Aansluiting voor digitale televisie: kabel, ether, satelliet of ADSL?

Digitale televisie kan op vier manieren aangesloten worden. Foto: Queromedia.be

Denkt u eraan om de stap naar digitale televisie te zetten, maar u weet niet hoe de aansluiting werkt? Geen probleem! In deze praktische gids leggen we uit wat digitale televisie is en op welke manier u een aansluiting kan maken. We geven uitleg bij de aansluiting voor digitale televisie via de kabel, de ether, de satelliet en de telefoonaansluiting (ADSL).

Wat is digitale televisie?

Tijdens de jaren ‘90 maakte analoge televisie plaats voor digitale televisie. Vanwaar die omschakeling? Het systeem van de analoge televisie, dat nu ongeveer 50 jaar oud is, werd gedurende die periode aangepast en verbeterd. Zo werd in 1971 kleurentelevisie in België geïntroduceerd en werd ook teletekst toegevoegd. Er zijn echter geen verdere aanpassingen of verbetering mogelijk. Om die reden is men overgeschakeld naar digitale televisie.

Om digitale televisie te kunnen aanbieden was er een heel nieuw systeem nodig. Ook de apparatuur bij de kijker thuis moest veranderd worden.

Wereldwijd zijn er verschillende standaarden voor digitale TV. In Europa maakt men gebruik van het DVB-systeem. DVB staat voor Digital Video Broadcasting.

Bij analoge tv worden de signalen in lijnen doorgegeven. Even lijnen worden snel opgevolgd door oneven lijnen. Dit proces noemt men “interlacing” wat vervlechting betekent. Het geluidssignaal wordt apart doorgegeven.

Bij digitale tv wordt het signaal niet in lijnen maar in enen en nullen (zoals bij een computer) doorgegeven. Dit gebeurt aan een veel hogere snelheid dan bij analoge tv. De enen en nullen worden vervolgens gedecodeerd door een decoder of tuner die het signaal omzet in beeld van digitale kwaliteit (vb. de Digirecorder van Telenet). Deze box of decoder wordt meestal via een scartkabel of een HDMI-kabel op het televisietoestel aangesloten. De decoder bevat een smartcard, waarmee u de tv-zenders ontvangt die uw provider doorgeeft. De decoder kan ook in het televisietoestel ingebouwd worden. De meest moderne televisies worden verkocht met ingebouwde (HD) DVB-T- en DVB-C-ontvangers.

De voordelen

Een aantal voordelen van digitale ten opzichte van analoge televisie zijn:

  • verbeterde beeld- en geluidskwaliteit: het verschil tussen analoog en digitaal is zeer duidelijk merkbaar voor bijvoorbeeld een plasma tv of een home cinema set. Maar zelfs als u over een “gewoon” tv-toestel beschikt, is er een groot verschil qua beeld-en geluidskwaliteit tussen analoge en digitale televisie.
  • digitale tv-zenders hebben minder bandbreedte nodig: dit is een van de redenen waarom er via digitale tv veel meer zenders mogelijk zijn.
  • de decoder: omdat u gebruik maakt van een speciale decoder kunt u genieten van extra functies zoals het opnemen en bekijken van programma’s, het stopzetten of terugspoelen van een “live” programma …
  • extra functies: afhankelijk van het type decoder en het abonnement kunt u genieten van nog meer extra functies zoals meer interactiviteit, het stemmen op of meespelen met een spelprogramma, video on demand …

De nadelen

  • de decoder: omdat u de tv-kanalen bekijkt op de decoder en op de decoder wisselt van kanaal, kunt u het toestel slechts verbinden met één tv-toestel. Voor meerdere tv’s zijn er meerdere decoders nodig

Hoe kunt u digitale televisie aansluiten en ontvangen?

Via de ether (DVB-T)

Bij digitale televisie via de ether wordt het signaal ontvangen door een antenne. Zoals steeds zet de decoder of tuner, die u samen met de ether krijgt, het ontvangen signaal om in een signaal dat door uw televisietoestel herkend wordt.

Een DVB-T antenne voor de aansluiting van digitale televisie via de ether
Een DVB-T antenne voor de aansluiting van digitale televisie via de ether. Foto: bol.com

Een voordeel van digitale tv via de ether (ook wel digitale televisie via de antenne genoemd) is dat het goedkoper is dan via de kabel. Ook bent u niet afhankelijk van waar de kabel het huis binnenkomt. Net zoals digitale televisie via de satelliet kunt u ook digitale televisie ontvangen in uw caravan of vakantiehuisje. Bijkomstig is dat u via de ether bijvoorbeeld ook digitale tv in de auto kan bekijken.

Het nadeel van digitale televisie via de kabel is het kleinere aanbod van televisiezenders. Ook bent u net zoals tv via de kabel afhankelijk van de zenders die door de operator wordt doorgegeven. Daarnaast is ook de ontvangst gevoelig voor storing.

Via de kabel (DVB-C)

De C in DVB-C staat voor cable. DBV-C staat dus voor digitale televisie via de kabel. De decoder ontvangt het signaal en zet het om in een signaal dat door het televisietoestel herkend en weergegeven kan worden.

Digitale tv via de kabel betekent dat de aansluiting per toestel en niet per gezin gebeurt. U kiest het toestel dat u het vaakst gebruikt, bijvoorbeeld de tv in de woonkamer, en dat toestel zal dan het beste beeld en geluid ontvangen. Een andere toestel, bijvoorbeeld een tv in de slaapkamer, zal het “gewone” of analoge signaal blijven doorgeven.

Het voordeel van digitale tv via de kabel is dat de kabel bij het grootste deel van de gezinnen al aanwezig is. Daarnaast worden er steeds meer diensten via dezelfde kabel aangeboden zoals internet en telefonie, i.e. het Triple Play-aanbod. Een tweede voordeel is dat er geen extra apparatuur (buiten de decoder, die standaard is bij alle aansluitingen) nodig is zoals een antenne of een schotelontvanger. Bovendien duurt het maar een aantal minuten voor de overstap van analoog naar digitaal voltooid is. U kunt snel genieten van uw verbeterde beeld en geluidskwaliteit wanneer u de aansluiting via de kabel maakt.

Het nadeel van digitaal via de kabel is dat u voor een deel afhankelijk bent van de zenders die door de telecomoperator worden doorgegeven. Dit wil zeggen dat als uw provider beslist om een bepaalde zender niet meer door te geven, het voor u als klant niet meer mogelijk is om deze zender te bekijken. Een bijkomend nadeel is dat digitale televisie via de kabel duurder is dan via de ether of (op lange termijn) via satelliet.

Via de telefoonlijn (ADSL)

Voor digitale tv via de telefoonlijn wordt er gebruik gemaakt van ADSL.

ADSL staat voor “Asymmetric Digital Subscriber Line”. Het is een digitale verbinding waarbij de download en de uploadsnelheid verschilt, vandaar assymetrisch. Concreet zal het downloaden van bestanden, video’s, etc. sneller gaan dan het uploaden van diezelfde bestanden. Deze standaard voor digitale datacommunicatietechnologie wordt ook wel breedbandtechnologie genoemd omdat de doorvoersnelheid (de snelheid waarmee gegevens doorgestuurd wordt) bij ADSL hoger ligt dan met een conventioneel analoge modem.

De aansluiting heeft twee functies. Omdat de telefoonlijn gebruikt wordt, kunt u zowel bellen met de vaste telefoon als surfen op het internet. De telefoonlijn wordt door een splitter in twee banden gesplitst: een voor de vaste telefoon en een voor de internetverbinding.

Voor een aansluiting via de vaste telefoonlijn heeft u een vaste telefoonlijn en een aangepaste modem nodig.

De kosten voor ADSL bestaan uit twee delen: eenmalige aansluitingskosten en de abonnementskosten bij de operator.

Via de satelliet (DVB-S)

Bij digitale televisie via de satelliet wordt het signaal verzonden door een satelliet. De schotel vangt het signaal op en stuurt het door naar de decoder die het op zijn beurt omzet in een signaal dat het televisietoestel herkent en kan weergeven in beeld en klank.

Digitale televisie via satelliet
U heeft een satellietschotel nodig voor digitale tv via satelliet. Foto: Pixabay

Het grootste voordeel van digitale tv via de satelliet zijn de lage abonnementskosten. Daarnaast kunt u met de satelliet het grootste aanbod aan zender ontvangen. Zo is het mogelijk om bijna alle zenders ter wereld te ontvangen in uw woonkamer. U kunt ook verder gaan dan uw woonkamer. Digitale televisie via de satelliet kunt u (net zoals via ether) ook ontvangen in caravans of vakantiewoningen.

Het nadeel is dat de aanvangskosten hoog liggen. U moet immers o.a. de schotelantenne betalen en die is vrij duur.

 

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.