energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Gasmeter uitlezen: de regels per type gasmeter

Geactualiseerd op
minuten lezen
gasmeter

Een keer per jaar is het tijd je gasverbruik onder ogen te zien. De meterstanden moeten worden doorgegeven aan je leverancier zodat je gasfactuur kan worden gemaakt. Er bestaan meerdere soorten gasmeters met elk een eigen manier van doorgeven. Dit kan soms verwarrend zijn, terwijl dit juist een belangrijk moment is. In dit artikel legt KillMyBill je daarom uit hoe je je gasmeter kunt uitlezen.

Wie leest je gasmeterstand?

Het lezen van je gasmeter kan worden gedaan door een specialist, gestuurd door je netbeheerder. Dit wordt jaarlijks op hetzelfde moment gedaan. Mocht je afwezig zijn op het moment dat de specialist komt, ontvang je een nieuwe datum dat er langs wordt gekomen. Ben je de tweede keer weer niet thuis? Dan zul je de meterstand zelf moeten doorgeven. Meer informatie hierover ontvang je dan in de post. Daarnaast is het ook mogelijk de meterstanden zelf door te geven of, als je een digitale gasmeter hebt, ze automatisch door te laten sturen.

Hoe gasmeter uitlezen?

Aangezien er niet één soort gasmeter is, is er ook niet één manier van je gasmeter uitlezen. Hieronder lees je hoe je de verschillende types afleest:

Analoge gasmeter uitlezen

De analoge gasmeter wordt ook wel de traditionele gasmeter genoemd. Je ziet hierop 8 cijfers, waarvan drie in het rood. De getallen in het rood hoef je niet door te geven aan je leverancier. De vijf zwarte nummers aan het begin geef je wel door bij vraag om de meterstanden.

Logo KillMyBill
Logo KillMyBill

Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill om een vergelijking van alle leveranciers uit te voeren.

Logo KillMyBill
Logo KillMyBill

Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Digitale gasmeter uitlezen

Met de digitale gasmeter zal het je amper moeite kosten de meterstanden door te geven. Waar je eerst zelf je meterstanden door moest geven, gaat dit nu vanzelf. Je hoeft zelf niks meer te doen en je leverancier zal zelf automatisch het resultaat kunnen aflezen. In plaats van de kleuren rood en zwart als nummerscheiding, heb je met de digitale gasmeter een komma. De cijfers achter de komma zijn niet van belang. 

Waar hangt de gasmeter? In de meeste gevallen vind je alle meters, elektriciteit of gas, in de meterkast. Bij oudere huizen komt het soms voor dat de gasmeter onder je trap of in je kelder geplaatst is.

Hoe werkt een gasmeter?

De hoeveelheid energie die we verbruiken thuis wordt geregistreerd door een energiemeter. Dit is de gasmeter. Op het scherm verschijnen de cijfers die het aantal m3 aardgas weergeven. Vervolgens wordt met behulp van de omrekeningsfactor het aantal m3 omgerekend naar kWh. Dit wordt gedaan door je energieleverancier.

Vergeleken met de elektriciteitsmeter, onderscheiden gasmeters zich in het energietarief. Dit is namelijk uitsluitend enkelvoudig. Dit heeft als gevolg dat je niet kunt besparen op je energiefactuur door meer gas te verbruiken in de doorgaans goedkopere daluren. Bij elektriciteitsmeters is dit wel het geval, bijvoorbeeld bij de tweevoudige meter en een uitsluitend nachtmeter.

Hieronder zie je een afbeelding van een digitale gasmeter met de bijbehorende uitleg:

gasmeter

 

 
  1. Meterstand dag: dit getal geeft je verbruik tijdens de piekuren weer.
  2. Meterstand nacht: dit getal geeft je verbruik tijdens de daluren weer.
  3. Meternummer: het meternummer is hetzelfde nummer als dat de energiemeter identificeert.
  4. EAN-code: dit vind je op de meeste meters en gebruik je bij het verhuizen en het afsluiten van een energiecontract.
  5. De komma geeft de nummerscheiding aan bij een digitale gasmeter. De cijfers achter de komma zijn niet van belang.

Gasverbruik omrekenen van m3 naar kWh

Op het schermpje op je gasmeter wordt je gasverbruik weergegeven in kubieke meters (m3). Wanneer je echter op je gasfactuur kijkt, zul je je verbruik in kWh te zien krijgen. Deze omrekening van m3 naar kWh wordt uitgevoerd door je energieleverancier. Dit is niet hetzelfde in elke regio en voor elke energieleverancier. Het hangt namelijk af van de calorische waarde.

Met de rekenmachine hieronder kun je zelf voor rijk gas je gasverbruik omrekenen van m3 naar kWh:

Converteer m3 naar kWh

m3
Laden

Besparen op je gasverbruik

De gasmeter heeft een enkelvoudig energietarief en kent daarom geen dal- en piekuren. Dit maakt het moeilijker om te besparen op je gasfactuur. Dit terwijl gas de afgelopen jaren stukken duurder is geworden. Moeilijk betekent echter niet onmogelijk. Het is altijd een optie om te veranderen naar een goedkopere energieleverancier. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot je contract voorbij is. Veranderen van energieleverancier kan op elk moment!

Plaatsen van je gasmeter

Het plaatsen van de gasmeter wordt altijd geregeld door de netbeheerder van jouw regio. De netbeheerder heeft de verantwoordelijkheid over de energielevering van alle huishoudens in zijn regio. Er wordt gekeken naar het werk dat uitgevoerd moet worden en de netbeheerder stuurt je vervolgens een offerte op om het werk uit te laten voeren.

Gasmeter verplaatsen

Ook wanneer het komt tot de gasmeter verplaatsen, is dit de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. In Vlaanderen is dit Fluvius. Hierbij kan het zijn dat enkel de meter verplaatst wordt, maar in sommige gevallen wordt daarbij de aansluiting verplaatst.

De netbeheerder let er op dat de ruimte waar naar de meter verplaatst wordt, hiervoor gepast is. Op de volgende plekken mag namelijk geen gasmeter:

  • In slaapkamers, badkamers, doucheruimtes en toiletruimtes
  • Boven traptreden en bordessen
  • Ruimtes met toegang tot lift- en vuilniskokers
  • Ruimtes met een groot brand- of ontploffingsgevaar
  • In stallen en kruipkelders
  • Onder een waterleiding, afvoer of condensvorming
  • In een machinekamer
  • In een ATEX-gezoneerde ruimte
  • Technische ruimtes voor liftaggregaten

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 15 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over energiemeters: