autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Aanrijdingsformulier invullen: 6 tips van KillMyBill

Geactualiseerd op
minuten lezen
Aanrijdingsformulier

Na een ongeval of incident met je auto is het belangrijk dat je een aanrijdingsformulier invult. Dit formulier stuur je op naar je verzekeraar, die op basis hiervan bepaalt of en hoeveel vergoeding je ontvangt. Het is dus cruciaal om het aanrijdingsformulier zorgvuldig en correct in te vullen.

Hoe vul je het aanrijdingsformulier in?

Je ontvangt het aanrijdingsformulier van je verzekeraar of makelaar bij het afsluiten van een autoverzekering. Het is belangrijk dat je altijd twee exemplaren in de auto bewaart. Bij een auto-ongeval vul je slechts één formulier in, ook als er twee voertuigen betrokken zijn.

Stappen voor het correct invullen van het aanrijdingsformulier

Zowel de voorkant als de achterkant van het aanrijdingsformulier moeten worden ingevuld. Hier zijn de stappen voor een correcte invulling:

  1. Noteer de datum, tijd en plaats van het ongeval zo nauwkeurig mogelijk. Vermeld ook eventuele gewonden en vul hun contactgegevens in op de achterkant van het formulier.
  2. Schrijf de contactgegevens van eventuele getuigen op.
  3. Kies een kolom (A of B) en vul alle benodigde informatie in, zoals verzekeringsmaatschappij, gegevens van de bestuurder, nummerplaat, etc. De andere bestuurder doet hetzelfde in de andere kolom.
  4. Duid met een pijl op de tekening aan waar je voertuig het eerst geraakt werd en noteer de zichtbare schade.
  5. Gebruik de ruimte onder ‘mijn opmerkingen’ om eventuele discussies of meningsverschillen met de andere bestuurder te noteren.
  6. Vul als laatste de middelste kolom in. Vink de vakjes aan die het verloop van het ongeval correct beschrijven en maak een schets van het ongeval op het moment van de botsing.

Verstuur het aanrijdingsformulier binnen vijf dagen naar je verzekeraar. Mocht de andere partij weigeren het formulier in te vullen, stuur het dan toch binnen de termijn op.

Onenigheid bij het invullen van het aanrijdingsformulier Controleer altijd wat de tegenpartij invult. Zorg dat de situatie duidelijk en correct wordt beschreven. Bij meningsverschillen of als de tegenpartij niet meewerkt, vul je het formulier zelf in en noteer de tegenstrijdigheden in een opmerking. Als de tegenpartij het formulier invult maar je bent het er niet mee eens, weiger dan te tekenen. Een handtekening betekent immers akkoord met de inhoud van het formulier.

autoverzekering
autoverzekering

Motor- of autoverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle motor- en autoverzekeringen. (Gratis dienst)

Eerste stappen na een auto-ongeval

Direct na een ongeval is het belangrijk om eerst de veiligheid van iedereen te controleren, in plaats van direct de schuldvraag te stellen. Zorg dat alle betrokkenen veilig zijn en let op eventuele gevaren zoals brand. Trek snel je gele vest aan en plaats de driehoek om andere bestuurders te waarschuwen, vooral bij slecht weer of in het donker. Keer daarna terug naar eventuele gewonden of medepassagiers.

Schat de ernst van eventuele verwondingen in, maar verplaats de gewonden niet tenzij absoluut noodzakelijk. Bel onmiddellijk 112, het Europese noodnummer. Verplaats de voertuigen niet voordat je foto's hebt genomen of de posities hebt gemarkeerd, en wacht op de hulpdiensten.

Als er geen gewonden zijn, hoeft de politie niet te worden gebeld, tenzij hun aanwezigheid nodig is, bijvoorbeeld als de andere bestuurder zijn fout niet erkent, onder invloed is, of geen geldig rijbewijs heeft. Het nummer van de politie is 101.

Verantwoordelijkheid en aanrijdingsformulier

Als er geen gewonden zijn bij een auto-ongeval, is het aan jou en de andere betrokken partij(en) om te bepalen wie verantwoordelijk was. Wie maakte de fout? Juridisch gezien kan een fout voortkomen uit een opzettelijke actie, een verkeerde beoordeling of inschatting van de situatie, of simpelweg uit onvoorzichtigheid.

Deze fout kan gevolgen hebben voor jou, je medepassagiers en eventuele derde partijen. Als je een fout hebt gemaakt, spreekt men van burgerlijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat jij degene bent die de verkeersregels niet heeft gevolgd of die zich niet gepast heeft gedragen in het verkeer. Zelfs als het ongeval onvrijwillig gebeurde, ben je wettelijk gezien nog steeds verantwoordelijk.

Het is belangrijk om deze verantwoordelijkheid te erkennen en te reflecteren op het belang van veilig rijgedrag om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Bij twijfel of onenigheid over wie de fout maakte, kan het inschakelen van de politie of een onafhankelijke getuige nuttig zijn om de situatie te verhelderen.

Op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Vergelijk autoverzekeringen met KillMyBill.

Invloed aanrijdingsformulier op verzekering

Het versturen van het aanrijdingsformulier naar je verzekeraar kan invloed hebben op je premie, afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval. Dit geldt zowel voor ongevallen met meerdere betrokkenen als voor ongevallen waarbij je alleen betrokken bent.

Auto-ongeval met meerdere betrokkenen

De gevolgen van een ongeval met meerdere betrokkenen verschillen afhankelijk van wie de fout maakte.

Als je zelf in de fout was

Als jij verantwoordelijk was, dekt je verzekering de schade, maar je krijgt mogelijk een hogere premie door het risicoprofiel dat je dan hebt. Dit valt onder het bonus-malus systeem. Niet alles wordt echter gedekt door de BA-autoverzekering, zoals je eigen verwondingen. Voor meer informatie over wat wel en niet gedekt wordt, kun je terecht in onze praktische gids over de BA-verzekering.

Als je niet in de fout was

Wanneer je niet verantwoordelijk was, worden je schades betaald door de BA-verzekering van de tegenpartij. Het ongeval heeft dan geen effect op je Bonus/Malus of premie.

Auto-ongeval waarbij alleen jij betrokken bent

Bij een auto-ongeval waarbij alleen jij betrokken bent, ben je automatisch aansprakelijk met alle gevolgen van dien.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 22 stemmen vond de informatie nuttig.
KillMyBill (by CallMePower), een merk van Selectra in België, heeft een partnership met Yago. Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van Yago. KillMyBill krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.