Gratis hulp bij het beste abonnement vinden!

Bel KillMyBill en ontvang gratis en vrijblijvend hulp bij het vergelijken van alle aanbieders, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Gratis hulp bij het beste abonnement vinden!

Laat KillMyBill je gratis terugbellen voor hulp bij de telecom aanbieders vergelijken, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

De mogelijkheden voor een internetaansluiting thuis

Geactualiseerd op
minuten lezen

De meest gebruikte manieren momenteel voor een internetaansluiting is via de vaste telefoon of via de kabel. Een internetaansluiting middels glasvezel wordt echter steeds meer gebruikt. Andere manieren voor een internetaansluiting is via het mobiele netwerk of via de satelliet. Meer over hoe je internet kunt aansluiten ontdek je in op deze pagina.

Internet via de telefoonlijn

Een veel gebruikte internetaansluiting is via de vaste telefoon, ook wel ADSL genaamd. ADSL is de afkorting van "Asymmetric Digital Subscriber Line"" en is een digitale verbinding waarbij de download- en de uploadsnelheid verschilt, vandaar asymmetrisch. Deze internetaansluiting wordt ook wel breedbandtechnologie genoemd, omdat de doorvoersnelheid (de snelheid waarmee gegevens doorgestuurd worden) bij ADSL hoger ligt dan bij een conventioneel analoge modem.

Deze internetaansluiting heeft twee functies. Doordat de telefoonlijn gebruikt wordt, kun je naast surfen op internet namelijk ook bellen met de vaste telefoon. De telefoonlijn wordt door een splitter in twee banden gesplitst: één voor de vaste telefoon en één voor de internetverbinding. De splitter is noodzakelijk om interferentie tussen de ADSL-modem en de telefoon te minimaliseren.

Hulp nodig bij het kiezen van een internetabonnement?

Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle internetabonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Hulp nodig bij het kiezen van een internetabonnement?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle internetabonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Wat zijn ADSL2, ADSL2+ en VDSL?

ADSL2 en ADSL2+ zijn de opvolgers van de gewone ADSL-verbinding die in theorie een hogere internetsnelheid kunnen behalen dan ADSL. Een andere opvolger van ADSL is VDSL - dat de afkorting is van "Very high bitrate Digital Subscriber Line".

Niet alleen is VDSL sneller dan ADSL, ook is het sneller dan ADSL2 en ADSL2+. Het enige nadeel van VDSL ten opzichte van ADSL is dat de afstand tussen de internetaansluiting en de centrale maximaal 2.100 meter mag zijn. Bij ADSL gaat het om meerdere kilometers.

Hoe kun je ADSL of VDSL aansluiten?

Voor een internetaansluiting via de vaste telefoonlijn, heb je allereerst een vaste telefoonlijn nodig, ook al bel je niet vaak met de vaste telefoon. Daarnaast heb je een aangepaste modem nodig. Hoewel het mogelijk is om zelf de installatie uit te voeren, is het ook mogelijk en in veel gevallen verstandiger om een technieker van je telecom aanbieder de internetaansluiting te laten regelen.

Het is voor een ADSL of VDSL benodigd om een internetabonnement af te sluiten bij een Belgische telecom aanbieder. Bij je eerste factuur zul je naast de abonnementskost voor die maand ook een eenmalige aansluitingskosten en eventueel kosten voor de modem dienen te betalen. De kosten voor al deze onderdelen kunnen per provider verschillen.

Internetaansluiting via de kabel

Als je geen vaste telefoon wilt of kunt gebruiken voor de internetaansluiting, is het ook mogelijk om gebruik te maken van internet via de kabel, waarbij er gebruik wordt gemaakt van het kabeltelevisienetwerk. Aangezien de internetaansluiting via de televisie verloopt, is het verplicht om een televisieabonnement af te sluiten.

Met dit soort internetaansluiting zijn er verschillende functies: het kijken van digitale televisie en het surfen op het internet. Omdat er heel wat verschil is tussen een internetaansluiting via de kabel en via de telefoonlijn, zijn er zowel voor- als nadelen te noemen voor beide technologieën. Het voordeel van de kabel is dat er hogere internetsnelheden mogelijk zijn. Het nadeel is echter dat internet via de kabel duurder is en dat je uiteraard een televisieabonnement er bij moet nemen.

Hoe kun je internet via de kabel aansluiten?

Als je een internetaansluiting via de kabel wilt gebruiken, is het allereerst benodigd om een pack met internet en televisie af te sluiten bij een Belgische telecom aanbieder. Vervolgens zul de kabel geïnstalleerd moeten worden. Het is aan te raden om dit te laten doen door een technieker.

Net als bij een internetaansluiting via de telefoonlijn, kun je ook voor de aansluiting via het televisienetwerk kiezen uit verschillende Belgische telecom aanbieders. Op je eerste factuur zul je in de meeste gevallen - al kan dit per aanbieder verschillen - de abonnementskost voor die maand betalen, alsmede in verhouding de abonnementskost voor de afgelopen maand en eventueel ook de aansluitingskosten en de kosten voor de modem.

Internetaansluiting via glasvezel

Glasvezel is één van de nieuwste en meest geavanceerde technologieën waarmee zeer hoge internetsnelheden mogelijk zijn. Een glasvezel of optische vezel is simpelweg een draad van glas of kunststof dunner dan menselijk haar dat door de lange, dunne vezels gestuurd wordt om signalen over grote afstanden te verplaatsen.

Naast dat je met fiber zeer hoge internetsnelheden kunt behalen, verliest fiber ook maar weinig kwaliteit tijdens het transport naar je woning, waardoor de internetverbinding in je woning een stuk stabieler is dan bij de andere opties. Glasvezel is daarnaast duurzamer en gaat langer mee.

Het grootste nadeel van fiber is dat het aanleggen van een netwerk zeer duur is, waardoor het nog niet voor ieder huishouden in België mogelijk is om een glasvezelabonnement af te sluiten. Bovendien heeft dit tot gevolg dat de fiber abonnementen bij veel telecom aanbieders duurder zijn.

Wil je een internetabonnement met fiber afsluiten?

Bel KillMyBill voor gratis en vrijblijvend advies, de mogelijkheden voor fiber bij jou thuis en het afsluiten van een glasvezel abonnement.

Advertentie

Wil je een internetabonnement met fiber afsluiten?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis en vrijblijvend advies, de mogelijkheden voor fiber bij jou thuis en het afsluiten van een glasvezel abonnement.

Advertentie

Hoe kun je glasvezel aansluiten?

Om thuis fiber te kunnen laten installeren, zal er eerst een glasvezelkabel in je straat aangelegd moeten worden. Dit is iets waar de Belgische netwerk operatoren momenteel druk mee bezig zijn. Zodra dit is gedaan, kun je de glasvezelkabel laten doortrekken naar je woning, waarna je een fiber abonnement kunt laten afsluiten.

Het is nog niet bij alle Belgische providers mogelijk om een internetabonnement met glasvezel af te sluiten. Als je wilt weten of je op je adres al glasvezel kunt ontvangen en welke telecom aanbieders een internetabonnement met fiber aanbieden, kun je KillMyBill bellen op: 02 808 96 40. Niet alleen gaan onze telecom experts voor jou na wat de mogelijkheden op je adres zijn, ook helpen ze je met een nieuw abonnement afsluiten.

Internet zonder kabel

Is het niet mogelijk om op één van de eerder genoemde manieren internet aan te sluiten bij jou thuis? Je kunt ook gebruik maken van internet zonder kabel. In deze gevallen maak je gebruik van het mobiele netwerk, in plaats van van het kabelnetwerk.

Bij internet zonder kabel dien je de modem in het stopcontact te steken, waarna er met het mobiele netwerk verbinding wordt gemaakt. Niet alleen voor huishoudens die op de andere manieren geen internetverbinding kunnen krijgen, biedt dit een goede oplossing, ook is het een goede oplossing voor huishoudens met langzaam internet thuis of voor een tweede verblijf.

Wat is WiMAX

WiMAX biedt toegang tot het internet zonder dat je een telefoonlijn, ADSL-abonnement of een televisiekabel nodig hebt. Dat betekent dat je slechts een stopcontact nodig hebt om de modem in te steken en zo te verbinden met het draadloos netwerk. Een groot voordeel van WiMAX is het grote bereik ten opzichte van wifi, dat voordelig is in afgelegere gebieden in België.

Hoe krijg je internet zonder installatie?

In België zijn er enkele telecom aanbieders die een oplossing bieden voor internet zonder kabel, zoals Orange en TADAAM. Waar TADAAM enkel internetabonnementen aanbiedt zonder installatie, biedt Orange zowel internetabonnement met als zonder installatie aan. Je hoeft bij hen enkel een abonnement af te sluiten, waarna je de modem zelf eenvoudig kunt installeren. Hier hoeft geen technieker voor aan te pas te komen.

Voor het gebruiken van WiMAX dien je in een regio woonachtig te zijn waar een WiMAX-netwerk opgezet is. Dit is het geval rondom Aalst, Brussel, Gent en Leuven. Naast het aflsuiten van een abonnement bij Clearwire - die de WiMAX-antennes heeft geplaatst - is het ook mogelijk om bij bijvoorbeeld Mac Telecom een WiMAX-aansluiting af te sluiten.

Internetaansluiting via de satelliet

Wanneer het niet mogelijk is om via de kabel internet in je woning te ontvangen, is het ook mogelijk om gebruik te maken van internet via de satelliet. Middels het plaatsen van een schotel bij je woning, wordt er met een satelliet verbinding gemaakt, waarna je thuis kunt surfen op internet en TV kunt kijken.

Hoe sluit je een satellietschotel aan?

Als je gebruik wilt maken van een satelliet voor een internetverbinding, dien je een schotel aan te schaffen. Dit is een relatief dure aankoop. Wanneer dit is gedaan, zul je de schotel moeten installeren. Dit kun je zelf doen, maar als je niet zo heel handig bent, is het aan te raden om een technieker in te schakelen.

In België is het mogelijk om bij TV VLAANDEREN TV via de satelliet te ontvangen. Zij bieden echter geen internet via de satelliet aan. Je kunt echter ook bij internationale aanbieders - zoals skyDSL - terecht.

Hulp nodig bij het kiezen van een internetabonnement?

Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle internetabonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Hulp nodig bij het kiezen van een internetabonnement?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle internetabonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Wat kost een internetaansluiting?

Wat de kosten voor een internetaansluiting zijn, is afhankelijk van het soort internetaansluiting, het interntabonnement dat je hebt afgesloten en eventuele bijkomende kosten. Omdat dit per telecom aanbieder kan verschillen, is het vergelijken van alle Belgische providers en het internetaanbod sterk aan te raden.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 36 stemmen vond de informatie nuttig.

Vergelijk gratis en vrijblijvend

alle telecom abonnementen en providers

Bel ons voor gratis advies en hulp

Bel KillmyBill voor een gratis en vrijblijvende vergelijking, hulp met al je problemen en antwoorden op al vragen (gratis dienst).

Laat KillmyBill jou terugbellen voor een gratis en vrijblijvende vergelijking, hulp met al je problemen en antwoorden op al vragen (gratis dienst).