Alles over het Energieovernamedocument

Download gratis het overnamedocument voor energie van KillMyBill!

Voor vragen over je energiecontract, bel je KillMyBill op: 02 586 07 80.
Lamp

Wanneer je verhuist, moet je de meterstanden op de energiemeters vastleggen en doorgeven aan de energieleverancier. Hiervoor maak je gebruik van het energieovernamedocument. Op deze pagina kun je gratis het energieovernamedocument downloaden. Daarnaast vind je informatie over het correct invullen en opsturen van het document naar de leverancier.

Download het energieovernamedocument

KillMyBill heeft een gratis energieovernamedocument voor je ter beschikking gesteld. Download het document als PDF-bestand door te klikken op de onderstaande knop.

Energiefactuur bedrijf
energie vergelijken

Heb je een vraag over het energieovernamedocument?

Neem contact op met KillMyBill voor gratis advies over het energieovernamedocument.

Energiefactuur bedrijf
energie vergelijken

Hulp nodig bij het energieovernamedocument?

Dien een terugbelverzoek in of bel KillMyBill op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat is een energieovernamedocument?

document

Een energieovernamedocument is een belangrijk document dat wordt gebruikt bij de verkoop of de verhuur van een woning, na een echtscheiding of na een overlijden. Het primaire doel van het energieovernamedocument is om de meterstanden op de energiemeters vast te leggen op het moment van overdracht van een woning. Je gebruikt het overnamedocument voor zowel elektriciteit als gas.

Het overnamedocument heeft geen betrekking op het overnemen van een energiecontract van een ander persoon. Met het document kun je enkel de meterstanden op de energiemeters op een bepaalde datum vastleggen. In het geval dat er later een geschil ontstaat over de meterstanden, kan het overnamedocument worden gebruikt om de overeengekomen meterstanden aan te tonen. Het is dus erg belangrijk om altijd een kopie van het overnamedocument energie te bewaren.

Hoe vul je het overnamedocument energie in?

Bij het energieovernamedocument invullen is het van belang dat alle betrokken partijen het document invullen en ondertekenen. Dit gaat dus om de vertrekkende klant en de overnemer. Het document ondertekenen zorgt ervoor dat het rechtsgeldig is. Vindt er niet door beide partijen een ondertekening plaats? Dan heeft het overnamedocument geen juridische waarde. Het overnamedocument energie invullen doe je als volgt:

1

Vul de persoonlijke gegevens in van de vertrekkende klant en overnemer. Dit betreft naam, adres en contactgegevens, evenals eventuele klant- of contractnummers.

2

Vul de EAN-nummers op de energiemeters in. In de meeste gevallen staat de EAN-code op de zijkant van de meter, op een metalen plaatje. De code bestaat altijd uit achttien cijfers, en begint met het getal 54. EAN is een afkorting voor European Article Numbering, een universeel systeem voor het genereren van barcodes.

3

Vul de meternummers en meterstanden op de energiemeters in. Maak eventueel foto´s van de meterstanden, zodat je deze later kunt raadplegen, mocht je het energieovernamedocument niet bij de hand hebben.

4

Onderteken samen het document. Bewaar het document in je eigen administratie voor enige tijd na de verhuis. Het document moet door beide partijen ondertekend worden voordat het juridische waard heeft. Controleer daarnaast of je het document moet doorsturen naar je energieleverancier.

Naar wie energieovernamedocument doorsturen?

Het energieovernamedocument doorsturen naar een specifieke instantie is in de meeste gevallen niet nodig. Het document dient voor eigen administratie. Door het document in te vullen en te bewaren kunnen onenigheden over de meterstanden in de toekomst worden voorkomen. Wel is het belangrijk dat je een verhuis doorgeeft aan de energieleverancier. Controleer op de website van je energieleverancier hoe je het beste de verhuis kunt doorgeven en of je het overnamedocument moet doorgeven.

Energieovernamedocument in Frans en Engels

Wil je liever een overname elektriciteit of gas regelen in een andere taal? KillMyBill heeft het energieovernamedocument in het Frans en Engels eveneens gratis voor je ter beschikking gesteld als PDF-document. 

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Energie verhuizen

sleutelbos

Wanneer je gaat verhuizen, ben je vrij om je huidige energiecontract mee te nemen of van energieleverancier te veranderen. Daarom is het een goed moment om je huidige leverancier te evalueren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat door de verandering in woonruimte of gezinssamenstelling een andere energieleverancier voordeliger is.

Eveneens kan het voorkomen dat je een overstap wilt maken naar duurzame energie. Op dit moment biedt bijna elke energieleverancier in België groene stroom aan. De prijs voor gas en elektriciteit kan per leverancier sterk verschillen. Controleer dus goed welke leverancier op dit moment een aantrekkelijke prijs aanbiedt.

Om de juiste keuze te maken hebben we een stappenplan voor het energie vergelijken opgesteld. Deze stappen kun je gebruiken om de meest voordelige aanbieding in België te vinden. Vergeet daarnaast niet dat je er ook voor kunt kiezen om enkel van elektriciteit- of gas leverancier te veranderen. Je bent niet verplicht om beide contracten tegelijkertijd op te zeggen.