energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe een nieuwe gasleverancier kiezen?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Gasleverancier kiezen

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2007 zijn er steeds meer leveranciers bijgekomen. Luminus, Eneco en TotalEnergies zijn slechts enkele uit een lange lijst van Belgische gasleveranciers waar wij sinds 2007 dus vrij uit mogen kiezen. KillMyBill geeft je tips voor het kiezen van een nieuwe gasleverancier.

Bekijk en vergelijk prijzen gasleveranciers

De prijs is voor velen het eerste en belangrijkste criterium bij het kiezen van een gasleverancier. In de huidige economie kunnen er immers grote verschillen zijn tussen de verschillende leveranciers.

In tegenstelling tot de elektriciteitsprijzen, zijn de gasprijzen voor alle dagdelen en energiemeters hetzelfde. Hierdoor is het een stuk makkelijker om de prijzen te vergelijken en het goedkoopste contract te kiezen. Kijk bij het vergelijken van de prijzen naar de prijs per kWh, maar ook naar de jaarlijkse vaste vergoeding.

Overzicht gasleveranciers Bekijk onze pagina met alle gasleveranciers in België voor een overzicht.

Vast of variabel gascontract kiezen?

De meeste gasleveranciers bieden u twee soorten tarieven aan: een vast en een variabel tarief. Met een vast tarief betaal je dezelfde prijs gedurende de looptijd van je contract. Met een variabel tarief schommelt de prijs van het gas afhankelijk van de energiemarkt.

Zo kun je met een variabel tarief profiteren van een prijsdaling van het gas, maar moet je evenzeer meer betalen als de prijs omhoog schiet. Een variabel tarief houdt risico’s in terwijl een vast tarief voorspelbaarder is.

Bij het kiezen van een nieuwe gasleverancier is het in alle gevallen aan te raden om eerst een vergelijking van alle leveranciers uit te voeren voordat je een contract afsluit. Voer de vergelijking uit op basis van de toekomstige marktwaarden om een goede inschatting te maken van de verwachte jaarlijkse kosten. Op basis van die resultaten kun je beslissen om een vast of variabel gascontract af te sluiten.

Bekijk en vergelijk voorwaarden gasleveranciers

Naast de prijzen van gasleveranciers, kunnen ook de voorwaarden sterk verschillen. Deze voorwaarden kunnen verschillen per leverancier, maar in sommige gevallen ook per contract. KillMyBill geeft de drie belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuwe gasleverancier en het veranderen van energieleverancier.

Toegang klantendienst gasleveranciers

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je de klantendienst van je gasleverancier telefonisch kunt bereiken als je een vraag of probleem hebt. Een groot aantal gasleveranciers bieden namelijk 100% online contracten aan waarbij je alleen online contact op kunt nemen met de klantendienst. De vaste vergoeding is hierdoor in veel gevallen lager, maar je zult in sommige gevallen wel langer op een antwoord moeten wachten.

De meeste gasleveranciers hebben echter wel een online klantenzone waarin het mogelijk is om een groot aantal zaken betreffende je gascontract te regelen. Hierdoor is het in veel gevallen niet nodig om de klantendienst telefonisch te contacteren.

Betaalmethoden en facturatie

Bij sommige leveranciers en/of contracten zijn de betaalmethoden beperkter dan bij andere leveranciers. Er zijn een aantal contracten waarbij je enkel met domiciliëring kunt betalen, terwijl er ook contracten zijn waarbij je met een groot aantal methoden kunt betalen, waaronder overschrijving en Zoomit.

Verder verschillen de manieren waarop je de factuur kan ontvangen ook per contract en leverancier. Standaard ontvang je bij de meeste gascontracten de energiefactuur per e-mail, maar er zijn een aantal contracten waarbij het mogelijk is om deze ook per post te ontvangen.

Optie CO2-gecompenseerd aardgas

Er zijn een aantal energieleveranciers in België die de mogelijkheid bieden om CO2-gecompenseerd aardgas af te nemen. In dit geval compenseert de gasleverancier de CO2 die vrijkomt bij het gebruik van het gas, waardoor de impact op het klimaat beperkt wordt. Onder andere Mega en OCTA+ bieden deze optie aan.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over veranderen van energieleverancier: