Afschaffing roamingkosten: wat kost bellen en surfen nu in Europa?

De roamingkosten verdwijnen, maar dit wil niet zeggen dat u nu gratis belt, sms't en surft in het buitenland! Foto: Pixabay

Na jaren onderhandelen is het zover: de roamingkosten zijn officieel afgeschaft. De Europese verordening ‘Roam Like at Home’ zorgt ervoor dat u in het buitenland niet meer betaalt om te bellen, sms’en en surfen dan thuis. Toch blijft het opletten geblazen voor misverstanden. Ontdek hier alle details.

Het afschaffen van de roamingkosten is goed nieuws voor iedereen die vaak naar het buitenland reist of die graag vakantiefoto’s deelt vanop het strand. Voor deze zomer kon men echter niet zomaar alle foto’s naar hartenlust op de sociale media zwieren, laat staan lang telefoneren met het thuisfront. Alle belminuten, sms’en en mobiele data werden immers extra en duurder aangerekend in het buitenland.

Daar komt nu verandering in met de afschaffing van de roaming. Of toch niet? Weet dat er nog een aantal misverstanden en onduidelijkheden circuleren rond de afschaffing. Om die uit de wereld te helpen, geven we een aantal aandachtspunten waarop u moet letten. Deze zijn afkomstig van gebruikersvereniging Beltug.

  • de afschaffing van de roamingkosten geldt voor de 28 landen van de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Opgelet: Zwitserland is geen lid van de Europese Unie en de Zwitserse operatoren rekenen hoge kosten aan om hun netwerk te gebruiken. U kunt dus best niet roamen in Zwitserland. Daarnaast schaffen Orange en Telenet de roamingkosten ook af voor San Marino en Monaco. Proximus doet dat niet. En voor alle duidelijkheid: de afschaffing geldt dus bijvoorbeeld niet in de VS of voor landen in Afrika of het Midden-Oosten. In die landen zal uw gsm-rekening aardig oplopen.
  • opgepast met de bundels: bedrijven kiezen best voor bundels voor de werknemers die vaak naar het buitenland reizen. Maar, opgelet: bij het overschrijden van de limieten van het gsm-abonnement stijgen de prijzen sterk.
  • bij een bundel met een laag tarief voor mobiele data, dat is minder dan 3,85 euro per gigabyte, mag de operator extra kosten in rekening brengen voor roaming in de EU. Als uw abonnement onbeperkt gebruik van mobiele data aanbiedt, dan kan de operator een kost aanrekenen voor roaming in de EU wanneer u een bepaalde drempel heeft bereikt.
  • niet elke operator moet de nieuwe roamingregels volgen. Operatoren konden argumenteren dat hun zakenmodel door de nieuwe Europese regels sterk bedreigd wordt, en een uitzondering vragen aan de regulator. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Waalse operator VOO. Zij kregen één jaar een uitzondering van het BIPT. VOO rekent dus na 15 juni nog steeds roamingkosten aan
  • wie langdurig in het buitenland woont of verblijft, moet in dat land een gsm-abonnement afsluiten. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een aantal maanden in het buitenverblijf vertoeven of uitwisselingsstudenten die een semester naar het buitenland gaan. Men stelt deze eis om te vermijden dat de telecomoperatoren in het buitenland verlies lijden omdat u aan een goedkoper tarief (dat van België) belt, surft en sms’t.
  • als u vanuit België naar een Europees nummer belt, gelden de internationale tarieven. Als u vanuit een Europees land belt naar een ander Europees land dan vervallen de internationale tarieven omdat dat telefoontje als roaming aanzien wordt. Dit betekent dat u meer betaalt als u vanuit België naar Frankrijk belt, dan wanneer u bijvoorbeeld vanuit Spanje naar Frankrijk belt.
  • vergelijk en onderhandel: dit is een tip voor bedrijven. De tarieven worden vaak aangepast waardoor het aangewezen is om regelmatig te controleren of de tarieven van de gsm-abonnementen van de werknemers nog steeds overeenkomen met de marktprijzen. Controleer ook zeker of er ondertussen geen interessantere of meer voordelige aanbiedingen op de markt gelanceerd werden. Beltug raadt bedrijven zelfs aan om te onderhandelen met de operator. Zo kunnen bedrijven afspraken maken met telecomoperatoren om een clausule in het contract op te nemen die bepaalt dat bij een daling van de marktprijzen u automatisch meer volume krijgt aan dezelfde prijs. “Zo hebben verschillende bedrijven hun datavolumes serieus naar boven kunnen brengen voor eenzelfde budget. Dit wordt vanzelfsprekend door de werknemers geapprecieerd,” aldus Beltug.

Ziezo, we hopen dat hiermee alles duidelijk is en dat u nu met een gerust hart uw gsm op vakantie zal gebruiken.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.