto.

1. Het inschrijvingsbewijs

Het inschrijvingsbewijs is het eerste document dat u nodig heeft. Het woord zegt het zelf: het is de kaart die u ontvangt bij de aankoop of de inschrijving van uw auto op de Belgische wegen. Zonder deze kaart mag u niet rijden. De kaart heeft door de jaren verschillende kleuren gehad zoals roze en grijs. In de loop van 2011 kreeg het inschrijvingsbewijs een A4-formaat en een nieuwe beige kleur.

Hoe en waar verkrijgt u het inschrijvingsbewijs?

Om het inschrijvingsbewijs te halen moet uw auto ingeschreven zijn bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). De inschrijving gebeurt via het invullen van een formulier dat u op verschillende manieren kan bekomen: u kan dat formulier krijgen van uw verzekeringsmaatschappij, van de DIV zelf, van de technische controle of van de dealer waar u uw auto heeft gekocht. Nadat u het formulier heeft ingevuld, heeft u twee opties:

  • U kunt het formulier per post naar de Dienst voor Inschrijving voor Voertuigen sturen. Omdat het via de post gebeurt, moet u wel eventjes geduld hebben vooraleer u uw inschrijvingsbewijs ontvangt. Ook zal u uw nieuwe nummerplaat van hen ontvangen (indien nodig). Een nummerplaat kost sinds 2012 €30.
  • U kunt er ook voor kiezen om het formulier via de gekozen verzekeringsmaatschappij of makelaar op te sturen. Dit is de snelste manier aangezien het formulier bij de meeste maatschappijen en makelaars online ingevuld kan worden, wat resulteert in een snelle afhandeling.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

2. De verzekeringskaart

De verzekeringskaart of de groene kaart is het documenten dat u ten alle tijden aan boord moet hebben. Dit document is immers het bewijs dat uw auto verzekerd is bij een makelaar of verzekeringsmaatschappij. Een BA-verzekering is verplicht in België en met de groene kaart of verzekeringskaart kunt u dus aantonen dat u de wet naleeft. Als u bij een politiecontrole de verzekeringskaart niet kunt voorleggen, krijgt u een boete.

Wat staat er op de verzekeringskaart?

De verzekeringskaart of groene kaart ontvangt u nadat u uw BA-autoverzekering heeft aangevraagd. Op deze kaart staat de volgende informatie:

  • de makelaar of verzekeringsmaatschappij waar u verzekerd bent
  • de periode waarin u verzekerd bent: de periode moet steeds geldig zijn. Als u op zoek bent naar een nieuwe verzekeraar of u bent het proces van de verandering gestart, dan kan het zijn dat de periode verloopt vooraleer u uw nieuwe kaart ontvangt. Maak u echter geen zorgen: de oude verzekeringskaart blijft nog 16 dagen geldig na afloop van de oude kaart. Om dit soort situaties te vermijden raden wij u toch aan om op tijd de overstap te maken. Meer informatie over hoe en wanneer u best van autoverzekering verandert, vindt u in onze praktische gids.
  • het land waarin de autoverzekering is afgesloten
  • de groene kaart heeft u nodig om het aanrijdingsformulier te kunnen invullen als u bij een ongeval betrokken raakt.

Het onderschrijven van de verzekeringskaart

De drie belangrijkste onderdelen bij het onderschrijven van een autoverzekering zijn de volgende:

  1. de onderschrijver: dit is de persoon die het verzekeringscontract onderschrijft en de premie betaalt.
  2. de bestuurder van de auto: dit is de persoon die de auto het meest gebruikt.
  3. de eigenaar van de auto: dit is de persoon die de auto gekocht heeft en op wiens naam de auto is ingeschreven.

Het is perfect mogelijk dat het hier om twee of zelfs drie verschillende personen gaat, maar meestal is de eigenaar, bestuurder en onderschrijver van de verzekeringskaart een en dezelfde persoon.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

3. Het aanrijdingsformulier

Als u betrokken raakt bij een auto-ongeval, moet u een aanrijdingsformulier invullen. Het is dus belangrijk dat dit formulier steeds aanwezig is in de auto. Het aanrijdingsformulier dient een gedetailleerde beschrijving te geven van het verloop en/of de omstandigheden van het ongeval.

Aan de hand van die beschrijving wordt dan ook beslist wie in fout was. Afhankelijk van die beslissing zal u een vergoeding krijgen of moeten betalen voor de schade. Ook heeft het een effect op uw bonus-malus en dus ook op de premie die u aan de verzekeringsmaatschappij of makelaar betaalt.

Binnenkort een nieuwe autoverzekering afsluiten? Autoverzekeringen vergelijken doe je met KillMyBill.

4. Het Car-Pass document als extra

Het Car-Pass document is het officiële document dat de kilometerstand van het voertuig aangeeft. Dit document is zeker aan te raden als u op het punt staat om een tweedehandswagen te kopen of als u zelf uw auto wilt verkopen.

Het Car-Pass document bevat de geschiedenis van de auto. Telkens als de auto op technische controle of op onderhoud is geweest, wordt het aantal afgelegde kilometers op de Car-Pass genoteerd. Met zo’n document is het dus niet mogelijk om de kilometerstand van de auto te verminderen of aan te passen.

Naast het aantal kilometers bevat het Car-Pass document nog meer nuttige informatie zoals: het merk en model van de wagen, de inschrijvingsdatum van de auto, het chassisnummer en de datum en het identificatienummer van de Car-Pass De Car-Pass geeft echter geen enkele informatie over de technische staat van de auto.

KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.