Welke modellen van gasketel bestaan er?

Een condensatieketel is verplicht sinds september 2015. Deze ketel heeft dan ook enkel voordelen. Foto: condensatieketel.net

In deze praktische gids geven we meer informatie over de verschillende soorten gasketels op de markt en hun werking. We geven speciale aandacht aan de condensatieketels aangezien deze sinds september 2015 verplicht zijn.

De verschillende soorten gasketels

Het gas is uitgegroeid tot een zeer aantrekkelijke energiebron voor verwarming. De nieuwe generaties van gasketels zijn efficiënter, halen een hoog rendement en besparen energie.

Een aantal jaar geleden had u de keuze tussen verschillende types van gasketel. Deze keuze wordt sinds een jaar beperkt.

Iedereen die een gasketel wil kopen, is sinds september 2015 verplicht om een condensatieketel te kopen. Deze beslissing werd gemaakt met milieuvriendelijkheid en duurzaamheid in het achterhoofd. Condensatieketels hebben het hoogste rendement en zijn veruit het meest milieuvriendelijk.

We bespreken de condensatieketel als eerste.

De condensatieketel

De condensatieketel werkt volgens hetzelfde principe als een conventionele ketel: aardgas wordt verbrand en geeft warmte af. Deze chemische reactie veroorzaakt rookgassen die warmte bevatten. Die warmte wordt opgevangen alvorens het water in de radiatoren te verwarmen.

Een condensatieketel kan de rookgassen tot een veel lagere temperatuur afkoelen dan een niet-condenserende ketel dankzij een warmtewisselaar waarin de rookgassen en het retourwater naar de ketel elkaar kruisen. Dit brengt een drievoudige winst op. Hoe lager de watertemperatuur, hoe hoger de winst.

 • Hoe lager de temperatuur van het retourwater, hoe groter de afkoeling van de rookgassen, hoe meer warmte de ketel uit het gas kan halen.
 • Tijdens de verbranding van het gas vormt zich ook waterdamp dat samen met de rookgassen wordt afgevoerd. Een deel van die damp zal vloeibaar worden en hierbij extra warmte afgeven. Deze warmte kan de gasketel terugwinnen. Hoe lager de retourwatertemperatuur, hoe meer waterdamp er condenseert.
 • Een condensatieketel kan op een lagere watertemperatuur functioneren dan de niet-condenserende ketel en bijgevolg zal hij minder warmte verliezen
De werking van een condensatieketel
De werking van een condensatieketel. Foto: centraleverwarmingcv.be

Voordelen van een condensatieketel

 • hoog rendement: een condensatieketel heeft een rendement van ca. 96,3% en levert een energiebesparing op van ca. 10%. De gewone ketels verliezen immers veel energie via de schoorsteen.
 • laag verbruik: een condensatieketel is efficiënter en verliest dus minder energie
 • zuinig en milieuvriendelijk
 • een condensatieketel heeft weinig onderhoud nodig

Hoewel de condensatieketel nu verplicht is, bespreken kort alle andere types van gasketel die nog in werking zijn.

Lagetemperatuurketels

De naam verklapt het al: een lagetemperatuurketel werkt met lagere temperaturen. De gasketel houdt het water tussen de 35°C en 40°C. Dit heeft echter geen gevolgen voor de temperatuur in huis.

Voor- en nadelen van een lagetemperatuurketel

 • hoog rendement: met een lagetemperatuurketel is een rendement van maar liefst 90% mogelijk. Dit betekent uiteraard een sterke besparing op uw energierekening.
 • laag verbruik: deze ketel warmt het water op tot 35-40°C in plaats van de gebruikelijke 75°C. De lagetemperatuurketel moet dus minder energie verstoken.
 • de lagetemperatuurketel is duurder dan een gewone, traditionele cv-ketel. Dankzij het rendement kan de investering wel na een aantal jaar terugverdiend worden.

De traditionele cv-ketel of gasketel

Er bestaan twee types: een atmosferische ketel en een atmosferische ketel met gedwongen afvoer.

De atmosferische ketel

Een atmosferische ketel is een traditionele gasketel die zijn rookgassen afvoert door middel van thermiek. Simpel gezegd: de rookgassen stijgen op door de schouw.

Atmosferische ketels hebben verschillende nadelen:

 • ze hebben het laagste rendement
 • ze kunnen een gezondheidsrisico inhouden: de verbrandingskamer van de ketel staat immers in direct contact met de stookruimte. Dit kan leiden tot een CO-vergiftiging wanneer de toevoer (van lucht) of afvoer (van rookgassen) niet optimaal werkt.
 • ze zijn slecht voor het milieu

Aangezien het lage rendement en de risico’s voor milieu en uw eigen gezondheid is een atmosferische ketel dus geen goede keuze. Als u nog over zo’n soort ketel beschikt, kunt u best de overstap maken naar een ander soort gasketel. De investering zal zich in de loop van slechts enkele jaren terugbetalen en door het hoger rendement van een nieuwe gasketel kunt u al snel 35% energie besparen. Een goed onderhoud van de cv-ketel doet ook wonderen.

De atmosferische ketel met gedwongen afvoer

Deze gasketel bevindt zich tussen een gewone atmosferische ketel en de modernere gasketel, i.e. de condensatieketel.

De atmosferische gasketel met gedwongen afvoer volgt het principe en de werking van een condensatieketel. De gasketel betrekt de verbrandingslucht van buiten terwijl de rookgassen via een ventilator naar buiten worden afgevoerd.

Het verschil met een condensatieketel is dat de atmosferische ketel met gedwongen afvoer de rookgassen niet condenseert. In vergelijking met de traditionele atmosferische ketel heeft deze gasketel een hoger rendement. Ook is er door de gedwongen afvoer nagenoeg geen risico op CO-vergiftiging.

Labels van kwaliteit: HR of HR TOP

Hoe hoger het rendement van de gasketel, hoe meer geld bespaard kan worden op de energierekening. Kijk daarom uit naar de HR en de HR TOP labels op uw gasketel. De toestellen met deze labels verbruiken minder in vergelijking met andere toestellen en zijn over het algemeen milieuvriendelijker dan een gasketel die geen HR of HR TOP label hebben.

HR TOP label
Het HR TOP label. Foto: livios.be

De labels zijn ook een garantie van kwaliteit. Als u een gasketel met zo’n label in huis haalt, wilt dit zeggen dat u over een toestel beschikt dat voldoet aan alle technische en commerciële voorwaarden in België.

Het verschil tussen en HR en een HR TOP label is dat een gasketel met een HR TOP label een nog hoger rendement heeft dan een gasketel met een HR label. Condensatieketels hebben steeds een HR TOP label. Deze ketels hebben immers een rendement van 96,3%.

De installatie van een gasketel

U kunt ervoor kiezen om de gasketel aan de muur te monteren of op de grond te plaatsen. In kleinere huizen of appartementen wordt er meestal voor gekozen om de gasketel tegen de muur te plaatsen. Grotere en krachtigere gasketels worden vaker op de grond geplaatst.

Open en gesloten gasketels

Een open gasketel heeft een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen af te voeren. De lucht die het toestel nodig heeft voor de verbranding, haalt het uit de ruimte waarin het toestel staat. Het is dus belangrijk dat u uw gasketel laat installeren in een goed verluchte ruimte.

Een gesloten gasketel zal de lucht die hij nodig heeft voor de verbranding rechtstreeks van buiten aanvoeren. Ook de afvoer van verbrandingsgassen gebeurt rechtstreeks naar de buitenlucht. Een gesloten toestel heeft dus geen schoorsteen nodig. Om die reden kunt u een gesloten ketel in principe overal installeren. Een gesloten gasketel is bovendien veiliger.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.