energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Energieverbruik België: gemiddelde consumptie huishouden

Op deze pagina geeft KillMyBill alle informatie over het energieverbruik in België, zoals het gemiddelde elektriciteits- en gasverbruik voor een gezin. Ook vind je hier tips om je verbruik te verlagen en hoe je het energieverbruik kunt berekenen.

Wat is het gemiddelde energieverbruik in België?

Het gemiddelde energieverbruik in België is al jaren langzaam aan het afnemen. Dit komt onder andere door investeringen in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en warmtepompen. Daarnaast zijn veel huishoudens zelf elektriciteit gaan opwekken, waardoor ze minder elektriciteit afnemen bij hun energieleverancier.

In de grafiek hieronder is het gemiddelde elektriciteits- en gasverbruik in België per jaar weergegeven.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden is vooral afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. In de tabel hieronder zijn de cijfers over het gemiddelde elektriciteitsverbruik volgens de Vlaamse energieregulator VREG weergegeven voor meerdere gezinssamenstellingen en type energiemeters.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik huishouden
Samenstelling huishouden Enkelvoudige meter Verbruik piekuren Verbruik daluren
1 persoon 1.200 kWh 500 kWh 700 kWh
2 personen 2.350 kWh 1.050 kWh 1.300 kWh
3-4 personen 3.200 kWh 1.600 kWh 1.900 kWh
4-5 personen 7.500 kWh 3.600 kWh 3.900 kWh

Let op dat dit gemiddelde verbruikscijfers zijn. Het kan dus zijn dat je verbruik hoger of lager is dan de hierboven weergegeven cijfers. Het elektriciteitsverbruik van een gezin is namelijk afhankelijk van een hoop factoren.

Gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik van een gezin in België is vooral afhankelijk van de apparaten in de woning die gas verbruiken. Een huishouden dat enkel verwarmt op aardgas verbruikt uiteraard een stuk minder dan een huishouden dat ook kookt en het water verwarmd met gas.

In de tabel hieronder zijn de Europese verbruikscategorieën voor aardgas weergegeven op basis van het type verbruiker en de apparaten die gas verbruiken.

Europese verbruikscategorieën aardgas
Gebruik gas Type verbruiker Jaarlijks verbruik in kWh
Koken + warm water Kleine verbruiker 2.326 kWh
Relatief kleine verbruiker 4.652 kWh
Koken, warm water en verwarming Doorsnee verbruik van een gezin 23.260 kWh
Grote verbruiker 34.890 kWh

Het gasverbruik wordt gefactureerd in kWh, maar op je energiemeter staat het verbruik er in m3. Bekijk onze pagina over gasverbruik in m3 naar kWh berekenen voor meer informatie en hulp bij het omrekenen.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe energieverbruik berekenen?

Energieverbruik berekenen kan op een aantal verschillende manieren en is afhankelijk van het apparaat waarvan je het verbruik wilt berekenen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen het berekenen en meten van het energieverbruik.

Hoe energieverbruik meten?

Het energieverbruik van een specifiek apparaat meten kan gemakkelijk met een verbruiksmeter. Dit apparaat plaats je tussen het stopcontact en het apparaat in, waardoor de verbruiksmeter exact kan meten hoeveel kWh elektriciteit er verbruikt wordt.

Verder bieden meerdere energieleveranciers ook applicaties aan waarmee het mogelijk is om je energieverbruik op te volgen. Hiervoor wordt je digitale energiemeter gekoppeld aan de applicatie van de leverancier, waardoor je het energieverbruik gemakkelijk kunt opvolgen. Deze functie is onder andere beschikbaar bij Eneco en ENGIE.

Door je verbruik op te volgen is het makkelijker om na te gaan welke apparaten veel gebruiken en hoe je kunt besparen.

Hoe besparen op je energieverbruik?

KillMyBill is dé website die je helpt bij het besparen op je facturen. Als expert op het gebied van besparingen, hebben wij de belangrijkste besparingstips voor energie op een rij gezet.

1. Investeer voor het verlagen van je verbruik

Nieuwe technologieën hebben ervoor gezorgd dat het tegenwoordig een stuk makkelijker is geworden om energie te besparen. Vaak vereisen deze technologieën een relatief grote investering, maar kan deze investering binnen enkele jaren weer worden terugverdiend door het lagere energieverbruik. Enkele voorbeelden zijn:

  • Zonnepanelen
  • Thuisbatterij
  • Warmtepomp
  • Elektrisch koken
  • Isolatiemateriaal

Daarnaast is het ook aan te raden om te investeren in huishoudelijke apparaten met een goed energielabel als je deze gaat vervangen. Hoewel apparaten met een goed energielabel in veel gevallen iets duurder zijn, kun je het prijsverschil op de lange termijn terugverdienen door het lagere verbruik.

Bekijk onze pagina over energiebesparende investeringen voor meer informatie over dit onderwerp.

2. Vermijd sluipverbruik

Elektrische apparaten die aangesloten zijn op het energienet verbruiken altijd stroom, bijvoorbeeld in de stand-by modus. In sommige gevallen is dit onvermijdelijk en kan je het apparaat niet uitschakelen, zoals een koelkast of vriezer. In andere gevallen is het niet nodig dat een apparaat langere tijd in stand-by modus blijft staan, zoals een televisie of computer als je op vakantie gaat. In dit geval kan je de stekkerdoos volledig uitschakelen om zo een kleine hoeveelheid stroom te besparen en sluipverbruik te vermijden.

3. Verwarm je woning verstandig en voer onderhoud uit

Het verwarmen van een woning is voor veel huishoudens een van de grootste kostenposten. Om een goede werking van je verwarming te garanderen, is het aan te raden om regelmatig het verplichte ketelonderhoud te laten uitvoeren en in het najaar de radiatoren te ontluchten. Een schone verwarmingsketel en radiatoren zonder lucht hebben minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, waardoor je verbruik lager zal uitvallen.

Houd daarnaast ook rekening met de volgende verwarmingstips om je verbruik te verlagen:

  • Schakel de verwarming niet uit: het kost in bijna alle gevallen meer energie om een woning op te warmen die volledig is afgekoeld dan een woning op een lagere temperatuur te houden.
  • Zet de thermostaat lager bij afwezigheid: als je niet in de woning aanwezig bent of ‘s nachts, kun je de thermostaat op een lagere temperatuur zetten.
  • Zet de thermostaat altijd lager: het is wellicht erg voor de hand liggend, maar door de thermostaat één of twee graden lager te zetten, kun je al een hoop besparen op je verbruik.
  • Verwarm enkel waar nodig: bedenk welke ruimtes je wilt verwarmen en schakel radiatoren eventueel uit of draai ze voor de helft open.

Bekijk onze pagina over het verlagen van je gasverbruik voor meer informatie over dit onderwerp.

4. Kies een passend energiecontract

Het verlagen van je energieverbruik is niet altijd mogelijk. Er zijn echter wel een aantal manieren waarop je je facturen kunt verlagen zonder grote investeringen of in te leveren op je woongenot.

Het is aan te raden om regelmatig (in ieder geval één keer per jaar) een vergelijking van alle energieleveranciers uit te voeren op basis van je jaarlijkse energieverbruik. De goedkoopste leveranciers zijn sterk afhankelijk van je verbruik en kunnen daarom verschillen per huishouden. Indien het mogelijk is om te besparen door over te stappen, kun je vrij veranderen van energieleverancier. Overstappen kan altijd, zonder dat hier een opzegvergoeding wordt aangerekend en met een opzegtermijn van één maand.

Maak daarnaast ook gebruik van de daluren als je een tweevoudige energiemeter hebt en een contract hebt afgesloten bij een leverancier die lagere tarieven in de daluren en het weekend aanbiedt. Kies er bijvoorbeeld voor om enkel tijdens deze uren grootverbruikers aan te zetten, zoals een wasmachine of elektrische auto.

Meer over energieverbruik: